Αμμόχωστος - Λάρνακα: Κοιμούνται στις μάντρες για να μην τους κλέψουν τα ζώα



Πρόκειται για επαναλαμβανόμενο φαινόμενο τα τελευταία χρόνια, το οποίο εξελίχθηκε σε γάγγραινα για τους ποιμνιοτρόφους στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου, με αποτέλεσμα να ζητούν τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων από την Αστυνομία. Ένα-δυο μήνες πριν από το Πάσχα παρατηρούνται αυξημένα κρούσματα κλοπών από μάντρες βοσκών, κυρίως αμνοεριφίων και μετά προβατίνων.

 

Το φαινόμενο, όπως καταγγέλλουν μέλη του κλάδου, δεν είναι άσχετο με το συνήθειο των καταναλωτών να καταναλώνουν αρνάκι ή κατσικάκι την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα, οπόταν δημιουργείται αυξημένη ζήτηση στην αγορά. Με τις τιμές να είναι κατά μέσο όρο καλύτερες από άλλες περιόδους του χρόνου. 

 

Με αφορμή δύο περιστατικά, ένα την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή Κιτίου–Περβολιών και ένα στην Πύλα πριν από έναν περίπου μήνα, κτηνοτρόφοι από τη Λάρνακα μίλησαν στον «Φ» με στόχο να προβληματίσουν τόσο την Αστυνομία, όσο και τις αρμόδιες υπηρεσίες, με πρώτο το υπουργείο Γεωργίας.

 

Στην πρώτη περίπτωση, ο 68χρονος κτηνοτρόφος Αντρέας Κουννής, πριν από έναν περίπου μήνα είδε σε τέσσερις μέρες τη μάντρα του να λεηλατείται πραγματικά από άγνωστους ζωοκλέφτες. Η υπόθεση καταγγέλθηκε στην Αστυνομία, αλλά μέχρι στιγμής παραμένει ανεξιχνίαστη, με τον κτηνοτρόφο να βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της 1ης Μαρτίου ομάδα ζωοκλεφτών (συμπέρασμα που εξάγεται από τον οργανωμένο και μελετημένο τρόπο που έδρασαν ώστε να ολοκληρώσουν την κλοπή σε μερικά λεπτά), έκλεψαν 20 αρνιά γάλακτος ή και μεγαλύτερης ηλικίας από τη μάντρα του. Τα αρνιά προορίζονταν για πώληση τις ημέρες προ του Πάσχα που η τιμή είναι καλύτερη και από τα χρήματα που θα έπαιρνε ο κ. Κουννής θα συμπλήρωνε το εισόδημά του, καθώς λαμβάνει χαμηλή σύνταξη. 

 

Η θλίψη και απογοήτευση του κ. Κουννή έγιναν στις 5 Μαρτίου πόνος, όπως με παραστατικό τρόπο μας αφηγήθηκαν φίλοι του. Πήγε, όπως συνηθίζει πρωί, να ταΐσει τις προβατομητέρες που του άφησαν οι ζωοκλέφτες και μόνο που δεν του βγήκε η ψυχή από το θέαμα που αντίκρισε. Λίγες ώρες πριν, οι θρασύτατοι ζωοκλέφτες, μάλλον οι ίδιοι που έδρασαν πριν από τέσσερις μέρες, επανήλθαν. Αυτή τη φορά άρπαξαν τις 15 καλύτερες προβατίνες του, αφήνοντάς του πίσω μόνο όσα ζώα ήταν άρρωστα ή πολύ λεπτά και δεν μπορούσαν προφανώς να εξασφαλίσουν καλή τιμή και ποιότητα κρέατος. Απαρηγόρητος ο κ. Κουννής, όπως μας ανέφερε, περιμένει από τότε με αγωνία «να χτυπήσει το τηλέφωνο, να γίνει ένα θαύμα και να του πει η Αστυνομία πως βρέθηκαν τα ζώα του». Η ζημιά για τον κ. Κουννή ξεπερνά τις €4.000. Οι ζωοκλέφτες έφτασαν στο σημείο να αποκόψουν το συρματόπλεγμα του αυτοκινητόδρομου Λάρνακας - Αμμοχώστου, σε σημείο που συνορεύει με τη μάντρα του κ. Κουννή, από το οποίο φυγάδευσαν τα ζώα. 

