Κυβέρνηση για Al Jazeera: «Δεν υπήρξε σιωπή από το Προεδρικό»


Στην αντεπίθεση βγαίνει η Κυβέρνηση για τα διαβατήρια με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να υπεραμύνεται της κριτικής και να υποδεικνύει πως δεν θα μπορούσε ο Πρόεδρος να γίνει δικαστής και να εκφραστεί δημόσια, για όσα κατέγραψαν οι  δημοσιογράφοι του Al Jazeera. Ανοίγει δε, μέτωπο με το ΔΗΚΟ κατηγορώντας το πως εκβιάζει την Κυβέρνηση, με την απόφαση για μη ψήφιση του προϋπολογισμού και ότι προσπαθεί να μετατρέψει τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σε κομματικό Ελεγκτή.


Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπεραμύνθηκε των ενεργειών της Κυβέρνησης μετά τη δημοσιοποίηση του ντοκιμαντέρ του Al Jazeera, αναφέροντας πως η αντίδραση ήταν άμεση αφού συνήλθε εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο και ακύρωσε το επενδυτικό πρόγραμμα. Διερωτήθηκε μάλιστα εάν «υπάρχει οποιοσδήποτε Κύπριος που δεν έχει συγκλονιστεί και δεν ένιωσε αποτροπιασμό με αυτά που έχουν συμβεί. Είναι θέση που έπρεπε να εκφραστεί από την Κυβέρνηση και να μην υπάρξει σεβασμός των εξουσιών; Δεν έγιναν αμέσως διαβήματα και λήφθηκαν μέτρα; Δεν έδωσε άμεσα οδηγίες ο Γενικός Εισαγγελέας προς την Αστυνομία και η κ. Γιολίτη δεν δήλωσε άμεσα ότι τίποτα δεν θα επηρεάσει την έρευνα;».


Σε παρατήρηση πως πέρασε λίγος χρόνος για να γίνουν όλα αυτά και πως ο Άρχοντας του κράτους δεν τοποθετήθηκε, σημείωσε πως «ο Άρχοντας του κράτους τοποθετήθηκε συγκαλώντας έκτακτο Υπουργικό και διακόπηκε το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα».


Ο Κυριάκος Κούσιος απέρριψε κατηγορηματικά πως υπήρξε τις πρώτες ώρες αμηχανία από πλευράς Κυβέρνησης. «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, χωρίς να γνωρίζουμε παραδείγματος χάρη εάν δεν είναι μοντάζ το βίντεο, χωρίς να γνωρίζουμε οποιεσδήποτε λεπτομέρειες και χωρίς οποιαδήποτε άλλη μαρτυρία, θα αποφάσιζε να γίνει δικαστή, να παρέμβει και να καταδικάσει;».


Υπέδειξε δε με έντονο τρόπο πως, «Δεν υπήρξε σιωπή από το Προεδρικό. Θα πρέπει κάποτε να αντιληφθούμε πως για να λειτουργεί ένα κράτος πρέπει να υπάρχουν διαδικασίες, σεβασμός στους θεσμούς και πρέπει ο καθένας να κάνει τη δουλειά του. Δεν πρέπει να ζητείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να γίνει δικαστής».


«Όταν εγείρονται τέτοια θέματα», συνέχισε, «πρέπει με τον ίδιο τρόπο που απαιτεί ο λαός να λαμβάνονται κάποιες ενέργειες, πρέπει και ο λαός να αντιλαμβάνεται πως ένα κράτος δικαίου και από μία πολιτεία Δημοκρατίας, πως δεν λαμβάνονται αποφάσεις με τον τρόπο που τις παίρνει ο λαός. Οι αντιδράσεις του λαού οδήγησαν τον τέως Πρόεδρο της Βουλής και τον βουλευτή του ΑΚΕΛ, σε παραίτηση. Ο λαός καλώς αντέδρασε, μπράβο του και τον τιμώ. Εάν δεν σεβόμαστε όμως, τη διάκριση εξουσιών και των θεσμών θα είμαστε άναρχο κράτος. Δεν μπορεί με τον ίδιο τρόπο να αναμένεται να αντιδρά το κράτος και ο ανώτατος Άρχοντας».


Το ΔΗΚΟ και ο «κομματικός» Ελεγκτής
Ερωτηθείς για τη θέση του ΔΗΚΟ πως θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό εάν δεν δοθεί άδεια στο Γενικό Ελεγκτή να κάνει έρευνα για τις πολιτιγραφήσεις, ο Κυριάκος Κούσιος έκανε λόγο για εκβιασμό της Κυβέρνησης


«Ο ανώτατος θεσμός αυτού του κράτους είναι ο Γενικός Εισαγγελέας, που είναι πολύ πιο ψηλά από τον Γενικό Ελεγκτή. Ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε το διορισμό τετραμελούς επιτροπής, που είναι ο τέως Πρόεδρος του Ανωτάτου, η κ. Καλογήρου που έδωσε δείγματα γραφής και δεν χαρίστηκε σε κανένα στην προηγούμενη έρευνα, ο βοηθός Γενικός Ελεγκτής και τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο και δεν σεβόμαστε τους θεσμούς και θέλουμε να κομματοποιούμε το Γενικό Ελεγκτή;


Διερωτήθηκε δε εάν κάποιοι θέλουν να μετατρέψουν τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη σε κομματικό Ελεγκτή. «Πώς γίνονται αυτά τα πράγματα. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στις αρχές και στους θεσμούς. Είναι θεμιτό, ένα κυρίαρχο θέμα, που είναι η έγκριση του προυπολογισμού να συνδέεται με προϋποθέσεις και όρους; Εάν αυτό θέλει να κάνει το ΔΗΚΟ, είναι δικαίωμά του. Από κει και πέρα ας κριθεί εάν πρέπει να εκβιάζει, να κομματικοποιεί τον Γενικό Ελεγκτή και να μην σέβεται το θεσμό του Γενικού Εισαγγελέα και την ανεξαρτησία της επιτροπής. Στο τέλος της ημέρας δεν υπάρχει άλλος που να είναι άτεγκτος και δίκαιος; Εάν δεν υπάρχει, τότε  έχουμε πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα».


ΠΗΓΗ: reporter.com.cy