Κύπρος: Ετοιμαστείτε για «επέλαση» κουνουπιών!



Δύσκολο αναμένεται το φετινό καλοκαίρι, καθώς η Κύπρος αναμένεται να δεχτεί «επέλαση» κουνουπιών, σύμφωνα και με τις προειδοποιήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών. Οι συνεχείς βροχοπτώσεις ευνοούν την εκκόλαψη τους όπως αναφέρει, μιλώντας στη Cyprus Times ο Προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσιών Αλβέρτος Καρής.

«Λόγω της πολυομβρίας θα δημιουργηθούν πολλές εστίες εκκόλαψη κουνουπιών. Ως γνωστόν το κουνούπι για να εκκολαυθεί χρειάζεται στάσιμα νερά να εναποθέσει τα αυγά του. Λόγω της πολυομβρίας υπάρχουν πολλές εστίες».

Στο ερώτημα ποια πόλη θα αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο πρόβλημα, ο κύριος Καρής επισημαίνει ότι αν και το φαινόμενο θα είναι παγκύπριο, η Λεμεσός θα δεχτεί το μεγαλύτερο «πλήγμα» λόγω του υδροβιότοπου που υπάρχει στις βάσεις.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους είναι επί ποδός αν και τα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών είναι ολόχρονα σε εξέλιξη. Από τον Μάρτιο ωστόσο μέχρι και τον Οκτώβριο, τα προγράμματα εντείνονται.

Ο κύριος Καρής απευθύνει βεβαίως έκκληση προς τους πολίτες να λάβουν και οι ίδιοι τα μέτρα τους.

Προ των… πυλών και το κουνούπι-τίγρης!

Ανησυχία μεταξύ των πολιτών έχει προκληθεί και από αναφορές στο κουνούπι-τίγρης, το οποίο μεταφέρει τον ιό του Δυτικού Νείλου και το οποίο ονομάζεται έτσι λόγω των ραβδώσεων που έχει στο σώμα του. «Το κουνούπι τίγρης το βρίσκουμε στην Ασία και είναι αυτό που μεταφέρει τον ιό του Δυτικού Νείλου. Έχε μετακομίσει από την Ασία προς την Ευρώπη εδώ και αρκετά χρόνια. Μέχρι σήμερα δεν έχει έρθει στην Κύπρο, τώρα όμως βρίσκεται πολύ κοντά και συγκεκριμένα στην Κρήτη» είπε ο κύριος Καρής αναφέροντας ότι όντως είναι πολύ πιθανόν να μεταφερθεί και στην Κύπρο.

Και εξηγεί πως το κουνούπι-τίγρης θα μπορούσε να μεταφέρει την ασθένεια και καθησυχάζει το κοινό αν και αναφέρει ότι δε μπορεί να υπάρξει συγκεκριμένη πρόβλεψη. 

Να πούμε ότι στην επαρχία Αμμοχώστου ήδη έχει παρατηρηθεί αύξηση των κουνουπιών, και χρειάζεται η αρμόδιες υπηρεσίες να επέμβουν έτσι ώστε να καταπολεμήσουν το φαινόμενο. 

Πηγή:cyprustimes.com / neammochostos