Κύπρος: «Ξεσκονίζουν» τα έσοδα των influencers

Στο πετσί και των Κυπρίων χρηστών του διαδικτύου, μπήκαν οι influencers στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η τάση που πλέον δεν θεωρείται νέα στο εξωτερικό, είναι γεγονός και στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, όπου αρκετοί χρήστες, συνήθως δημοφιλή πρόσωπα με αρκετούς ακόλουθους (followers), «χρήζονται» ως influencer και προβάλλουν στα προσωπικά τους προφίλ την καθημερινότητά τους, σε μια προσπάθεια να επηρεάσουν τους χρήστες του διαδικτύου με τις καθημερινές τους συνήθειες. 

Τα άτομα αυτά - οι λεγόμενοι influencers - συνήθως «ανεβάζουν» φωτογραφίες, στις οποίες διακρίνονται προϊόντα που χρησιμοποιούν. Στις φωτογραφίες αυτές γίνεται αναφορά στην εταιρεία/κατάστημα/επωνυμία στην οποία ανήκουν τα ρούχα/προϊόντα/αντικείμενα. Για τις αναρτήσεις αυτές οι influencers ορίζουν ένα ποσό ως «ταρίφα» το οποίο καταβάλλει σε αυτούς η εταιρεία/κατάστημα/πρόσωπο, που θέλει να διαφημιστεί μέσω του προφίλ του influencer.

Όπως γίνεται αντιληπτό, μέσα απ’ αυτή την πρακτική έχει γεννηθεί ένας νέος τρόπος για επιπλέον εισόδημα, το οποίο κυμαίνεται ανεξαρτήτως του ποσού το οποίο ορίζει ο ίδιος ο influencer. Τα μηνιαία έσοδα για αρκετούς, από τους Κύπριους τουλάχιστον, influencer δύναται να αγγίξουν τις 2 χιλιάδες τον μήνα. Οι τιμολογήσεις για τις αναρτήσεις γίνονται κατόπιν συμφωνιών που μπορεί να είναι στη βάση μηνιαίων συμβολαίων.

Σε μια έρευνα στο τι ισχύει σε άλλες χώρες αναφορικά με την δήλωση των εσόδων από τα άτομα αυτά, εντοπίζεται ότι στις ΗΠΑ οι Influencers σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (instagram, twitter, facebook αλλά και youtube), δηλώνουν το εισόδημα που αποκομίζουν. Όπως αναφέρει η διεθνής ειδησεογραφία στην Αμερική οι φόροι επιβάλλονται και στη βάση των προϊόντων που φαίνεται στις αναρτήσεις ότι οι influencers λαμβάνουν από εταιρείες. Πρόκειται ουσιαστικά για μια νέα μορφή εργασίας στην οποία πληρώνονται φόροι, όπως ακριβώς γίνεται στις υπόλοιπες δουλειές.

Καλά ενημερωμένες πηγές επί του θέματος, μίλησαν στο SigmaLive και ανέφεραν ότι οι πλείστοι Κύπριοι Influencer δεν δηλώνουν τα έσοδα από την έμμεση αυτή διαφήμιση. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν παράλληλο κόσμο στον οποίο μερικοί «θησαυρίζουν» χωρίς να δηλώνουν τα εισοδήματα που λαμβάνουν.

Πηγές από το Τμήμα Φορολογίας ωστόσο ανέφεραν στο SigmaLive ότι το Τμήμα, στα πλαίσια της διαχείρισης κινδύνου αναλύει δεδομένα και από την χρήση διαδικτύου, την χρήση και την διαφήμιση μέσω διαδικτύου. 

Στην Ελλάδα πάντως, οι Influencer και όχι μόνο, έχουν μπει στο στόχαστρο της εφορίας αφού διενεργείται πλέον εξονυχιστικός φορολογικός έλεγχος. Ελεγκτές μάλιστα διενήργησαν μια αρχική έρευνα όπου διαπιστώθηκε ότι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν διαφηµίζονται µόνο ρούχα, κοσμήματα ή παπούτσια, αλλά και υπηρεσίες κοµµωτικής, ταξιδιωτικά γραφεία, είδη διατροφής, πλαστικοί χειρουργοί, κέντρα αδυνατίσµατος ή ακόµη και κέντρα αισθητικής.  

Οι ελεγκτές όπως αναφέρουν ελλαδικά Μέσα κατέγραψαν τη λίστα των επωνύµων που κάνουν χρήση της συγκεκριµένης διαφηµιστικής πρακτικής, ανέτρεξαν στις φορολογικές τους δηλώσεις προκειµένου να διαπιστώσουν αν το εισόδηµα από την προώθηση προϊόντων έχει δηλωθεί και διαπίστωσαν πως οι περισσότεροι δεν το είχαν κάνει, με τις συνέπειες να είναι αναπόφευκτες.


ΠΗΓΗ:sigmalive.com