ΚΥΠΡΟΣ: Bάφτισαν τρομοκράτη αιτητή ασύλου



Την κράτηση αλλοδαπού για λόγους εθνικής ασφάλειας αποφάσισε ο διευθυντής του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, χωρίς, ωστόσο, η έρευνα που προηγήθηκε να ήταν ικανοποιητική για τους σκοπούς του νόμου, με αποτέλεσμα η εν λόγω απόφαση να ακυρωθεί από το Δικαστήριο. 

 

Ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου προσέφυγε Σύρος, 22 χρονών. Ο εν λόγω νεαρός ήρθε στην Κύπρο μαζί με ακόμα δύο ομοεθνείς του, μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου. Εν συνεχεία μετέβησαν στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας όπου και ζήτησαν να αποταθούν για πολιτικό άσυλο. Οι διαδικασίες προωθήθηκαν και στο πλαίσιο της εξέτασης των αιτημάτων ηγέρθησαν υποψίες ότι πιθανότατα οι εν λόγω αλλοδαποί να ενέχονται σε θέματα λαθρομετανάστευσης.

 

Στα πλαίσια των ανακρίσεων διαπιστώθηκε ότι έφεραν τραύματα τα οποία, όπως αυτοί ισχυρίστηκαν, προκλήθηκαν από θραύσματα βόμβας και σφαιρών από μέλη του συριακού στρατού. Ταυτόχρονα, κατά τον έλεγχο του κινητού ενός εξ αυτών, διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν φωτογραφίες που απεικόνιζαν τον 22χρονο να κατέχει όπλα τύπου ΑΚ47-Καλάσνικοφ.

 

Τελικά, η απόφαση για κράτηση μέχρι την εξέταση της αίτησης πολιτικού ασύλου, η οποία επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση, στηρίχθηκε στην υποψία ότι ο 22χρονος ενδεχομένως να είναι τρομοκράτης. Όπως επί του προκειμένου αναφέρεται το σχετικό σημείωμα που παρατίθεται στην απόφαση του Δικαστηρίου, «κατά την ανάκριση τρίτου αλλοδαπού, στο κινητό τηλέφωνο του οποίου υπήρχαν οι φωτογραφίες, προέκυψαν ενδείξεις που υποδείκνυαν προφίλ ξένων μαχητών και τζιχαντιστών».

  

Το Δικαστήριο έκρινε ότι αυτό δεν ήταν αρκετό για να θεμελιώσει κράτηση, για λόγους εθνικής ασφάλειας, ενός αιτητή ασύλου. Όπως επί του προκειμένου σημειώνεται στην απόφαση του Δικαστηρίου, «δεν έχω εντοπίσει στον διοικητικό φάκελο ούτε έχει υποδειχθεί εκ μέρους των καθ’ ων η αίτηση (της Δημοκρατίας) οποιαδήποτε συγκεκριμενοποίηση των ενδείξεων, οι οποίες υποδείκνυαν, σύμφωνα με τους καθ’ ων η αίτηση, προφίλ ξένων μαχητών. Ούτε έχει απαντηθεί η θέση της δικηγόρου του αιτητή ότι ο αιτητής ευλόγως φαίνεται στις σχετικές φωτογραφίες να οπλοφορεί εφόσον δούλευε ως φρουρός σε νοσοκομείο στα σύνορα Συρίας - Ισραήλ, όπου εθεωρείτο αναγκαίο να οπλοφορεί δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στη χώρα του».

 

Το Δικαστήριο ακύρωσε την επίδικη απόφαση και για έναν ακόμα λόγο. Έκρινε πως με βάση τον νόμο η απόφαση κράτησης πρέπει να ληφθεί από τον υπουργό Εξωτερικών.

ΠΗΓΗ: philenews.com