Κύπρος: Έψαχναν για ναυάγιο του 19ου αιώνα



Παράνομες υποθαλάσσιες έρευνες για ναυάγιο του 1872, ανοιχτά της Κύπρου, φαίνεται πως διεξήγαγαν ένας Νορβηγός και ένας Αμερικάνος οι οποίοι συνελήφθησαν από την Αστυνομία.

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης», μετά από πληροφορίες που διαβιβάστηκαν στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, η Αστυνομία σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων άρχισαν τη διερεύνηση της υπόθεσης.

 

Σκοπός των δύο, ήταν ο εντοπισμός του πλοίου Napried του 1872 που μετέφερε μεγάλο αριθμό αρχαιοτήτων που είχε «σηκώσει» αυθαίρετα, ο τότε πρόξενος των ΗΠΑ στο νησί.

 

Η Αστυνομία, εντόπισε το σκάφος που χρησιμοποιούσαν οι δύο ύποπτοι για τις παράνομες έρευνες, το οποίο και κατάσχεσε ενώ διερευνάται κατά πόσον οι δύο έχουν σχέση με γνωστή αμερικανική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα των ναυαγίων.

 

Μετά τη σύλληψη τους ο 44χρονος Νορβηγός και ο 37χρονος Αμερικάνος, ανακρινόμενοι έδωσαν κάποιους ισχυρισμούς που διερευνώνται ενώ από το πλοίο παραλήφθηκαν διάφορα τεκμήρια αλλά και servers που τέθηκαν στο μικροσκόπιο της Αστυνομία.

 

Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης» για την υπόθεση η Αστυνομία αναμένεται να ζητήσει τη συνδρομή της Europol ούτως ώστε να τατυοποιηθεί ο κύκλος εργασιών του στο εξωτερικό κατά το παρελθόν.

 

Οι δύο αλλοδαποί οδηγήθηκαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, το οποίο διέταξε την τετραήμερη κράτησή τους μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες των Αρχών.