Κλείνει τα σύνορα με τη Βραζιλία η Βενεζουέλα



Το κλείσιμο των συνόρων με τη Βραζιλία το βράδυ της Πέμπτης προανήγγειλε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο.

Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού μηνύματος, ο Μαδούρο — μεταξύ άλλων — ανακοίνωσε ότι η Βενεζουέλα θα κλείσει τα σύνορα με τη γειτονική Βραζιλία και ότι εξετάζει να πράξει το ίδιο και στα σύνορα με την Κολομβία.

Επανέλαβε δε, ότι η αμερικανική «ανθρωπιστική βοήθεια», η οποία φυλάσσεται στην πόλη Κουκούτα της Κολομβίας, αποτελεί «προβοκάτσια».

Την Τετάρτη, η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοίνωσε την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, κατόπιν αιτήματος του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουάιδο, προσθέτοντας δε, ότι ο τελευταίος θα είναι και ο υπεύθυνος για τη διανομή της. 

Από την πλευρά του, τη Δευτέρα, ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τους αξιωματικούς της Βενεζουέλας να μην ακολουθούν τις διαταγές του Μαδούρο για «μπλοκάρισμα» της ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία συσσωρεύεται στη Κολομβία και αναμένεται να παραδοθεί στις 23 Φεβρουαρίου.

Ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος Μαδούρο έχει επανειλημμένως κάνει λόγο για σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης, ενώ έχει ζητήσει την άμεση άρση των αμερικανικών κυρώσεων.

Συγκεκριμένα, έχει προειδοποιήσει ότι η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί τους χρησιμοποιούν ως πρόφαση την «ανθρωπιστική βοήθεια» για να «καταστρέψουν την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της χώρας».

Έχει τονίσει, μάλιστα, ότι οι «ανησυχίες» των ΗΠΑ για την ανθρωπιστική κρίση στη Βενεζουέλα είναι «κατασκευασμένες από την Ουάσιγκτον για να δικαιολογήσουν μία επέμβαση στη χώρα».

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροντρίγκεζ, γνωστοποίησε ότι η Βενεζουέλα θα κλείσει τα σύνορα με τα γειτονικά θαλάσσια κράτη, θα αναστείλει τα αεροπορικά δρομολόγια και θα αναθεωρήσει τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις.

Πηγή: philenews / sputnik.gr