Κωστρίκης: "Επίσπευση άρσης περιορισμού για γάμους"


Την πεποίθηση ότι θα αρθεί το όριο ατόμων για τους γάμους εξέφρασε ο Δρ. Λεόντιος Κωστρίκης μιλώντας στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Μεσημέρι και Κάτι».

Παράλληλα, ο κος Κωστρίκης εξέφρασε την ανησυχία για τις χώρες που ανήκουν στην κατηγορία Α, την μέθοδο pooling αλλά και τους εντατικούς διαγνωστικούς ελέγχους.

«Η απόφαση όσον αφορά τους γάμους εξαρτάται από την πολιτεία ωστόσο κατά την άποψή μου υπάρχει ενδεχόμενο επίσπευσης», σημείωσε. 

Σχετικά με τα οδοφράγματα, σημείωσε, δεν έχουμε κανένα γραπτό κείμενο από τα κατεχόμενα.

Ενδεικτικά, τόνισε, μας είπαν πως μπορούν να διενεργούν 500 διαγνωστικές εξετάσεις την ημέρα για να καλύψουν τις πτήσεις που φτάνουν στα κατεχόμενα ωστόσο δεν υπάρχει κάποια γραπτή ένδειξη γ΄ αυτό.

«Επίσης η κατάταξη των χωρών που έβαλαν για τα παράνομα αεροδρόμια είναι πολύ διαφορετική από τη δική μας», πρόσθεσε.

Όπως είπε, μετέφερε απευθείας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς κατά καιρούς εμφανίζονται βουλευτές Ευρωπαϊκών χωρών που δεν γνωρίζουν το πρόβλημα στην Κύπρο και λένε ότι εμείς έχουμε τις πτήσεις από Τουρκία.

Ο δρ. Κωστρίκης πρόσθεσε πως «αυτό που έσωσε την Κυπριακή Δημοκρατία σε σύγκριση μ΄ άλλες χώρες  που βλέπουμε ότι αναζωπυρώνεται ο ιός όπως για παράδειγμα το Ισραήλ, είναι ότι τα νούμερα δεν ήταν πραγματικά σε σχέση με τις λοιμώξεις στην χώρα τους. Αυτό δεν συνέβηκε ούτε θα συμβεί στην Κύπρο»
«Το μόνο επικίνδυνο σημείο  στην Κύπρο δεν είναι εγχωρία αλλά οι είσοδοι όπως στα αεροδρόμια, λιμάνια και οδοφράγματα να είμαστε προσεκτικοί εκεί μπορεί να ανοίξουν περισσότερα πράγματα στην χώρα μας», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με κρούσματα που πιθανόν να προκύψουν σε πτήσεις ο δρ. Κωστρίκης είπε ότι είναι σπάνιο να μεταδοθεί σε πτήση ο ιός. Δεν έχει παραταθεί σε συχνότητα. Οι λοιμώξεις προκύπτουν πριν ταξιδέψει κάποιος.

Πρόσθεσε πως. «μεγάλη έννοια παραμένουν οι χώρες που ανήκουν στην κατηγόρια Α και δεν ελέγχονται. Ο δειγματοληπτικός έλεγχος στις χώρες αυτές είναι πολύ σημαντικός όπως έτυχε με την Βουλγαρία που ήταν στην κατηγορία Α και είχαμε δύο κρούσματα».

Ο κος Κωστρίκης είπε πως υπάρχουν τρόποι δειγματοληπτικών ελέγχων στα αεροδρόμια χωρίς να αυξηθούν τα έξοδά μας.

«Υπάρχει ένα τέχνασμα στην μοριακή βιολογία το λεγόμενο pooling δηλαδή η ομαδοποίηση δειγματοληψιών όπου θα γίνεται ένα ομαδικό τεστ ταυτόχρονα σε περίπου 10 άτομα» εξήγησε τέλος.