Κολιού για εμβολιασμό παιδιών 12-14: Να περιμένουμε, δεν έχουμε αρκετά δεδομένα


Τη θέση της από την υπόλοιπη επιστημονική ομάδα διαχώρισε το Μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Μαρία Κολιού, σε σχέση με το θέμα εμβολιασμών παιδιών 12-14 ετών, μιλώντας στην εκπομπή του OMEGA «Ενημέρωση Τώρα».

Όπως ανέφερε στην εκπομπή η κ. Κολιού θα πρέπει πριν προχωρήσουμε σε εμβολιασμούς παιδιών 12-14 ετών να περιμένουμε προκειμένου να έχουμε περισσότερα δεδόμενα και από άλλες χώρες που έχουν ήδη ξεκινήσει εμβολιασμούς σε αυτές της ηλικιακές ομάδες, αφού στο παρόν στάδιο τα δεδομένα που έχουμε δεν είναι αρκετά.

Ωστόσο είναι υπέρ των εμβολιασμών παιδιών 15-18 οι οποίοι θα πρέπει να θωρακιστούν, γιατί θα είναι κρίμα όπως είπε, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αυτά τα παιδιά του λυκείου να υποστούν κι άλλο lockdown και να ξανά χάσουν ακόμη μία χρονιά.

Η κ. Κολιού αναφέρθηκε και στις μεταλλάξεις του ιού, τονίζοντας πως αυτές αποτελούν το σοβαρότερο πρόβλημα της πανδημίας, γι αυτό και οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να συμβάλλουν ούτως ώστε να καλυφθούν εμβολιαστικά οι φτωχότερες όπου και παρατηρείται η μεγαλύτερη και γρηγορότερη διασπορά του ιού η οποία και έχει ως επακόλουθο τη δημιουργία νέων στελεχών, που δυσκολεύουν την κατάσταση.

Σε σχέση με τις νοσηλείες η κ. Κολιού είπε πως αυτή τη στιγμή έχουμε ρεκόρ σε διασωληνωμένους στα κρατικά  νοσηλευτήρια και στις εντατικές κάτι που σίγουρα επιδεινώνει την κατάσταση ελέω και έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού που απαιτείται στις ΜΕΘ.