Κινητές κάμερες σε 80 σημεία


Οι κάμερες φωτοεπισήμανσης που θα πρέπει να έχουν ανάλυση τουλάχιστον 10 Megapixels και να μπορούν να παρακολουθούν τουλάχιστον τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας και τη λεωφορειολωρίδα όπου υπάρχει, θα πρέπει να έχουν δυνατότητα ταυτόχρονης –με τη φωτογράφιση– λήψης βίντεο με ταχύτητα καρέ 12fps και ελάχιστη ανάλυση τουλάχιστον 1280X720 pixel.

Αυτό προβλέπουν οι τεχνικές προδιαγραφές του διαγωνισμού για επιλογή παρόχου που βρίσκεται σε εξέλιξη και για τον οποίο οι προσφορές αναμένεται να κατατεθούν λίγο πριν το τέλος Σεπτεμβρίου.

Η διάρκεια του βίντεο θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 δευτερόλεπτα πριν και μετά την πραγματοποίηση του αδικήματος.

Επίσης, όλες οι κάμερες φωτοεπισήμανσης θα ελέγχονται για την πιστότητα και την ακρίβεια των καταγραφών τους σε συχνά διαστήματα με αποδεκτή διεθνώς διαδικασία –θα έχουν δυνατότητα μέγιστου λάθους μικρότερου του 3% για ταχύτητες κάτω των 100 χλμ την ώρα και 3% για ταχύτητες άνω των 100 χλμ την ώρα.

Σε σχέση με την ταχύτητα αξίζει να σημειωθεί ότι οι τεχνικές δυνατότητες των καμερών προβλέπουν ότι θα μπορούν να εντοπίζουν και να παρακολουθούν τα οχήματα που κινούνται με ταχύτητες από 10 έως και 250 χλμ την ώρα και μάλιστα θα μπορούν να καταγράφουν την ταχύτητα με ακρίβεια ενός χιλιομέτρου, δηλαδή π.χ. 134 χλμ την ώρα κ.ο.κ.

Θα πρέπει να μπορούν να λειτουργούν σε θερμοκρασίες από -5 μέχρι και +55 βαθμούς Κελσίου και υγρασία μέχρι και 95%.

Ο μέγιστος χρόνος που θα μπορεί κάθε κάμερα να είναι εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης ή για άλλο λόγο θα είναι 48 ώρες. Αν συνεχίζει να είναι εκτός λειτουργίας πέραν αυτού του χρονικού διαστήματος, θα επιβάλλεται πρόστιμο στον πάροχο –θα αποκόπτεται δηλαδή από τη μηνιαία αμοιβή του από το Κράτος.

Επιπλέον, κάθε κάμερα φωτοεπισήμανσης θα πρέπει να λειτουργεί άψογα συνολικά 8.585 ώρες τον χρόνο, δηλαδή μπορεί να είναι εκτός λειτουργίας το μέγιστο για 23 μέρες τον χρόνο –όχι όμως για περισσότερο από δύο μέρες κάθε φορά που τίθεται εκτός λειτουργίας για οποιονδήποτε λόγο.
Επίσης, οι 20 κινητές κάμερες προβλέπεται ότι θα λειτουργούν αδιάλειπτα και καθημερινά –περιλαμβανομένων Σαββατοκύριακων και αργιών, για τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα η κάθε κάμερα. Ορίζεται ότι κάθε κάμερα θα τοποθετείται σε ένα σημείο για περίπου δύο μόνο ώρες και μετά θα αλλάζει πόστο, ενώ στο τουλάχιστον οκτάωρο που θα χρησιμοποιείται κάθε μέρα, το 50% του χρόνου θα πρέπει να είναι βράδια, σαββατοκύριακα και αργίες με βάση μηνιαίο πρόγραμμα που θα καθορίζει από πριν η διεύθυνση της Αστυνομία.