 

ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΕΚΛΕΨΑΝ 32 ΑΡΝΙΑ

 

Πριν από μια βδομάδα, καταγγέλθηκε στην Αστυνομία από κτηνοτρόφο στην περιοχή Κιτίου - Περβολιών ότι άγνωστοι του έκλεψαν 32 αρνιά πάχυνσης, τα οποία προορίζονταν για αναπαραγωγή, αξίας πέραν των €5.000. Τα αρνιά ήταν σε άριστη σωματική κατάσταση και ιδανικό βάρος για τη νεαρή ηλικία τους, καθώς προορίζονταν για να αντικαταστήσουν γηραιότερα ζώα αναπαραγωγής που θα πωλούσε ο ιδιοκτήτης της μάντρας. Εάν οδηγηθούν για σφαγή σίγουρα θα αποφέρουν μια «γερή μπάζα» σε αυτούς που τα έκλεψαν. Λόγω κάποιων πληροφοριών που έδωσε ο κτηνοτρόφος στην Αστυνομία, ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος για ευνόητους λόγους. 

 

Άλλες τρεις μάντρες έγιναν στόχος

 

Πέραν του κ. Κουννή από την Πύλα, που μίλησε επώνυμα στον «Φ» γιατί, όπως είπε, «δεν έχω άλλα ζώα που να αξίζουν για να μου τα κλέψουν ή να τους κάνουν κακό οι ζωοκλέφτες», άλλοι τρεις κτηνοτρόφοι που μίλησαν στον «Φ» ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμοι. Όπως και στις δύο περιπτώσεις των συναδέλφων τους, οι ζωοκλέφτες που χτύπησαν τους τρεις φαίνεται ότι ήταν μελετημένοι και οργανωμένοι, και έδρασαν με τέτοιο τρόπο και σε τέτοιο χρόνο ώστε να πετύχουν τον σκοπό τους και να μην εντοπιστούν. Όπως μας είπαν, αυτή την περίοδο πολλές δεκάδες κτηνοτρόφων παγκύπρια αποξενώνονται από τις οικογένειές τους και κοιμούνται στις μάντρες τους, υπό τον φόβο των ζωοκλοπών. «Είναι κυκλώματα και όχι μεμονωμένοι. Υπάρχουν οι πληροφορίες. Πρέπει όμως και η Αστυνομία να δει πιο ζεστά αυτό το πρόβλημα», επισήμαναν ακόμη οι κτηνοτρόφοι που μίλησαν στον «Φ». 

 

Μας τόνισαν ακόμη πως θα πρέπει να εφαρμόζονται πιο σχολαστικοί, πιο αυστηροί έλεγχοι στα σφαγεία, αλλά και να γίνουν έρευνες κατά πόσο υπάρχουν και παράνομα σφαγεία όπου σφάζονται τα αμνοερίφια που είναι προϊόν κλοπής. Στα νόμιμα σφαγεία, πρόσθεσαν, πρέπει να ελέγχονται πολύ προσεκτικά οι αριθμοί (ενώτια) σήμανσης που φέρουν τα ζώα. Ενώ τα παράνομα σφαγεία θα πρέπει να εντοπιστούν και να κλείσουν από την Αστυνομία. Η οποία, μαζί και με το υπουργείο Γεωργίας, πρέπει να σταθεί δίπλα στους ποιμνιοτρόφους, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια πραγματικά υποφέρουν από το φαινόμενο των ζωοκλοπών την περίοδο προ του Πάσχα. 


  ΠΗΓΗ:philenews.com - Πάμπος Βάσιλας