Κύπρος: Αλλά τέσσερα θετικά κρούσματα κορωνοϊού


Σε ό,τι αφορά στα νέα περιστατικά της νόσου COVID-19, σύμφωνα με τα δεδομένα από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, από σύνολο 912 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν 4 κρούσματα του ιού SARS-CoV-2.

Αναλυτικά, τα θετικά στον ιό άτομα προέκυψαν ως ακολούθως:
Από 38 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, προέκυψαν 2 κρούσματα. Τα άτομα έχουν πρόσφατο ταξιδιωτικό ιστορικό.

Συγκεκριμένα πρόκειται για ζευγάρι Ελληνοκυπρίων που είχε ταξιδέψει στην Ολλανδία (Κατηγορία Β). και επέστρεψαν στην Κύπρο στις 17/7.

Είχαν κάνει το τεστ στο αεροδρόμιο, το οποίο ήταν αρνητικό, ωστόσο στη συνέχεια σε νέο τεστ που υποβλήθηκαν ιδιωτικά, χωρίς να έχουν συμπτώματα, ήταν θετικοί.

-Από 85 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκε 1 κρούσμα. Εντοπίστηκε από παραπομπή στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας, στο πλαίσιο προεγχειρητικού ελέγχου.

-Από 168 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, εντοπίστηκε 1 κρούσμα.

Συγκεκριμένα είναι επαφή του ενός από τα τρία κρούσματα της ιχνηλάτησης που ανακοινώθηκε στις 23/7.

Είναι το πέμπτο άτομο από συγκεκριμένη αλυσίδα, που είχε ξεκινήσει από κρούσμα στις 21/7. Το άτομο είναι ασυμπτωματικό και είναι επίσης από τη Λεμεσό.

Την ίδια ώρα το Υπουργείο Υγείας, σε συνέχεια των ανακοινώσεων από το Wagamama και το Costa Coffee για κρούσμα σε υποστατικά τους, διευκρινίζει ότι πρόκειται για το ίδιο άτομο που εργάζεται και στους δύο χώρους και ανακοινώθηκε χθες.

Επιπλέον, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες εργαστηριακές διαγνώσεις, χωρίς
τον εντοπισμό κρούσματος:

Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, διεκπεραιώθηκαν 473 εργαστηριακές διαγνώσεις,

Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου 10,000 εργαζομένων που επαναδραστηριοποιήθηκαν κατά τη β’ και γ’ φάση της στρατηγικής για σταδιακή άρση των περιορισμών, ολοκληρώθηκαν 50 εργαστηριακές διαγνώσεις, και Από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, είχαμε αποτέλεσμα για 98 δείγματα