Κλειστά 15 ξενοδοχεία στην επ. Αμμοχώστου λόγω Ρώσων


Σημαντικό το κενό που αφήνουν για την επαρχία αναφέρει ο Δώρος Τάκκας

Η επαρχία Αμμοχώστου δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την απώλεια των Ρώσων τουριστών. Όπως προκύπτει, οι επιπτώσεις θα είναι σημαντικές αφού αριθμός ξενοδοχείων δεν θα ανοίξει, ένεκα του γεγονότος ότι δούλευε αποκλειστικά με Ρώσους τουρίστες ενώ και το χρονικό διάστημα που υπάρχει είναι μικρό για να μπορέσουν να αναπληρωθούν.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα "Brief", ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου Δώρος Τάκκας σημείωσε ότι το κενό που αφήνουν οι Ρώσοι αλλά και οι Ουκρανοί τουρίστες είναι μεγάλο και αρκετά δύσκολο να αναπληρωθεί τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά από το σχεδόν ένα εκατομμύριο αφίξεων Ρώσων και Ουκρανών τουριστών, περισσότερο από το μισό δηλαδή γύρω στις 600 χιλιάδες προτιμούσαν την επαρχία Αμμοχώστου. Αυτό δείχνει και το κενό που δημιουργείται ανέφερε.

Όσον αφορά τώρα στις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η εξέλιξη στην επαρχία, ο κ. Τάκκας ανέφερε ότι τουλάχιστον 15 ξενοδοχεία τα οποία δούλευαν αποκλειστικά με Ρώσους τουρίστες θα παραμείνουν κλειστά αυτή τη σεζόν. Δυστυχώς σημείωσε, δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να αναπληρωθεί ένας τόσο μεγάλος αριθμός αφίξεων και έτσι τα συγκεκριμένα ξενοδοχεία επέλεξαν να μην ανοίξουν.

Σε σχέση με τις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να αναπληρωθεί έστω ένας μικρός αριθμός αφίξεων, ο κ. Τάκκας ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες να προσελκύσουμε τουρίστες από άλλες μικρότερες αγορές για την Κύπρο όπως είναι η Πολωνία, η Γαλλία και οι χώρες της Βαλτικής. Μέχρι και στην Αρμενία φτάσαμε, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τάκκας. Όπως είπε, δεν πρόκειται να αναπληρωθούν οι Ρώσοι τουρίστες αλλά να υπάρξει έστω μια μικρή αύξηση από τις υπόλοιπες αγορές για να μετριαστούν κάπως οι απώλειες. Όπως πρόσθεσε, ευελπιστούμε πολύ στις αφίξεις της τελευταίας στιγμής, στην ενίσχυση της αεροπορικής συνδεσιμότητας με επιπρόσθετους προορισμούς αλλά και στις on line κρατήσεις για να αναπληρωθούν κάπως οι απώλειες.

Όσον αφορά στις πληρότητες που καταγράφονται αυτή την περίοδο, ο κ. Τάκκας ανέφερε ότι ο Μάϊος ήταν ασυνήθιστα ήσυχος αφού αυτή την περίοδο προτιμούσαν το νησί μας και την επαρχία Αμμοχώστου αρκετοί Ρώσοι τουρίστες τους οποίους φέτος δεν έχουμε. Όπως είπε, η μέση πληρότητα για το Μάιο ήταν γύρω στο 40 – 50%. Για τον Ιούνιο, αναμένεται ότι η μέση πληρότητα θα είναι κάπως αυξημένη και θα κυμανθεί στο 50-60%.

Αναμένουμε ότι τον Ιούνιο θα κινηθούμε κάπως καλύτερα. Είναι και το τριήμερο του Κατακλυσμού όπου εκεί αναμένουμε να προσελκύσουμε και αρκετούς Κύπριους παραθεριστές. Η επαρχία μας προσελκύει μεγάλο αριθμό τουριστών το συγκεκριμένο τριήμερο και ευελπιστούμε ότι κάτι ανάλογο θα γίνει και φέτος, σημείωσε ο κ. Τάκκας. 

Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχουν άλλα προβλήματα πέραν του θέματος με τους Ρώσους τουρίστες, ο κ. Τάκκας αναφέρθηκε στην ακρίβεια αλλά και στις ελλείψεις προσωπικού. Όπως είπε, τα ξενοδοχεία είναι από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος και το γεγονός ότι καταγράφονται συνέχεια αυξήσεις, σε συνδυασμό με τις χαμηλές πληρότητες των ξενοδοχείων και κατ’ επέκταση τη μειωμένη ρευστότητα, δημιουργείται ένα σοβαρό πρόβλημα.

Όσον αφορά στο θέμα με τις ελλείψεις προσωπικού, ο κ. Τάκκας υποστήριξε ότι το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί. Το Υπουργείο Εργασίας, ανέφερε προέβη σε μια αψυχολόγητη όπως τη χαρακτήρισε ενέργεια, καθώς για όλες τις υπόλοιπες επαρχίες, αποφάσισε όπως οι ξενοδόχοι μπορούν να προσλάβουν προσωπικό από τρίτες χώρες μέχρι το 30% του συνόλου του προσωπικού τους. Για την επαρχία Αμμοχώστου όμως, το ποσοστό ανήλθε μόλις στο 15% με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα να παρατηρείται έλλειψη προσωπικού, ανέφερε ο κ. Τάκκας.

Brief