Κύπρος: Βρετανός θα ζήσει πέντε μέρες σαν αδέσποτο σκυλί


Ο Ρούλης, δέκα χρόνια τώρα, ψάχνει έναν καλό άνθρωπο να του δώσει την ευκαιρία να ζήσει μια φυσιολογική σκυλίσια ζωή. Να του δώσει αγάπη ώστε και αυτός σαν σκύλος, να κάνει αυτό που τον έταξε η φύση. Να δώσει μεγάλη και αγνή αγάπη, πίσω σε έναν άνθρωπο. Να του δείξει ευγνωμοσύνη που τον υιοθέτησε, του έδωσε αγάπη, φαγητό νερό και στοργή. Αγάπη, γιατί τον έσωσε από το Καταφύγιο Αδέσποτων Σκύλων στην Αραδίππου. 

Όμως τα χρόνια κυλούν, ο γέρο Ρούλης, το σκυλί που όλοι αγαπούν στο Καταφύγιο πλησιάζει στο τέλος της ζωής του και αυτή η λύτρωση που ψάχνει δεν έρχεται. Αυτό συμβαίνει και με το δεύτερο σκυλί στο καταφύγιο, που έχει περάσει μεγάλο μέρος της ζωή του, χωρίς να βρει έναν καλό άνθρωπο να τον υιοθετήσει. Είναι ο Μπλούτο που φέτος συμπληρώνει επτά χρόνια διαβίωσης στο Καταφύγιο Σκύλων της Αραδίππου. 

Ο Μπλούτο, ο Ρούλης, η Ρόζα, η Ήρα, ο Ρόβερ και οι ξεχωριστές θλιμμένες ιστορίες 90 και πλέον σκυλιών στο Καταφύγιο της Αραδίππου. Τα σκυλιά με τα θλιμμένα βλέμματα που κάθε φορά που βλέπουν ξένο άνθρωπο στο Καταφύγιο γαυγίζουν δυνατά, απελπισμένα, ζωηρά, ασταμάτητα. Και η αγωνία αντικαθιστά για μερικά λεπτά τη θλίψη στα βλέμματά τους. Είναι η στιγμή, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Καταφυγίου Χρήστο Κάρουλα, που τα σκυλιά τεντώνουν όλο τους το είναι για να φτάσουν στις πιο ευαίσθητες χορδές των ανθρώπων και να τους διαμηνύσουν, «ε άνθρωπε, σε παρακαλώ, βγάλε με, σώσε με από το Καταφύγιο. Να φύγω από αυτό το μέρος που δεν κάνει να περάσω μέσα όλη μου τη ζωή. Δώσε μου λίγο φαγητό και νερό, μια στέγη και την αγάπη σου και να δεις πόση αγάπη έχω εγώ να σου δώσω».  

Ένας Βρετανός που ζει μόνιμα στην Κύπρο τα τελευταία δέκα χρόνια, φιλοδοξεί με ένα μοναδικό και πρωτότυπο τρόπο να περάσει μηνύματα ευαισθητοποίησης προς την κυπριακή κοινή γνώμη, ως προς τον τρόπο που συμπεριφέρεται στα κατοικίδια ζώα και πιο ειδικά προς τα σκυλιά. Πρόκειται για τον κ. Ντέιβιντ Ρέιτ, ο οποίος για πέντε μέρες θα ζήσει με ειδικά επιλεγμένα σκυλιά, που ζουν στους κλωβούς του Καταφυγίου Αδέσποτων Σκύλων της Αραδίππου. Θα καταγράψει τα συναισθήματα, την κατάθλιψη, την απογοήτευση, τον πόνο αδέσποτων σκυλιών που κάποτε είχαν αφεντικά αλλά στη συνέχεια εγκαταλείφθηκαν. Ο Ντέιβιντ Ρέιτ, από την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί και μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, θα ζήσει την σκληρή και θλιμμένη σκυλίσια ζωή των πολλών εκατοντάδων εγκαταλειμμένων σκύλων που διαβιούν σε Καταφύγια στην Κύπρο. Αναμένοντας καρτερικά την ημέρα που ένας άνθρωπος θα τα υιοθετήσει. Θα τα βγάλει από την γκρίζα θλιμμένη ζωή του Καταφυγίου Αδέσποτων Σκύλων και θα τους δώσει μια θέση στην αυλή, στο σπίτι, στην καρδιά του. 

Θα καταγράφει αντιδράσεις και συναισθήματα 

Σύμφωνα με τους εμπνευστές του εγχειρήματος ο κ. Ρέιτ θα κοιμάται στους κλωβούς των σκυλιών μέσα σε υπνόσακο εκστρατείας και θα τρέφεται με ξηρά τροφή και νερό. Παρατηρώντας ακατάπαυστα τη συμπεριφορά των δύστυχων ζώων, που γερνούν ελπίζοντας με το δικό τους τρόπο στη μέρα που θα υιοθετηθούν από κάποιο άνθρωπο. Δηλαδή, να έχουν την ευκαιρία για μια πραγματικά ευτυχισμένη σκυλίσια ζωή. Γιατί, τόσο ο Χρήστος Κάρουλας όσο και οι πλείστοι άνθρωποι που βοηθούν εθελοντικά στο νησί μας για την επιβίωση των αδέσποτων σκυλιών στα Καταφύγια, υπογραμμίζουν ότι κανένα, μα κανένα σκυλί πάνω στη γη δεν είναι ευτυχισμένο αν δεν έχει ένα συγκεκριμένο άνθρωπο, ή ακόμα καλύτερα μια οικογένεια που να το αγαπά. 

Στην Κύπρο όπου πολλοί άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται ακόμη ότι τα σκυλιά όταν μπουν σε μια οικογένεια ή ένα σπίτι, το φυσιολογικό είναι να παραμείνουν σε όλη τη ζωή τους σε αυτό το περιβάλλον, χωρίς να εγκαταλειφθούν, πρωτοβουλίες όπως αυτή του κ. Ρέιτ αποκτούν ιδιαίτερη αξία. Είναι κινήσεις που ίσως μας αφυπνίσουν, μας ξυπνήσουν και μας μάθουν πως πρέπει να σεβόμαστε ένα σκυλί. Τις ιστορίες του Ρούλη, του Μπλούτο, της Ρόζας και της Ήρας θα προσπαθήσει να ζωντανέψει, να τις φτάσει στο ευρύ φάσμα της κυπριακής κοινωνίας. 

Σημειώνεται ότι ο κ. Ρέιτ θα αναρτά κατά διαστήματα βίντεο από το κινητό του τηλέφωνο, στα οποία θα μεταφέρει σκηνές από την πενθήμερη διαβίωσή του στους κλωβούς των αδέσποτων σκυλιών.


ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