Κύπρος: Αναστάτωση σε δύο δημοτικά σχολεία λόγω κορωνοϊού


Πανικός επικρατεί σε δύο δημοτικά σχολεία της Λευκωσίας λόγω κορωνοϊού.

Στην πρώτη περίπτωση στο σχολείο μετέβησαν μόλις 40 μαθητές, αφού μητέρα παιδιού του σχολείου είχε σχέση με το περιβάλλον του ενός εκ των δύο επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και συγκεκριμένα του γιατρού. Σύμφωνα με πληροφορίες του philenews το σχολείο είχε επισκεφθεί προγραμματισμένα σήμερα και επιθεωρήτρια, η οποία αφού ενημερώθηκε από τη διεύθυνση του σχολείου για τα τεκταινόμενα, διέκοψε την επίσκεψή της στο σχολείο.

Αναταραχή επικρατεί και σε δεύτερο σχολείο της Λευκωσίας, το περιβάλλον του οποίου σχετίζεται με κάποιο τρόπο με επιβεβαιωμένο κρούσμα. 

Λόγω των εξελίξεων τρίτο ιδιωτικό σχολείο της Λευκωσίας έχει ματαιώσει συνάντηση Erasmus με εκπροσώπους από πέντε χώρες της Ευρώπης που ήταν προγραμματισμένη για τις 12 Μαρτίου.


Οι διευθύνσεις των δύο σχολείων ενημέρωσαν την ΠΟΕΔ, η οποία με τη σειρά της ενημέρωσε το Υπουργείο Παιδείας και αναμένει οδηγίες για το τι μέλλει γενέσθαι.

Μιλώντας στο philenews o ΓΓ της ΠΟΕΔ, Χάρης Χαραλάμπους ανέφερε πως τα δύο περιστατικά αφορούν παιδιά των οποίων οι γονείς λόγω της φύσης της δουλειάς τους ήρθαν σε επαφή με τον γιατρό που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.

«Εμείς ως ΠΟΕΔ επικοινωνήσαμε με το Υπουργείο Παιδείας και ενημερώσαμε για τα δύο σχολεία που πιθανόν να έχουν σχέση με τον γιατρό και αναμένουμε οδηγίες», ανέφερε ο κ. Χαραλάμπους.

Καταλήγοντας, ο κ. Χαραλάμπους απηύθυνε έκκληση στους γονείς να κρατούν στο σπίτι παιδιά με συμπτώματα γρίπης, ενώ ανέφερε ότι το ίδιο ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς.

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο ΓΓ της ΠΟΕΔ αναφέρει:

«Ως ΠΟΕΔ έφτασε κοντά μας από το πρωί πληροφόρηση από περισσότερα από ένα σχολεία, στα οποία προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας που είχε εργαστεί τις προηγούμενες μέρες με τον γιατρό που έχει νοσήσει, έχει παιδιά στο σχολείο τους. Άμεσα ενημερώσαμε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για τις περιπτώσεις αυτές με κάθε λεπτομέρεια όπως την πληροφορηθήκαμε, έτσι ώστε να δωθούν οι ανάλογες οδηγίες για χειρισμό και αντιμετώπιση της κατάστασης χωρίς καθυστέρηση.

Ήδη στο ένα από τα σχολεία οι γονείς λόγω του δικαιολογημένου φόβου που επικρατεί, κράτησαν σχεδόν όλα τα παιδιά τους σπίτι.

Θεωρώ πως είναι η ώρα να ληφθούν έγκαιρα γενναίες και ορθές αποφάσεις για να προλάβουμε τα χειρότερα. Εδώ που φτάσαμε μοναδικό "όπλο" που έχουμε είναι η λήψη των ορθών αποφάσεων και η πρόληψη, γιατί δεν υπάρχει περιθώριο άλλου λάθους.

Προσωπικά πιστεύω πως η Κυβέρνηση και το αρμόδια Υπουργεία, θα πρέπει να προχωρήσουν ακόμη και σε κλείσιμο σχολείων εκεί και όπου θα κριθεί η ενέργεια αυτή, ως αναγκαίο μέτρο για να μην εξαπλωθεί περισσότερο ο ιός. Αναμένουμε τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου».

Εξάλλου σε ανάρτησή του στο Facebook ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού αναφέρει ότι γονείς και εκπαιδευτικοί εκφράζουν ανησυχίες, ιδιαίτερα σε σχολεία στα οποία γονείς παιδιών είχαν επαφή με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

 Αυτούσια η ανάρτηση του κ. Φυλακτού:

 


Πηγή: philenews