Αυτό μαθηματικά σημαίνει ότι σε ένα οκτάωρο που θα λειτουργεί η κάθε κινητή κάμερα θα τοποθετείται σε τέσσερα διαφορετικά σημεία του οδικού δικτύου, οπότε και οι 20 συνολικά κινητές κάμερες θα τοποθετούνται σε περίπου 80 διαφορετικά σημεία κάθε 24ωρο, οπότε θα είναι ουσιαστικά και η αιχμή του δόρατος στο σύστημα φωτοεπισήμανσης.

Η μονάδα πρέπει επίσης να έχει τη δυνατότητα ρύθμισης ορίου «χάριτος» ταχύτητας. Εάν ένα όχημα έχει υπερβεί το καθορισμένο όριο ταχύτητας (π.χ. τα 80 χλμ την ώρα), αλλά δεν έχει υπερβεί το καθορισμένο όριο χάριτος (π.χ. τα 95 χλμ την ώρα), τότε δεν πρέπει να καταγράφεται καμία παραβίαση. Επίσης, θα πρέπει να μπορούν να ρυθμιστούν έτσι, ούτως ώστε να δίνουν και χρόνο «χάριτος» στα φώτα τροχαίας, ώστε για παράδειγμα να μην καταγγέλλεται όχημα που πέρασε με πράσινο μια διασταύρωση, αλλά για οποιονδήποτε λόγο πριν περάσει στην απέναντι πλευρά άναψε το κόκκινο.

Συνολικά 24 σταθερές κάμερες φωτοεπισήμανσης και μόνο σε Λευκωσία και Λεμεσό θα εγκατασταθούν στο πρώτο στάδιο του προγράμματος εγκατάστασής τους, κατά το οποίο θα πρέπει να παραδοθούν και οι 20 φορητές κάμερες. Στο δεύτερο στάδιο θα εγκατασταθούν ακόμα 66 σταθερές κάμερες σε Λάρνακα και Πάφο, όπως και σε επαρχιακούς δρόμους όλης της Κύπρου.

Συνολικά, με την ολοκλήρωση και του πρώτου και του δεύτερου σταδίου εγκατάστασης και λειτουργίας, θα τοποθετηθούν κάμερες φωτοεπισήμανσης σε έξι διασταυρώσεις στη Λευκωσία, σε 10 διασταυρώσεις στη Λεμεσό, σε τέσσερις διασταυρώσεις στη Λάρνακα και σε τέσσερις διασταυρώσεις στην Πάφο. Επίσης, σε περιφερειακούς δρόμους θα εγκατασταθούν κάμερες σε δύο σημεία αυτοκινητόδρομων και επαρχιακών δρόμων της επαρχίας Λάρνακας, σε ένα στην επαρχία Πάφου και τρία στο διαμέρισμα Μόρφου.

Δεν εξαιρούνται τα κρατικά οχήματα

Από την «τσιμπίδα» των καμερών φωτοεπισήμανσης δεν θα ξεφεύγουν ούτε οι οδηγοί κρατικών οχημάτων. Στις περιπτώσεις που θα εντοπίζονται μέσω του συστήματος φωτοεπισήμανσης για παραβάσεις κυβερνητικά οχήματα, τότε θα ενημερώνεται μέσω ειδικού καταλόγου η Αστυνομία, που θα ειδοποιεί το υπουργείο ή το τμήμα στο οποίο ανήκει το όχημα. Το υπουργείο ή το κυβερνητικό τμήμα πρέπει να παρέχει στην Αστυνομία τα στοιχεία του οδηγού του συγκεκριμένου οχήματος τη συγκεκριμένη μέρα και ώρα.

Η Αστυνομία από την πλευρά της θα ενημερώνει αντίστροφα τον ανάδοχο για το όνομα του οδηγού και ο ανάδοχος θα προχωρά στη διαδικασία έκδοσης εξωδίκου, όπως θα γίνεται στις γενικές περιπτώσεις παραβάσεων. Ανάλογη διαδικασία θα ακολουθείται και για οχήματα που ανήκουν στην ίδια την Αστυνομία, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Πολιτική Άμυνα κ.λπ.


ΠΗΓΗ:philenews.com