Κορωνοϊός: Τα 4 σενάρια για τα μέτρα ενόψει εορτών


Από τη Δευτέρα επιστήμονες και υπουργείο Υγείας ρίχνονται ξανά στη μάχη για λεπτομερή καταγραφή και αξιολόγηση όλων των επιδημιολογικών δεδομένων, προκειμένου να καταγράψουν τις εισηγήσεις τους και να είναι έτοιμοι το αργότερο μέχρι την Τετάρτη, να δώσουν για άλλη μια φορά κατεύθυνση στην Κυβέρνηση η οποία θα κληθεί πριν από το τέλος της εβδομάδας να λάβει εκ νέου αποφάσεις. 

Μάλιστα πληροφορίες της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» αναφέρουν ότι χθες έγινε και ο απαραίτητος προγραμματισμός για τις συσκέψεις και συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στις αρχές της εβδομάδας, τόσο σε επίπεδο υπουργού Υγείας και επιστημόνων, όσο και σε επίπεδο υπουργού Υγείας και Προέδρου της Δημοκρατίας ενώ κατά πάσα πιθανότητα, η νέα συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου το οποίο θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή υπό την Προεδρία ή όχι του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος δεν είναι ξεκάθαρο το αν θα επιστρέψει στην Κύπρο από τις Βρυξέλλες όπου θα βρίσκεται πριν από το Σάββατο. 

Εκ των πραγμάτων οι επιλογές της Κυβέρνησης είναι τέσσερις: 

Να επιμείνει στον αρχικό της σχεδιασμό και να προχωρήσει κανονικά στην εφαρμογή των όσων έχουν ανακοινωθεί στις 30 Νοεμβρίου και προνοούν ότι από τις 14 Δεκεμβρίου θα παραχωρηθούν χαλαρώσεις σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς. 

Να επεκτείνει την ισχύ των μέτρων που τώρα βρίσκονται σε ισχύ σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί περιορισμός στη διασπορά του κορωνοϊού στην κοινωνία.

Να προχωρήσει σε αυστηροποίηση των μέτρων, σε περίπτωση που τα δεδομένα που θα καταγραφούν κατά τη διάρκεια των επόμενων μερικών ημερών, η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου παραμείνει στα ίδια επίπεδα.

Να προχωρήσει σε ένα εντελώς νέο σχεδιασμό προκειμένου να πετύχει από την μια τον περιορισμό των συναθροίσεων και των επαφών μεταξύ των πολιτών και από την άλλη, την ομαλή λειτουργία της αγοράς ενόψει και της εορταστικής περιόδου.

Τις τελευταίες ημέρες πάντως, τόσο ο υπουργός Υγείας όσο και τα μέλη της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής στις δηλώσεις τους άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο για αναθεώρηση των προηγούμενων αποφάσεων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η επέκταση της ισχύος των υφιστάμενων περιορισμών ή ακόμα και η αυστηροποίηση των μέτρων που σήμερα βρίσκονται σε ισχύ αποτελούν τα δύο πιο πιθανά σενάρια, τουλάχιστον για κάποιο μικρό έστω χρονικό διάστημα. 

Χθες, ανακοινώθηκε ο θάνατος άλλων τριών ανθρώπων εκ των οποίων οι δύο, γυναίκα 84 ετών και άνδρας 78 ετών, νοσηλεύονταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Λευκωσίας, ενώ μια ηλικιωμένη 94 ετών νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Λεμεσού, ύστερα από μεταφορά της από το πολυδύναμο κέντρο Περιστερώνας.  

Στα νοσοκομεία, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται 17 ασθενείς εκ των οποίων οι 13 στη ΜΕΘ και οι τέσσερις στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Ο συνολικός αριθμός ασθενών στα νοσοκομεία ήταν χθες 111. 

Περαιτέρω, ανακοινώθηκαν 289 κρούσματα τα οποία ήταν αποτέλεσμα 3.848 μοριακών εξετάσεων και 176 θετικά αποτελέσματα από τους ελέγχους ταχείας διάγνωσης. Στα θετικά αποτελέσματα των εξετάσεων ταχείας διάγνωσης, περιλαμβάνονται και 10 περιπτώσεις οι οποίες αφορούν και πάλι το πολυδύναμο κέντρο Περιστερώνας. 


 ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μαριλένα Παναγή / Φιλελεύθερος