Κύπρος: Δείτε ανά ηλικία τον μήνα εμβολιασμού


Τα στοιχεία του Εθνικού Σχεδίου Εμβολιασμού κατά της νόσου COVID19, παρουσίασε σήμερα Παρασκευή (16/04), η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου, κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, υπάρχουν εννέα Εμβολιαστικά Κέντρα με συνολικά 19 σημεία, τέσσερα Κέντρα Εμβολιασμού συνολικής δυνατότητας 51 σημείων, έξι κινητές μονάδες και 5 ομάδες κατ΄ οίκον νοσηλείας. 

Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, είχαν πραγματοποιηθεί 202 441 εμβολιασμοί (145 357 1η δόση, 57 084 2η δόση), ωστόσο όπως αναφέρθηκε, μέχρι το πρωί της 16ης Απριλίου είχαν πραγματοποιηθεί 207.000 εμβολιασμοί. 

Με βάση το εμβολιαστικό πλάνο, οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιούνιο με εμβολιασμό των ατόμων άνω των 16 ετών ενώ τον Μάιο αναμένεται να εμβολιαστούν οι ουσιώδεις υπηρεσίες.

Όσον αφορά τον προγραμματισμό για το υπόλοιπο του Απριλίου, στις 18 του μήνα η Πύλη θα ανοίξει για την ηλικιακή ομάδα 64-67, στις 19 για την ηλικιακή ομάδα 51-52, στις 21 για την ηλικιακή ομάδα 49-50 και στις 23 για την ηλικιακή ομάδα 47-48. 

 

«Θα προχωρήσουμε μέχρι και τη μεγάλη εβδομάδα στο ίδιο μοτίβο, με στόχο να έχουμε καλύψει τα άτομα άνω των 40 ετών και να προχωρήσουμε στην ηλικιακή ομάδα των 30-39», επεσήμανε η δρ Καλακούτα κατά τη διάρκεια της διάσκεψης Τύπου. 

Δείτε αναλυτικά τον προγραμματισμό των εμβολιασμών μέχρι τον Ιούνιο

Παραδόσεις Εμβολίων 

Όσον αφορά τις παραδόσεις αδειοδοτημένων εμβολίων στην Κύπρο, με βάση τα στοιχεία, μέχρι τέλος Ιουνίου αναμένεται οι δόσεις του εμβολίου της Pfizer αναμένεται να φτάσουν τις 500,340 δόσεις.

Μέχρι τέλος Απριλίου οι δόσεις του εμβολίου του εμβολίου της Moderna αναμένεται να φτάσουν τις 6,000-8,400 δόσεις.

Μέχρι 1η εβδομάδα Μαΐου, οι δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca αναμένεται να φτάσουν τις 75,050 δόσεις.

Ενώ μέχρι τέλος Απριλίου αναμένονται 2,400 εμβόλια της Janssen.

 

Ο ΕΜΑ συνεχίζει να αξιολογεί τα περιστατικά θρομβώσεων 

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάσκεψη Τύπου, ο EMA συνεχίζει να παρακολουθεί τα πολύ σπάνια περιστατικά θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια αίματος που εμφανίστηκαν μετά τον εμβολιασμό με το Vaxzevria (εμβόλιο COVID-19 AstraZeneca).

Την ίδια ώρα ο FDA (Οργανισμός Φαρμάκων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής) αξιολογεί τα 6 περιστατικά σπάνιων περιπτώσεων θρομβώσεων σε άτομα που έλαβαν το εμβόλιο Janssen’s στα 6.8 εκ. των ατόμων που έλαβαν το εμβόλιο. O EMA άρχισε την αξιολόγηση των περιστατικών σε συνεργασία με FDA