Κινήσεις με ομπρέλα ΟΗΕ για Βαρώσι


Οι όποιες κινήσεις για το θέμα των Βαρωσίων να είναι κάτω από την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών και να στοχεύουν προς την επίλυση του Κυπριακού, υποστηρίζουν οι δύο υποψήφιοι της τουρκοκυπριακής Αριστεράς, Μουσταφά Ακιντζί και Τουφάν Ερχιουρμάν. Οι δύο διεκδικητές της ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας διαχωρίζουν τη θέση τους και εκφράζουν τη διαφωνία τους με τη θέση της Δεξιάς που προτάσσει το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης. 

Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε (πηγή ΓΤΠ) ότι το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου πρέπει να υπηρετεί τη λύση του Κυπριακού και όχι τη μη λύση. Στη διάρκεια περιοδείας του ο Ακιντζί ανέφερε πως «αν θέλουμε λύση στην Κύπρο, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το θέμα του κλειστού Βαρωσιού για να βοηθήσει στη λύση, όχι για να εμποδίσει τη λύση». 

Κατηγόρησε τους Ερσίν Τατάρ και Κουντρέτ Οζερσάι ότι συναγωνίζονται μεταξύ τους ποιος θα ανοίξει πρώτος το Βαρώσι. Ο Ακιντζί σημείωσε ότι ο ένας λέει πως «θα το κάνω Λας Βέγκας και ο άλλος απαντά «εγώ θα το ανοίξω κι όχι εσύ». Για να προσθέσει πως δεν είναι σωστό να χρησιμοποιείται το Βαρώσι ως εργαλείο στην «προεκλογική εκστρατεία των εταίρων».

Ο Ακιντζί σημείωσε στις δηλώσεις του ότι το θέμα της περίκλειστης Αμμοχώστου αφορά στο διεθνές δίκαιο και υπάρχουν γι’ αυτό πολλές αναφορές στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Είπε ακόμα ότι δεν επιθυμεί να μείνει κλειστό το Βαρώσι, «όμως το σωστό στο θέμα του Βαρωσιού είναι να τύχει χειρισμού κατά τρόπο που θα συμβάλει στη λύση στην Κύπρο σε αρμονία με το διεθνές δίκαιο και τα Ηνωμένα Έθνη».

Ο Τουφάν Ερχιουρμάν στις δικές του δηλώσεις (πηγή ΓΤΠ) δήλωσε ότι η περίκλειστη περιοχή Αμμόχωστος θα μπορούσε να ανοίξει με διαβουλεύσεις με τα Ηνωμένα Έθνη. Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, μιλώντας στη διάρκεια συγκέντρωσης στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, είπε ότι στο θέμα του Βαρωσίου πρέπει να ενεργούν έχοντας ως στόχο τη λύση και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. 

Ο Ερχιουρμάν ανέφερε: «Στο θέμα του Βαρωσίου πρέπει να επιδιώξουμε μια λύση σε αρμονία με το διεθνές δίκαιο. Τόσο για να ανοίξουμε το Βαρώσι όσο και για να κτίσουμε μια γέφυρα προς τη συνολική λύση μέσω του Βαρωσιού. Δηλαδή, δεν συζητάμε το Βαρώσι αποκομμένο από το όραμά μας για λύση. Λέμε να το κάνουμε αυτό στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου». 

Σύμφωνα με τον Ερχουρμάν, το Βαρώσι θα μπορούσε να ανοίξει στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Είπε ότι δεν υπάρχει κάποιο εμπόδιο για να γίνει αυτό, όμως πρέπει να γίνει σε διαβούλευση με τα Ηνωμένα Έθνη.  

Ο Ερσίν Τατάρ, λεγόμενος πρωθυπουργός του κατοχικού καθεστώτος, υποστήριξε (πηγή ΓΤΠ) ότι σε συνεργασία με τους νομικούς τους συμβούλους εργάζονται επί ενός χρονοδιαγράμματος αναφορικά με το άνοιγμα της Αμμοχώστου. 

«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι στοχεύουμε να γίνει το άνοιγμα πριν το 2021. Δεν υπάρχει ουσία για περαιτέρω καθυστέρηση στο άνοιγμα των Βαρωσίων, πέρα από το 2021», πρόσθεσε. Ο Τατάρ υποστήριξε επίσης ότι ο ίδιος και το κόμμα του υπερασπίζονται την ελευθερία, την ασφάλεια και την κυριαρχία του τουρκοκυπριακού «λαού» και με αυτή την έννοια επιθυμούν να αντικατοπτριστεί σωστά στην κάλπη η βούληση του «λαού» στις 11 Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης – Νέες Δυνάμεις (TKP-YG), Μεχμέτ Νταβουλτζού, δήλωσε (πηγή ΓΤΠ) ότι πλήττουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα οι εξελίξεις που προέκυψαν ως αποτέλεσμα εκκλήσεων και προσπαθειών κάποιων υποψηφίων για τις «προεδρικές εκλογές» της 11ης Οκτωβρίου και των κομμάτων που τους υποστηρίζουν να εξασφαλίσουν στήριξη από το εξωτερικό.  

Προσφυγές για να γίνουν αποδεκτοί 

Ο Σερντάρ Ντενκτάς υποστήριξε ότι πως «πριν πάμε στην πολιτική αναγνώριση, πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες να κάνουμε τον εαυτό μας αποδεκτό στον κόσμο». Και ο καλύτερος δρόμος, σύμφωνα με τον Σ. Ντενκτάς, είναι αυτός της δικαιοσύνης. 

Είπε ακόμα ότι «υπάρχει η δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία που έμεινε στο τραπέζι. Όμως, έγινε αντιληπτό από όλους ότι αυτός είναι ένας δρόμος που ουδέποτε είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί. Αφού η Ενωμένη Κύπρος δεν είναι στόχος που θα επιτευχθεί, πρέπει να υποβληθεί το ερώτημα κατά πόσον είναι δυνατή μια Κύπρος στην οποία θα ζούμε μαζί βελτιώνοντας την υφιστάμενη κατάσταση. Πρέπει να βρούμε τους τρόπους να μεταφέρουμε την υφιστάμενη κατάσταση σε καλύτερο σημείο για να μπορέσουμε να μπούμε εντός του διεθνούς δικαίου».

Διαφημίζει διαμοιρασμό του αερίου 

Ο Κουντρέτ Οζερσάι υπόσχεται ότι θα καταφέρει να διαμοιράσει το φυσικό αέριο πριν από τη λύση του Κυπριακού. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ο Οζερσάι ανέφερε και τα εξής: 

«Ενόσω δεν αλλάζουν οι συνθήκες, ενόσω η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει να είναι το μόνο αναγνωρισμένο κράτος στο νησί, ενόσω βρίσκεται εντός της ΕΕ, ενόσω η διεθνής κοινότητα τής επιτρέπει να διαχειρίζεται μόνη της το φυσικό αέριο που βρίσκεται στον νότο, δεν θα προσεγγίσει τον διαμοιρασμό κανενός πράγματος».

Ο Οζερσάι ανέφερε ακόμα και τα εξής: «Να αρχίσουμε από κάπου, να αναγκάσουμε τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου πριν από τη λύση». Δίδοντας ένα παράδειγμα της ενεργητικής πολιτικής που, όπως υποστηρίζει, ο ίδιος ακολούθησε, ο Οζερσάι είπε ότι ο ίδιος πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στη Ρώμη για συνάντηση με αξιωματούχους της ΕΝΙ και όχι στην Άγκυρα ως είθισται.