Κύπρος: Καθοριστικές αποφάσεις λίγο πριν τη λήξη του lockdown


Καθοριστικής σημασίας θα είναι τα επόμενα εικοσιτετράωρα αναφορικά με τις αποφάσεις για την διαχείριση της πανδημίας, καθώς το lockdown που επιβλήθηκε, ολοκληρώνεται στις 9 Μαΐου. 

Σε τηλεδιάσκεψη των επιστημόνων που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ, τέθηκαν τα δεδομένα επι τάπητος για τον καθορισμό οδικού χάρτη διαχείρισης της πανδημίας.

Ο Υπουργός Υγείας αναμένεται σήμερα  ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου που θα συνεδριάσει στις 18:30 το απόγευμα, να παρουσιάσει την επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών. 

«Αύτη τη στιγμή σταθεροποιούνται τα πράγματα. Χρειαζόμαστε ακόμα 2-3 μέρες σταθερής ροής δειγμάτων για να έχουμε εικόνα. Αν έχουμε καθοδική τάση τότε θα αποφασιστεί κατά πόσο θα επιστρέψουμε στις δραστηριότητες που ήταν ανοιχτές», είχε αναφέρει σε δηλώσεις του ο Δρ. Πέτρος Καραγιάννης. 

Ελπίδα αισιοδοξίας η σταθεροποίηση που καταγράφεται  στα κρατικά νοσηλευτήρια.

Χθες, καταγράφηκαν άλλοι πέντε θάνατοι από τη νόσο COVID19, ενώ εντοπίστηκαν 509 κρούσματα από σύνολο 62,459 τεστ ανίχνευσης της νόσου.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η Κύπρος «ξεμπερδεύει» με το lockdown και όπως είχε αναφέρει σε δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, από την 10 η Μάιου αίρονται τα μέτρα και επαναφέρονται οι ρυθμίσεις που ίσχυαν μέχρι και πριν την επιβολή του lockdown, με την προϋπόθεση ότι σε χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση (χώρους εστίασης, χώρους συνάθροισης, γυμναστήριο, λιανικό εμπόριο, θέατρα, κτλ), ο επισκέπτης θα πρέπει να έχει στην κατοχή του rapid test ή PCR σε ισχύ 72 ωρών ή να έχει εμβολιασθεί τουλάχιστον με την 1 η δόση και να έχουν παρέλθει τρεις εβδομάδες ή να έχει νοσήσει από την ασθένεια COVID-19 τους τελευταίους 3 (τρεις) μήνες.

Γρίφος το τι μέλλει γενέσθαι με τα σχολεία καθώς μετατέθηκε για σήμερα η τηλεδιάσκεψη του Υπουργού Παιδείας, με την ΟΕΛΜΕΚ, κατά την οποία θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν το πρωτόκολλο για τις τελικές εξετάσεις των τετραμήνων και των Παγκυπρίων Εξετάσεων.