Κωστρίκης: Πιστεύεται ότι υπάρχουν 1.000-1.500 κρούσματα στη Λεμεσό


Υπήρχε γενική χαλάρωση των μέτρων, η καλή επιδημιολογική εικόνα δημιούργησε κλίμα ευφορίας και ο κόσμος σταμάτησε να εφαρμόζει τα μέτρα, ανέφερε μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο ο Μοριακός Ιολόγος Λεόντιος Κωστρίκης. 

Η μεταδοτικότητα, τόνισε, ξεκίνησε όταν δέχθηκε η Λεμεσός εισδοχή πολλαπλών λοιμώξεων και αυτό δημιούργησε πολλές αλυσίδες. 

Πιστεύεται ότι υπάρχουν 1000-1500 άτομα με ενεργή λοίμωξη στη Λεμεσό βάσει και των ελέγχων που έγιναν, αν αναγάγει κάποιος τον αριθμό του ποσοστού που βρίσκουν από τα δείγματα, είπε. 

Αυτό το επίπεδο είναι το διπλάσιο ή ακόμη και το τριπλάσιο του επιπέδου που βρήκαμε στην Πάφο, όταν υπήρχαν οι συστοιβάδες λοιμώξεων στο Γενικό Νοσοκομείο της Πόλης, πρόσθεσε. 

Τόνισε μάλιστα πως η Λεμεσός βρίσκεται σχεδόν σε «κόκκινο συναγερμό».

Μεγάλη συστοιβάδα λοιμώξεων υπάρχει και στη Λάρνακα, σημείωσε. 

Όπως ανέφερε ο κ. Κωστρίκης, εάν εφαρμοστούν πλήρως τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, τότε θα σταματήσουν οι συστοιβάδες λοιμώξεων. 

Όσον αφορά τις θεωρίες συνομωσίας που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο σχετικά με τη χρήση της μάσκας, ο κ. Κωστρίκης ανέφερε «ούτε συνομωσίες υπάρχουν, ούτε τίποτα. Η μάσκα είναι από τα καλύτερα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας και η χρήση της επιβάλλεται τώρα». 

Πρέπει να σταματήσουμε τις αναζωπυρώσεις γιατί αν δεν τις σταματήσουμε, «σε μερικές εβδομάδες θα γίνει μια λαίλαπα η οποία θα πάρει όλη την Κύπρο», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Όσον αφορά την απόφαση η Ελλάδα να πέσει στην κατηγορία Β΄, ο κ. Κωστρίκης ανέφερε πως συμφωνεί απόλυτα με αυτό καθώς η χώρα είναι σε χειρότερη θέση από την Κύπρο. 

Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μια ευαισθησία με την Ελλάδα, αλλά τώρα έχουμε να προστατεύσουμε τη χωρά μας, σημείωσε. 

Ο κ. Κωστρίκης τόνισε πως δεν έχουμε την πολυτέλεια να δημιουργούμε νέες αλυσίδες λοιμώξεων. 

Σχετικά με τους γάμους και τις βαπτίσεις που έχουν προγραμματιστεί για αυτό το διάστημα, ο κ. Κωστρίκης ανέφερε πως κατά την άποψη του δεν πρόκειται η Κυβέρνηση να προβεί σε άρση των μέτρων, οι αριθμοί που ισχύουν για τέτοιες περιπτώσεις θα συνεχίσουν να ισχύουν και ίσως να γίνουν και λιγότεροι, πρόσθεσε. 


Πηγή: sigmalive