Κωστρίκης σε Επιδημιολογική: Να τοποθετηθούν για AstraZeneca (BINTEO)


Στην εκπομπή "Πρωτοσέλιδο" φιλοξενήθηκε ο Δρ. Λεόντιος Κωστρίκης, ο οποίος μίλησε για το εμβόλιο της AstraZeneca και παράλληλα κάλεσε τη Συμβουλευτική επιτροπή να τοποθετηθεί για το συγκεκριμένο ζήτημα.  

Αρχικά αναφέρθηκε στο εμβόλιο της AstraZeneca και στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει άμεση τοποθέτηση από το Συμβούλιο Φαρμάκων της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από τις ανακοινώσεις του ΕΜΑ. Πρέπει να τοποθετηθούν σχετικά με το αν συμφωνούν ή διαφωνούν».

Πρόσθεσε ότι είναι πλήρως δικαιολογημένη η ανασφάλεια των πολιτών. «Ο υπεύθυνος οργανισμός στην Κύπρο πρέπει σήμερα να τοποθετηθεί και να δώσει τη δική του γνωμάτευση. Επιπλέον κάλεσε και τη συμβουλευτική επιτροπή να εκδώσει δική της γνωμάτευση για το εμβόλιο της AstraZeneca. «Η θέση του Προέδρου της συμβουλευτικής επιτροπής δεν με καλύπτει. Ο ίδιος έπρεπε να καλέσει την Επιτροπή και να αποφανθούν για αυτό το σοβαρό θέμα. Αν δεν μπορεί ο ίδιος, υπάρχουν πρωτοβάθμιοι καθηγητές οι οποίοι μπορούν να λάβουν πρωτοβουλία».

Στη συνέχεια μίλησε για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν μελέτες βασισμένες σε εμβολιασμένα άτομα με εμβόλια της Moderna και της Pfizer, που δείχνουν ότι μπορεί κάποιος να μολυνθεί κυρίως από την νοτιοαφρικανική παραλλαγή.

Επιπλέον εξήγησε ότι όσο ο ιός μεταδίδεται, τότε αυξάνεται η πιθανότητα να δημιουργηθούν νέες μεταλλάξεις. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι στην Κύπρο εντοπίστηκαν 37 μεταλλάξεις. «Όσο βλέπουμε αυτά τα αποτελέσματα τόσο θα οδεύουμε σε μια προβληματική κατάσταση».

Τέλος ανέφερε ότι τα εμβόλια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεν είναι τόσο αποτελεσματικά στο στέλεχος της νοτίου Αφρικής. «Είναι θέμα χρόνου να έρθει στην Κύπρο», ανέφερε καταληκτικά ο Δρ. Κωστρίκης. 

Δείτε το βίντεο: 

.

.

ΠΗΓΗ: sigmalive.com