ΚΥΠΡΟΣ: Έμεινε στο κελί για 45 μέρες για ένα...πρόστιμο!

Ένας 29χρονος από τη Λευκωσία παρέμεινε στη φυλακή για 45 ημέρες ως υπόδικος για αδίκημα που τιμωρείται με πρόστιμο! Το Ανώτατο Δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγε, διέταξε την άμεση αποφυλάκισή του υπό όρους.

 

Πρόκειται για τον Μ.Λ., ο οποίος επειδή προφυλακίστηκε έχασε και την εργασία του. Αυτός κατηγορήθηκε γιατί απέστειλε γραπτό απειλητικό μήνυμα σε άλλο πρόσωπο, υπόθεση που καταχωρήθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας και ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες. Ωστόσο, αντί ν’ αφεθεί ελεύθερος μέχρι τη δίκη του, το δικαστήριο διέταξε την κράτησή του, με το αιτιολογικό ότι υπήρχε η πιθανότητα να διαπράξει το ίδιο αδίκημα.

 

Ο 29χρονος μετά την εξέλιξη αυτή προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο, επειδή ο αιτητής δεν είχε χρήματα, ζήτησε νομική αρωγή και γι’ αυτό του διορίστηκε δικηγόρος. Το Ανώτατο μάλιστα κατά την εξέταση της έφεσής του διερωτήθηκε «αν αυτή είναι υπόθεση για κράτηση». Όπως σημείωσε, αυτός ο άνθρωπος κρατείται εδώ και ενάμιση μήνα για αδικήματα τα οποία επιφέρουν πρόστιμο €1.700.

 

Η μοναδική κατηγορία η οποία επιφέρει φυλάκιση έχει σχέση με τα ίδια αδικήματα, σημείωσε και πρόσθεσε ότι αν το δικαστήριο στο τέλος καταδικάσει τον εφεσείοντα οι πιθανότητες επιβολής φυλάκισης είναι ελάχιστες ή και αμελητέες. Μάλιστα, το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε την επιλογή όπως αυτός αφεθεί ελεύθερος και αν δεν εμφανιστεί στη δίκη του τότε να εκδοθεί εναντίον του ένταλμα σύλληψης και να παραμείνει υπό κράτηση μέχρι να δικαστεί. 

 

Μετά την εξέλιξη αυτή, η πλευρά της Αστυνομίας δήλωσε στο δικαστήριο ότι δεν θα επιμείνει όπως ο κατηγορούμενος παραμείνει υπό κράτηση και πως θα ζητήσει να αφεθεί ελεύθερος, με τον όρο να υπογράψει ένας αξιόχρεος εγγυητής για το ποσό των χιλίων ευρώ και να παρουσιάζεται δύο φορές την εβδομάδα σε αστυνομικό σταθμό. Ο 29χρονος τότε δήλωσε στο δικαστήριο ότι και οι δύο γονείς του έχουν αποβιώσει και πως δεν μπορεί να βρει αξιόχρεο εγγυητή. 

 

Τελικά, το δικαστήριο αποφάσισε όπως ο 29χρονος αφεθεί ελεύθερος μέχρι τη δίκη του αφού υπογράψει προσωπική εγγύηση χιλίων ευρώ και να εμφανίζεται δύο φορές την εβδομάδα σε αστυνομικό σταθμό.

 

Ο 29χρονος διερωτήθηκε μέσω του «Φ», γιατί τόσους που κατηγορούνταν για διαφθορά και καταχρήσεις σε τράπεζες και δημόσιο χρήμα δεν τους έβαλαν υπό κράτηση ενόσω δικάζονταν και αυτόν επειδή δήθεν έστειλε ένα μήνυμα, τον έκλεισαν για 45 ημέρες στη φυλακή; Ζήτησε επίσης την παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα για επανεξέταση της υπόθεσης, εφόσον ήδη τιμωρήθηκε αφού κρατήθηκε άδικα στο κελί για ασήμαντη κατηγορία. 

Πηγή: philenews.com