Κύπρος: Αποφυλακίστηκε και διέπραξε νέο αδίκημα για να επιστρέψει φυλακή


Από παιδί βίωσε την εγκατάλειψη. Ένα παιδί που μεγάλωσε και έφθασε στα 33 του χρόνια, μα ποτέ δεν ένιωσε την αγάπη της μητέρας του, ενώ ο πατέρας του απεβίωσε ενόσω ο ίδιος ήταν μικρός. Διέκοψε τη φοίτηση του στο Γυμνάσιο λόγω προβλημάτων προσαρμογής που παρουσίασε καθώς και χαμηλής επίδοσης. Μεγάλωσε μέσα στην φτώχεια και αντιμετώπιζε τεράστια οικονομικά προβλήματα. Από νεαρή ηλικία άρχισε να εργάζεται σε διάφορες εργασίες για κάλυψη των αναγκών του. Σε ηλικία 15 ετών βυθίστηκε στον βούρκο των ναρκωτικών, αφού λανθασμένα θεωρούσε πως ήταν η διέξοδος του. Έτσι, δεν άργησε να εμπλακεί και στην παρανομία, ώστε να εξασφαλίζει χρήματα. Σε ηλικία 16 ετών, διαπράττει τα πρώτα του αδικήματα και για περίοδο έξι μηνών κρατείτο ως υπόδικος στις φυλακές, ενώ το Δικαστήριο αποφάσισε τελικά όπως του επιβάλει ποινή φυλάκισης με αναστολή.


Το 2004 μετέβη στην Αθήνα, όπου για να εξασφαλίσει χρήματα, αναγκάστηκε να εργαστεί σε οίκο ανοχής για πέντε χρόνια. Σε ηλικία 24 ετών μετέβη με την μεγαλύτερη αδελφή του στην Αγγλία για να εργαστεί και για μια καλύτερη ζωή. Μα τα πράγματα δεν κύλισαν όπως τα ήθελε και επέστρεψε στην Κύπρο, ένα χρόνο αργότερα.


Το 2011 διαγνώστηκε με HIV καθώς και ηπατίτιδα Γ. Την ίδια χρονιά συλλαμβάνεται από τις Αρχές για κλοπές και διαρρήξεις (σ.σ δεν εργαζόταν λόγω προβλημάτων υγείας και συντηρείτο από κρατικό επίδομα που λάμβανε), ενώ το 2015 καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης 3,5 ετών.


Βρήκε την αγάπη, ήθελε να επιστρέψει


Τον Αύγουστο του 2019, ο νεαρός αποφυλακίζεται. Μόλις επτά μέρες μετά, συλλαμβάνεται ξανά για κλοπές και διαρρήξεις και οδηγείται ξανά ενώπιον της Δικαιοσύνης. Τα όσα εξομολογείται, αναφορικά με το κίνητρο πίσω από τα νέα αδικήματα τα οποία διέπραξε, πραγματικά συγκλονίζουν.


Σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στην απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, ο 33χρονος έδρασε μόνος του και δη χωρίς υποκίνηση ή ως αποτέλεσμα εκμετάλλευσης από τρίτους, καθώς αυτό που αναζητούσε ήταν μια νέα καταδίκη για να επιστρέψει πίσω στις Κεντρικές Φυλακές. Εκεί, που όπως εξιστόρησε, βρήκε την αγάπη που δεν είχε και δεν γνώρισε στον «έξω» κόσμο.


Η καταδίκη του νεαρού στις Κεντρικές Φυλακές, σηματοδότησε μια νέα αρχή στη ζωή του. Ο νεαρός εντάχθηκε σε πρόγραμμα απεξάρτησης και κατάφερε να μείνει μακριά από τα ναρκωτικά, ενώ όπως είπε, η επιθυμία του ήταν να επιστρέψει στο σωφρονιστικό ίδρυμα όπου τυγχάνει υποστήριξης από τη διοίκηση και το προσωπικό, καθώς εκεί γνώρισε και τον σύντροφο του, με τον οποίο προτίθεται να συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.


Όπως αναφέρεται στην απόφαση, διέπραξε τα αδικήματα μέσα σε ένα 24ωρο και πρόθεση του δεν ήταν να χρησιμοποιήσει βία ή να υπάρξει εκφοβισμός, και πράγματι, κατά τη διάρκεια της δράσης του, δεν συνάντησε οποιοδήποτε πρόσωπο.


«Ο κατηγορούμενος δεν φαίνεται να προγραμμάτισε ή οργανώθηκε ιδιαίτερα για την πράξη του, είχε πλήρη συναίσθηση του τι έπραττε – εφόσον, όπως ανέφερε στο Δικαστήριο, γνώριζε ότι με τις πράξεις του θα κατέληγε στη φυλακή, και ότι αυτός ήταν ο σκοπός και η επιδίωξη του {…} Επιδίωξη του ήταν, όπως υποστήριξε εξ΄ υπαρχής, να δημιουργούσε για αυτόν δεδομένα, ώστε να τιμωρηθεί με φυλάκιση».


Το Δικαστήριο, αφού έλαβε όλα τα δεδομένα υπόψη, επέβαλε στον κατηγορούμενο διάφορες ποινές φυλάκισης που δεν υπερβαίνουν τους δέκα μήνες.

Πηγή:reporter.com.cy