Κορωνοϊός: Στους 71 οι νεκροί στη Βρετανία


Ακόμα 14 νεκρούς από τον κορωνοϊό στην Αγγλία ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, ενώ νωρίτερα από έναν νεκρό είχαν ανακοίνωσε οι τοπικές αρχές στη Σκωτία και στην Ουαλία.

Συνολικά πλέον στο Ηνωμένο Βασίλειο ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται στους 71.

Τα νεότερα θύματα ήταν ηλικίας μεταξύ 45 και 93 ετών και είχαν υποκείμενα προβλήματα υγείας.

Σε νεότερη συνέντευξη Τύπου ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι ο ιός πρέπει να ελεγχθεί πριν φτάσει σε σημείο που δε θα είναι διαχειρίσιμος από το εθνικό σύστημα υγείας NHS.

Για το λόγο αυτό, σημείωσε, η κυβέρνηση ίσως χρειαστεί να λάβει περισσότερα μέτρα με μεγαλύτερη ταχύτητα τις επόμενες ημέρες.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να συμπεριφερθεί ως οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση «εν καιρώ πολέμου» και να κάνει ό,τι χρειαστεί για τη στήριξη της οικονομίας.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο Υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ εξήγγειλε μία πρώτη σειρά μέτρων για τη στήριξη επιχειρήσεων και εισοδημάτων εν μέσω της επιδημίας, επιπροσθέτως του πακέτου των 30 δισεκατομμυρίων που είχε ανακοινώσει στον προϋπολογισμό την περασμένη εβδομάδα.

Λέγοντας ότι θα κάνει «ό,τι χρειαστεί», εξήγγειλε μεταξύ άλλων μέτρων ένα κρατικό ταμείο εγγυήσεων τραπεζικών δανείων προς επιχειρήσεις ύψους 330 δισεκατομμυρίων λιρών, που ισοδυναμεί με το 15% του ΑΕΠ.

Ανακοίνωσε επίσης ότι θα ληφθούν μέτρα στήριξης για τις αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια, καθώς και ότι για τις μπυραρίες, τα εστιατόρια και άλλες παρόμοιες επιχειρήσεις που δεν καλύπτονται από την ασφάλειά τους για την περίπτωση πανδημίας θα χορηγηθεί ένεση ρευστού ύψους 25.000 λιρών καθ’ εκάστη.