ΚΥΠΡΟΣ: Θέμα στην Αγγλία η Αμμοχωστιανή που έχασε την παιδική ζωή στα 3 της


Θέμα στην Αγγλία έγινε συμπατριώτισσά μας που φωνάζει ότι της έκλεψαν τα πιο αγνά της χρόνια μετά την τουρκική εισβολή. Η προσωπική και συγκινητική ιστορία της παρουσιάζεται σε δημοσίευμα της Daily Mail, ενώ προβάλλεται και από το κρατικό βρετανικό κανάλι BBC.

Πρόκειται για την 48χρονη Ελληνοκύπρια Ξένια Καραγιάννη, η οποία γεννήθηκε στο Λονδίνο αλλά η μοίρα της έπαιξε άσχημο παιχνίδι, αφού οι συνθήκες της στέρησαν την μητέρα της με την οποία είδε μετά από αρκετά χρόνια…

Μετά τη γέννησή της οι γονείς της χώρισαν και η Ξένια –σε ηλικία 3 χρόνων- μετοίκησε με τη μητέρα της στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην Αμμόχωστο.

Η τουρκική εισβολή έμελλε εκ νέου να την… ξεσπιτώσει, καθώς από την πανέμορφη Αμμόχωστο βρέθηκε σε καταυλισμό προσφύγων έξω από τη Λάρνακα με τη μητέρα, τον παππού και την γιαγιά της.

Κι όμως η Ξένια, έμελλε να αποχωριστεί την μητέρα της και να μετακομίσει εκ νέου, αυτή τη φορά πίσω στην Αγγλία.


Ο πατέρας της που διέμενε στην Αγγλία, λίγους μήνες μετά την εισβολή, άρχισε να την αναζητεί. Ζήτησε από τον αδερφό του και θείο της Ξένιας, να την εντοπίσει και να την μεταφέρει στη Γηραιά Αλβιόνα.

Όπως δηλώνει η Ξένια, τότε η μητέρα της δεν ήθελε να την αποχωριστεί αλλά ο θείος της επέμεινε πως ήταν η καλύτερη επιλογή για την ασφάλεια της και τη διασφάλιση του μέλλοντός της.

Μετά την επιστροφή της στο Λονδίνο ήταν ένα αλλαγμένο παιδί, όπως η ίδια η Ξένια ανέφερε στο BBC. Εξήγησε πως υπέφερε από εφιάλτες και ότι ξυπνούσε κατά τη διάρκεια του ύπνου ουρλιάζοντας.

Η Ξένια θυμήθηκε ότι δεν μπορούσε να στείλει ούτε ένα γράμμα στην μητέρα της επειδή δεν είχε μόνιμη κατοικία.

Στα 11 της χρόνια, η Ξένια μετακόμισε στο Μπέρμινγκχαμ, όπου ο πατέρας της ανέλαβε τη διεύθυνση του ταχυφαγείου (fish&chips) που διατηρούσε εκεί.

«Μεγάλωσα χωρίς να γνωρίζω την μητέρα μου. Δεν ήξερα ποια ήταν. Δεν είχα ποτέ φωτογραφίες της, αφού οι περισσότερες χάθηκαν στην εισβολή» είπε.

Το 1987 όταν ήταν 17 ετών, η Ξένια έλαβε γράμμα από την μητέρα της εντελώς ξαφνικά, που οδήγησε σε μια συγκινητική επανασύνδεση στην Κύπρο τον ίδιο χρόνο.

Όπως είπε η Ξένια, το πρώτο πράγμα που έβγαλε από τον φάκελο ήταν μια φωτογραφία που παρουσίαζε μια γυναίκα που της έμοιαζε.

Στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, η Ξένια καλωσορίστηκε από μια οικογένεια που δεν ήξερε ότι είχε. Επρόκειτο για μια αξέχαστη ημέρα, αλλά όχι χωρίς πόνο.

Όπως ανέφεραν οι γιατροί στην Ξένια, ο χωρισμός της με τη μητέρα της της άφησε ένα τραύμα που την έκανε να ξεχάσει όλες τις αναμνήσεις της με τη μητέρα της. Πάλευε να θυμηθεί τη μητέρα της, κάτι που την δυσκόλεψε πολύ.

Ένοιωθα σαν να την απογοήτευα επειδή δεν μπορούσα να την θυμηθώ’ δήλωσε στο BBC.

Και πρόσθεσε: ‘Αυτό ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι, δηλαδή να πεις στην μητέρα σου ότι δεν την θυμάσαι. Ήταν τόσο επώδυνο’.

Τώρα 45 χρόνια μετά τον χωρισμό της με τη μητέρα της, το σπίτι της Ξένιας στην Αμμόχωστο είναι εγκαταλελειμμένο.

Η Ξένια, μητέρα της 25χρονης Αναστασίας, είπε ότι την αναστατώνει το γεγονός ότι δεν μπορεί να δει πού ζούσε η οικογένειά της.


ΠΗΓΗ:toThemaonline.com