Κρούσμα θανατηφόρας ασθένειας σε καταφύγιο σκύλων στην Ορόκλινη

Σε καραντίνα τέθηκε το καταφύγιο σκύλων στην Ορόκλινη, μετά τον εντοπισμό κρούσματος της νόσου Μόρβα ή νόσου του Carre σε σκύλο.

 

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι», ο Κοινοτάρχης Ορόκλινης Νεόφυτος Φακοντής ανέφερε ότι στο μικρό καταφύγιο που διατηρούν εθελοντικά στην κοινότητα έχει εντοπιστεί σε σκύλο, που μεταφέρθηκε σε κτηνίατρο για να ελεγχθεί, η νόσος Carre.

Ο κοινοτάρχης εξήγησε ότι η νόσος έχει εντοπιστεί και σε άλλους σκύλους τόσο στην κοινότητα της Ορόκλινης όσο και σε άλλες κοινότητες. Σύμφωνα με όσα δήλωσε, η νόσος προέρχεται από τις αλεπούδες, ενώ μπορεί να επιφέρει και τον θάνατο.

Ο κοινοτάρχης διαβεβαίωσε ότι τα σκυλιά έχουν μεταφερθεί σε άλλο χώρο και για τους επόμενους δύο μήνες δεν θα βάλουν άλλο σκύλο στο καταφύγιο, μέχρι να εξασφαλιστεί ότι ο ιός δεν αποτελεί απειλή.

Πάντως, σημείωσε ότι η συγκεκριμένη νόσος ήταν σε έξαρση τους προηγούμενους μήνες στα κατεχόμενα.

Τη σχετική είδηση επιβεβαίωσε και ο διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Κύπρου Χριστόδουλος Πίπης, τονίζοντας ότι είναι μεν θανατηφόρα ασθένεια, αλλά δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Σημείωσε, όμως, ότι είναι εξαιρετικά κολλητική ανάμεσα στους σκύλους που δεν έχουν εμβολιαστεί, καλώντας τους ιδιοκτήτες να προβούν σε εμβολιασμούς.

Αναφορά έγινε, επίσης, στα κατοικίδια που μεταφέρονται από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, τονίζοντας ότι, όχι μόνο είναι παράνομο, αλλά και επικίνδυνο, αφού δεν μπορεί να διασφαλιστεί το υγειονομικό τους καθεστώς.

ΠΗΓΗ:sigmalive.com