ΚΥΠΡΟΣ: Ένα στα 10 άτομα δοκιμάζουν έστω και μία φορά κάνναβη

Η κάνναβη παραμένει η πιο διαδεδομένη παράνομη ουσία χρήσης, με το 12% του γενικού πληθυσμού να έχει δοκιμάσει έστω και μία φορά στη ζωή του. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η  τάση για δοκιμή κάνναβης είναι εντονότερη στις ηλικίες 18-22 ετών. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) που παραδόθηκε σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
Όπως προκύπτει από την έκθεση, οι νεαροί ενήλικες (15-34 ετών),  ανάμεσα στους οποίους η χρήση κάνναβης είναι επικρατέστερη, ανέφεραν χρήση της ουσίας κατά τον τελευταίο χρόνο σε ποσοστό 4,4%.
 
Η κοκαΐνη, αν και η χρήση της βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, αποτελεί την πιο δημοφιλή διεγερτική ουσία στο γενικό πληθυσμό. Η χρήση της τουλάχιστον μια φορά σε όλη τη ζωή αναφέρθηκε από το 1,4% του γενικού πληθυσμού ηλικίας 15-64 ετών.
 
Η χρήση όλων των ουσιών εκτός των ηρεμιστικών είναι επικρατέστερη ανάμεσα σε άνδρες.

 
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχέση με τα αντίστοιχα ευρήματα της έρευνας που διεξήχθη τα προηγούμενα έτη, παρουσιάζεται μικρή αύξηση στην επικράτηση της χρήσης κάνναβης έστω και μια φορά στη ζωή. Παρόλα αυτά όμως η Κύπρος καταγράφει έναν από τους καλύτερους δείκτες στην ΕΕ και η κατάσταση περιγράφεται ως σταθερή.
 
Ιδιαίτερη ανησυχία ωστόσο προκαλεί η περίσσια κοκαΐνης που καταγράφεται σε όλη την Ευρώπη, αλλά και η αύξηση της δραστικότητας της κάνναβης (δηλαδή είναι πολύ πιο επικίνδυνη από την κάνναβη που χρησιμοποιούνταν πιο παλιά), γεγονότα που εκτιμάται ότι δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστη την Κύπρο.
 
Ο Πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, Χρύσανθος Γεωργίου ανέφερε πως δεν μπορεί να πει πως η κατάσταση είναι τραγική, σημείωσε όμως ότι κατά την περσινή χρονιά καταγράφηκαν έξι θάνατοι στην Κύπρο από χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως στις εξαρτήσεις περιλαμβάνονται πλέον τα στοιχήματα και ο τζόγος.
 
Πηγή: philenews