Κλείνουν σήμερα τα επείγοντα περιστατικά


Κλείνουν σήμερα τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, αφού οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, αλλά και το οργιώδες παρασκήνιο που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου δεν έπεισαν το διοικητικό συμβούλιο της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών, η οποία προχωρεί τελικά στην 24ωρη απεργία που είχε εξαγγείλει προ δεκαημέρου στα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών όλων των κρατικών νοσηλευτηρίων. 

Η απόφαση της ΠΑΣΥΚΙ ανακοινώθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής επίσημα στον υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, παρά το γεγονός ότι ύστερα από τη σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί το Σάββατο στο υπουργείο Υγείας και την υιοθέτηση πρότασης που η συντεχνία είχε θέσει, τόσο από τον Υπουργό όσο και από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, είχε θεωρηθεί ότι η συντεχνία των κυβερνητικών γιατρών θα αναθεωρούσε τις αποφάσεις της.

Η ίδια η συμμετοχή εξάλλου της ΠΑΣΥΚΙ στην εν λόγω σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 11:00 πριν το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας, είχε αποτελέσει ευχάριστη έκπληξη για τον υπουργό Υγείας, αφού τρεις μόνο ώρες προηγουμένως (στις 7:49 το πρωί) η συντεχνία είχε αποστείλει ανακοίνωσή της με την οποία επέρριπτε μεταξύ άλλων ευθύνες στον Κωνσταντίνο Ιωάννου για τη σοβαρή υποστελέχωση των ΤΑΕΠ, αλλά και για τον τρόπο λειτουργίας του ΟΚΥπΥ. 

 

Τα όσα συνέβησαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα αναλυτικά:

 

Ύστερα από την ενημέρωση της οποίας έτυχε η ηγεσία της ΠΑΣΥΚΙ από τον ΟΚΥπΥ για τις αποφάσεις που λήφθηκαν και τις προσωρινές λύσεις που

δόθηκαν για να αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση των ΤΑΕΠ, το διοικητικό συμβούλιο της συντεχνίας συνήλθε για να λάβει τις τελικές του αποφάσεις το πρωί της Παρασκευής. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των γιατρών, ο υπουργός Υγείας απέστειλε επιστολή στην ΠΑΣΥΚΙ καλώντας την να αναστείλει την απεργία και προσκαλώντας την σε νέα ευρεία σύσκεψη στις 8 Ιουλίου (χθες). Ο Υπουργός ενημέρωνε την ΠΑΣΥΚΙ ότι είχε προσκαλέσει στη σύσκεψη και τις άλλες δύο συντεχνίες των γιατρών του δημοσίου. Η ΠΑΣΥΚΙ ζήτησε όπως η σύσκεψη πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Ιουλίου και όχι τη Δευτέρα και έθεσε ως όρο να μην προσκληθούν οι άλλες συντεχνίες. Ο Υπουργός αποδέχτηκε το αίτημα για μετακίνηση της σύσκεψης το Σάββατο, αλλά απάντησε αρνητικά στον αποκλεισμό των άλλων συντεχνιών από τη σύσκεψη, και η ΠΑΣΥΚΙ ανακοίνωσε με τη σειρά της ότι δεν θα συμμετείχε. 

 

Λίγο πριν τις 8:00 το πρωί του Σαββάτου η ΠΑΣΥΚΙ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία, μεταξύ άλλων, κατηγορούσε τον υπουργό Υγείας για προσπάθεια διάσπασης των γιατρών εξαιτίας της πρόσκλησης που είχε απευθύνει και στις υπόλοιπες συντεχνίες. «Δεν διστάζετε να προχωρήσετε σε μια διασπαστική κίνηση και ταυτόχρονα να πυροδοτείτε μια εκρηκτική κατάσταση, αφού καλείτε για συζήτηση, έξω από κάθε θεσμική διαδικασία που αφορά θέματα προκήρυξης και αναστολής απεργιών, συντεχνίες που όχι μόνο δεν προκήρυξαν απεργία αλλά ανακοίνωσαν το αντίθετο δημοσίως στα ΜΜΕ», ανέφερε η ΠΑΣΥΚΙ και συνέχιζε: «Ασχολίαστο σίγουρα δεν μπορεί να παραμείνει και το σημείο ότι ‘’από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων σας εγκύψατε στα διαχρονικά προβλήματα που ταλανίζουν τα ΤΑΕΠ’’ καθώς και το ότι “οι αρμόδιοι φορείς όσο και εγώ προσωπικά έχουμε διαγνώσει το πρόβλημα και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις”. Το ερώτημα απλό και σαφές που σας ρωτάμε είναι: “έχετε βρει αυτές τις λύσεις;”. Η προσπάθεια των τελευταίων ημερών για απόδοση ευθυνών στον ΟΚΥπΥ δεν αφαιρεί τις ευθύνες σας, αφού η ιδέα και η εφαρμογή του συγκεκριμένου μοντέλου σας ανήκει ολοκληρωτικά». 

Την ανακοίνωση της ΠΑΣΥΚΙ ακολούθησαν, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», κάποιες παρεμβάσεις (από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο) και στις 11:00 το πρωί η ηγεσία της συντεχνίας παρουσιάστηκε στο γραφείο του Υπουργού για την προγραμματισθείσα ευρεία σύσκεψη.
Όπως επίσημα ανακοινώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, η ΠΑΣΥΚΙ είχε προχωρήσει σε πρόταση για λειτουργία των ΤΑΕΠ με προσωπικό ασφαλείας ώστε να αντιμετωπιστεί προσωρινά το πρόβλημα της υποστελέχωσης, και η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή. Την Κυριακή το διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΣΥΚΙ παρά το γεγονός ότι δεν συνήλθε σε νέα συνεδρίαση, αλλά ύστερα από συνεννόηση μεταξύ των μελών του, αποφάσισε ότι τελικά θα προχωρήσει στην απεργία.

