Κλείνει το οδόφραγμα Δερύνειας για επτά ημέρες


Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά την οποία συζητήθηκαν τα νέα μέτρα που αποφάσισαν πέντε υπουργοί στην διυπουργική σύσκεψη, που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Πέμπτης.

Κατά τη συνεδρία του Υπουργικού συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η εντατικοποίηση των ελέγχων στα οδοφράγματα. Οι προτάσεις που συζητήθηκαν είχαν ως στόχο τον περιορισμό των διελεύσεων από τις κατεχόμενες περιοχές.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός υγείας ανέφερε πως έχει ενεργοποιηθεί το εθνικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων, το οποίο θα αξιολογεί καθημερινά την κατάσταση και θα πάρει αποφάσεις.

Οι χώροι καραντίνας είναι ο κατασκηνωτικός χώρος της ΔΕΟΚ και της ΣΕΚ αν χρειαστεί. Στους χώρους καραντίνας θα χρησιμοποιούνται για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Πλέον συστήνεται από διεθνείς οργανισμούς ο αυτοπεριορισμός. Στα ασυπτωματικά άτομα θα δίνονται οδηγίες.

Σύμφωνα με τον υπουργό, από αύριο κλείνουν τέσσερα οδοφράγματα για επτά ημέρες. Αυτά είναι τα οδοφράγματα Λήδρας, Αστρομερίτη, Λεύκας και Δερύνειας

Προ ολίγου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για την απόφαση της Κυβέρνησης. Στόχος, είπε ο κ. Ιωάννου, είναι να προστατευθούν και οι δύο κοινότητες.

Έχουν ενημερωθεί παράλληλα και τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και οι Βρετανικές Βάσεις, όπου υπάρχουν οδοφράγματα, ώστε να ακολουθούν τα ίδια μέτρα και πρωτόκολλα. 

Έκανε επίσης αυστηρή σύσταση σε ευάλωτες ομάδες να αποφεύγουν τους χώρους μαζικής συγκέντρωσης.

Ο Υπουργός Υγείας, αναφερόμενος στο ύποπτο κρούσμα στη Λεμεσό, δήλωσε πως εντός της επόμενης ώρας αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα. 

ΣΕΚ και ΔΕΟΚ παραχωρούν καταλύματα για τα ασυπτωματικά άτομα για κορωνοϊό


Εξάλλου, συνάντηση με αντιπροσωπία της ΣΕΚ είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, πριν τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά την οποία συζήτησαν, μεταξύ άλλων, την παροχή καταλυμάτων της ΣΕΚ, για χώρους απομόνωσης, για τον κορωνοϊό.

Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνάντησης, ο Γενικός Γραμματέας της οργάνωσης, Ανδρέας Μάτσας ανέφερε πως η ΣΕΚ έθεσε τα συγκροτήματά της, που δεν επηρεάζουν κοινότητες για να λειτουργήσουν υποστηρικτικά.

«Υπήρχε προοπτική επίταξης του καταλύματος στα Καννάβια, ωστόσο διαφοροποιήθηκε η απόφαση. Εμείς δεν μιλάμε για αυτό στα Καννάβια αλλά για άλλα δύο. Η ΣΕΚ δεν αντιγράφει άλλους, πρωτοπορεί και έχει καιρό που εκφράσαμε την πρόθεσή μας για αυτή την ενέργεια. Απευχόμαστε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είμαστε όμως στο πλευρό της Κυβέρνησης και έχουμε πει πως ο στόχος μας είναι να γίνουν ρυθμίσεις να μην επηρεάζονται κοινότητες», δήλωσε ο κ. Μάτσας.

Εκτός από τη ΣΕΚ και η ΔΕΟΚ προσέφερε καταλύματά στις Πλάτρες, ώστε να χρησιμοποιηθούν ως χώροι απομόνωσης για τα ασυπτωματικά  άτομα.