ΚΥΠΡΟΣ: «Αλαλούμ» με το επίδομα μονογονιού – Καλούνται να επιστρέψουν χρήματα στο Κράτος

Επιπρόσθετες πληρωμές έγιναν σε μονογονιούς για το 2018, με πολλούς ωστόσο να μην είναι πλέον δικαιούχοι του επιδόματος.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Του Μιχάλη Μενελάου/tothemaonline


Η καλή πρόθεση της υπουργού Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτας Αιμιλιανίδου, όπως όλα δείχνουν προκάλεσε μπέρδεμα με τα επιδόματα και τους δικαιούχους.

Ο λόγος για το επίδομα μονογονιού, το οποίο σε αντίθεση με το επίδομα τέκνου – εξαιρουμένων των πολύτεκνων οικογενειών – εμβάζεται κάθε μήνα στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Κατόπιν εντολής της υπουργού, τα εμβάσματα των δικαιούχων που έκαναν αίτηση για το 2017, συνεχίστηκαν και για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο 2018.

Σε επικοινωνία του ThemaOnline, με την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, στην αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το Επίδομα Χαμηλοσυνταξιούχων, το Επίδομα Τέκνου και το Επίδομα Μονογονεϊκής Οικογένειας, μας λέχθηκε πως τα εμβάσματα συνεχίστηκαν και για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο 2018, ούτως ώστε να μην επηρεαστούν οικονομικά οι δικαιούχοι του επιδόματος, με εντολή της υπουργού Εργασίας.

Πολλοί ήταν εκείνοι όμως οι οποίοι δεν προέβησαν σε αίτηση για επίδομα Μονογονεϊκής Οικογένειας για το 2018, είτεεπειδή άλλαξε η οικογενειακή τους κατάσταση (γάμος, συμβίωση, κτλ) είτε επειδή έγινε «αλλαγή σκυτάλης» και τη φύλαξη φροντίδα ή κηδεμονία του παιδιού έχει ο άλλος γονέας, κάτι που τους καθιστούσε μη – δικαιούχους.

Σε συνομιλία του ThemaOnline, με αρμόδιο άτομο του Υπουργείου, τέθηκε το ερώτημα για το τί θα απογίνουν τα λεφτά που εμβάστηκαν σε λογαριασμούς μη-δικαιούχων του επιδόματος τέκνου.

"Τα πιο πάνω χρήματα", ανέφερε το αρμόδιο πρόσωπο "θα ζητηθούν και θα πρέπει να επιστραφούν πίσω".

Αξίζει να σημειωθεί πως το επίδομα μονογονιού ανέρχεται περίπου στα 180 ευρώ μηνιαίως, ποσό που αλλάζει και αυξάνεται με βάση τα διαφορετικά κριτήρια του κάθε δικαιούχου.

Έτσι, άτομα που δεν δικαιούνταν καθόλου επίδομα Μονογονεϊκής Οικογένειας για το έτος 2018, αλλά τα εμβάσματα έγιναν κανονικά μέχρι και τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, θα κληθούν, όπως όλα δείχνουν, να επιστρέψουν στο κράτος ποσό πέραν των 1200 ευρώ.