Κολιού για Εκκλησιασμό: Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες - Να τα βρουν Εκκλησία και Κυβέρνηση


Για το πώς φτάσαμε στην επιβολή ενός τρίτου αυστηρού lockdown αλλά και για το ζήτημα που προέκυψε για τον Εκκλησιασμό λόγω των αποφάσεων που έλαβε η Κυβέρνηση μίλησε στην εκπομπή ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΡΑ, το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Δρ. Μαρία Κολιού.

Συγκεκριμένα η κ. Κολιού ανέφερε: «Κάθε μέτρο δημόσιας υγείας που λαμβάνεται για να πετύχει θα πρέπει να έχει τη συνεργασία του κόσμου. Αυτό είναι κανόνας απαράβατος. Γι' αυτό και θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ναι μεν είναι υποχρεωτικό το απαγορευτικό και ελέγχεται πάρα πολύ αυστηρά αλλά σαφέστατα δεν θα πρέπει να γίνουν παρεκκλίσεις. Για παράδειγμα την Κυριακή του Πάσχα το 10 άτομα να είναι 10 άτομα για να μπορέσει να αποδώσει. 

Είναι γεγονός ότι υπήρξε μια ανατροπή και εκεί που όλα έδειχναν ότι δεν θα επιβληθεί lockdown στο τέλος επιβλήθηκε. Κανείς δεν το ήθελε το lockdown να επιβληθεί, δηλαδή, ήταν πολύ δύσκολο για την πολιτεία να επιβάλει κάτι τέτοιο και αυτό δείχνει και την κρισιμότητα. Ακόμα και μέσα στην επιτροπή όταν το συζητήσαμε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι απόψεις μεταξύ των επιστημόνων διακυμαίνονταν. Υπήρχαν κάποιοι που υποστήριζαν lockdown αλλά υπήρξαν και άλλες απόψεις οι οποίες κυμαίνονταν μέχρι το απλά να αυστηροποιηθούν τα υφιστάμενα μέτρα. Στο τέλος φύγαμε με αυτή την εντύπωση . Φαίνεται όμως ότι η πορεία των πραγμάτων καθώς επίσης και οι προβλέψεις τις οποίες έκαναν ξένα μεγάλα επιδημιολογικά κέντρα για την Κύπρο, έδειξαν ότι θα αυξάνονταν και άλλο οι θάνατοι και η πίεση στο σύστημα υγείας. Αυτά ήταν που έκαναν την ανατροπή τη τελευταία στιγμή και είχαμε αυτή την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Δεν είναι λίγο πράγμα να χάνεις συνανθρώπους σου έτσι; Είχαμε αρχίσει να χάνουμε και τρεις και τέσσερις την ημέρα την προηγούμενη εβδομάδα, επίπεδα δηλαδή του περασμένου Δεκεμβρίου.

Ήδη οι διασωληνωμένοι σήμερα είναι 36 σε σχέση με τους 32 που ήταν όλες τις προηγούμενες μέρες. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα είναι η συνέχεια μιας ανόδου. Μπορεί οι δύο εβδομάδες να μην είναι αρκετές για να δούμε αποτελέσματα σοβαρής μείωσης στο τέλος των δύο εβδομάδων. Ανακοινώθηκε ότι θα αλλάξουν τα πράγματα στις 10 του Μάη αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις ελέγχου για να μπορέσει να κρατηθεί η κατάσταση». 

Για το θέμα αποφάσεων για τον Εκκλησιασμό τη Μεγάλη Εβδομάδα η κ. Κολιού ανέφερε: «Δεν θα ήθελα να μπω σε λεπτομέρειες σε αυτό το θέμα. Οι Εκκλησίες περίμεναν ότι θα άνοιγαν τα πράγματα τώρα το Πάσχα. Η αλήθεια και εμείς σαν ομάδα δημιουργήσαμε ένα πρωτόκολλο για το πώς λαμβάνονται τα μέτρα εντός των Εκκλησιών για να επιτρέψουμε ακόμη περισσότερο κόσμο να είναι μέσα όμως μας τα χάλασαν αυτές οι άνοδοι των εισαγωγών των θανάτων και η τρομερή πίεση στο σύστημα υγείας. Πιστεύω είναι λόγω αυτή της κατάστασης που επιβλήθηκαν τόσο αυστηρά μέτρα. Από εκεί και πέρα θα πρέπει Εκκλησία και Πολιτεία να τα βρουν για να γίνει μια κενά αποδεκτή λύση για το θέμα». 

.

.

ΠΗΓΗ: omega