Αργά το απόγευμα της Κυριακής ο Υπουργός ενημερώθηκε με σχετική επιστολή, στην οποία μεταξύ άλλων η ΠΑΣΥΚΙ ανέφερε:
«Όπως έχετε ήδη ενημερωθεί, η απεργία έχει αποφασιστεί από την ετήσια γενική συνέλευση των γιατρών μελών της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών μετά από προσεκτική ανάλυση των δεδομένων σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στα ΤΑΕΠ ιδιαίτερα, αλλά γενικότερα στις συνθήκες που επικρατούν στα κρατικά νοσηλευτήρια μαζί με τις επακόλουθες επιπτώσεις πρωτίστως προς τους ασθενείς και δευτερευόντως τους ίδιους τους γιατρούς.

Επιπλέον, το διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΣΥΚΙ κατά τη συνεδρία του στις 5 Ιουλίου 2019 αξιολόγησε ως ανεπαρκείς τις εισηγήσεις εκ μέρους του ΟΚΥπΥ που αφορούσαν τις προτεινόμενες λύσεις προς άμεση εφαρμογή. Ως εκ τούτου, μετά την ενημέρωση που έτυχε το διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΣΥΚΙ για το περιεχόμενο και τις αποφάσεις της χθεσινής μας διαβούλευσης, σας ενημερώνουμε ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΣΥΚΙ έχει αποφασίσει όπως η διενέργεια της απεργίας θα πραγματοποιηθεί, αφού οι λόγοι για τους οποίους είχε αποφασιστεί δυστυχώς παραμένουν». 

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν από τον ΟΚΥπΥ

Επαναπροκηρύχθηκαν οι 10 θέσεις ιατρικών λειτουργών για τα ΤΑΕΠ. Η προκήρυξη αυτή τη φορά γίνεται και στην Ελλάδα με στόχο να εντοπιστούν Ελλαδίτες γιατροί οι οποίοι επιθυμούν να εργοδοτηθούν στην Κύπρο (η πρόταση έγινε αποδεκτή).

Αύξηση του επιδόματος ΤΑΕΠ που λαμβάνουν οι γιατροί των Πρώτων Βοηθειών, από €800 σε €1.500 (η πρόταση έγινε αποδεκτή).

Πρόσκληση σε ειδικούς γιατρούς του δημοσίου για να εργάζονται υπερωριακά και να καλύπτουν κενά στις βάρδιες των ΤΑΕΠ (η πρόταση απερρίφθη).

Πρόσκληση στους προσωπικούς γιατρούς του δημοσίου για να εργάζονται υπερωριακά και να καλύπτουν κενά στα ΤΑΕΠ (η πρόταση απερρίφθη).

Αγορά υπηρεσιών από ιδιώτες γιατρούς για κάλυψη των αναγκών στα ΤΑΕΠ. Πρόσληψη γιατρών με το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών (οι γιατροί εξέφρασαν ανησυχία για το κατά πόσον θα μπορούν να ανταποκριθούν σωστά στα καθήκοντά τους).

 

Ρυθμίσεις για σήμερα

Για την σημερινή μέρα, το υπουργείο Υγείας συμφώνησε με ιδιωτικά νοσηλευτήρια των πόλεων, και τα μη επείγοντα περιστατικά που θα προσέρχονται στα ΤΑΕΠ θα αποστέλλονται στον ιδιωτικό τομέα για εξυπηρέτηση. Για τη Λευκωσία, επειδή όλα τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια απάντησαν αρνητικά στο αίτημα του Υπουργείου, εντοπίστηκαν δύο πρώην γιατροί του ΤΑΕΠ Λευκωσίας που εργάζονται πλέον στο υπουργείο Υγείας, οι οποίοι θα βρίσκονται στο Κέντρο Υγείας των Λατσιών και θα εξυπηρετούν τους ασθενείς. Το Υπουργείο ήθελε να βρίσκονται στον χώρο του ΤΑΕΠ για να αποφευχθεί ταλαιπωρία, αλλά οι γιατροί του ΤΑΕΠ θεώρησαν ότι κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε απεργοσπαστικά και ζήτησαν να λειτουργήσουν σε άλλο χώρο εκτός νοσοκομείου.  

ΕΚΚΛΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Ανακοινώνοντας χθες επίσημα την απόφασή της για τη σημερινή απεργία, η ΠΑΣΥΚΙ μεταξύ άλλων έθεσε και θέμα αυξημένου φόρτου εργασίας στα ΤΑΕΠ κατά τις νυχτερινές ώρες και τα Σαββατοκύριακα, εξαιτίας του γεγονός ότι δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί ο θεσμός των εφημεριών για τους προσωπικούς γιατρούς του ΓεΣΥ.  Σε δηλώσεις του στον «Φ», ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ξεκαθάρισε ότι «ο θεσμός του προσωπικού γιατρού άρχισε να εφαρμόζεται στην Κύπρο μόλις πριν από ένα μήνα και ως εκ τούτου δεν είναι θέμα του ΓεΣΥ η υπερφόρτωση των ΤΑΕΠ». «Εν πάσει περιπτώσει όμως, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, όπως είχε προγραμματιστεί, προωθεί τις διαδικασίες ώστε να αρχίσει η εφαρμογή του θεσμού των εφημεριών των προσωπικών γιατρών από τον Σεπτέμβριο». 

Παράλληλα, ο υπουργός κάλεσε τους πολίτες «να μη χρησιμοποιούν τα ΤΑΕΠ όταν δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πραγματικά επείγον περιστατικό και να συμβουλεύονται πρώτα τον προσωπικό τους γιατρό». 

Πηγή:philenews.com