Κερδίζουν χρόνο 9.221 ακίνητα που είναι για εκποίηση

Νέα δεδομένα δημιουργούνται για τις εκποιήσεις 9.221ακινήτων μετά τις αλλαγές στο πλαίσιο πλειστηριασμών που ψήφισε η Βουλή με τον προβληματισμό να είναι έντονος στους τραπεζικούς κύκλους αλλά και στην Κυβέρνηση. Το σίγουρο είναι ότι ο χρόνος για τους πλειστηριασμούς αυξάνεται μετά το νέο πλαίσιο που ψήφισε η Βουλή και οι «κόκκινοι» δανειολήπτες κερδίζουν χρόνο. Οι διαδικασίες εκποίησης θα γίνουν αναπόφευκτα πιο αργές και τα δικαστήρια θα «γεμίσουν» με εφέσεις για παραμερισμό της ειδοποίησης για πώληση του ακινήτου τους. Οι προτάσεις που ψηφίστηκαν περιλαμβάνουν πρόνοιες που αφορούν στη διαδικασία έκδοσης απαγορευτικών διαταγμάτων για εκποιήσεις από τα δικαστήρια.  

Παρά τις ανησυχίες μερίδας των κομμάτων για τις εκποιήσεις, κανένα από τα εκατό ακίνητα που εκποιήθηκαν το 2019 δεν ήταν πρώτη κατοικία. Ως γνωστό, τα κόμματα πρότειναν αλλαγές στο πλαίσιο εκποιήσεων και επικαλέστηκαν την ανάγκη της ενίσχυσης του δικαιώματος πρόσβασης των κακοπληρωτών στα δικαστήρια. Αν και τα κόμματα επικαλούνται το σχέδιο «Εστία», που αφορά δάνεια που σχετίζονται με πρώτη κατοικία, από τις 444 εκποιήσεις που έγιναν την τελευταία τετραετία, μόνο δύο περιπτώσεις σχετίζονται με πρώτη κατοικία. Το θέμα είναι πώς θα αξιολογήσουν το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ψήφισε η Βουλή, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης και αν θα επηρεάσει το rating της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης, αν ο Ευρωπαίος επόπτης ζητήσει μεγαλύτερες προβλέψεις από τις διοικήσεις και αυτό επηρεάσει τα κεφάλαια των τραπεζών.
 

Το πρώτο τρίμηνο του 2019, αποστάληκαν συνολικά 602 επιστολές για εκποίηση ακινήτου, έναντι 887 το προηγούμενο τρίμηνο. Το δεύτερο τρίμηνο του 2018 είχαν αποσταλεί οι περισσότερες επιστολές για εκποίηση σε τριμηνιαία βάση, από την έναρξη της καταγραφής των στοιχείων φτάνοντας στις 1.496. Αξίζει να σημειωθεί, ότι με βάση τα στοιχεία που καταθέτει η Κεντρική Τράπεζα στην Βουλή, οι εκποιήσεις έχουν φτάσει στο ψηλότερο επίπεδο από το 2015 όταν ψηφίστηκε το αρχικό πλαίσιο για εκποιήσεις, ιδίως μετά το 2018 όταν ενισχύθηκε το συγκεκριμένο πλαίσιο. 

Μετά την τροποποίηση του πλαισίου εκποιήσεων και του πλαισίου αφερεγγυότητας μέσω νομοσχεδίων που πέρασαν από τη Βουλή τον Ιούλιο του 2018, ώστε να παρέχονται περισσότερα εργαλεία στις τράπεζες προς επιτάχυνση των διαδικασιών εκποίησης, οι εκποιήσεις ανέβασαν ρυθμό. Συνεχίζουν να αυξάνονται με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2019. Τα ακίνητα που πωλήθηκαν στον πρώτο πλειστηριασμό το πρώτο τρίμηνο του 2019, ανήλθαν στα 100, από 72 το τέταρτο τρίμηνο του 2018, 58 το τρίτο τρίμηνο και 41 το δεύτερο τρίμηνο. Τα 100 ακίνητα είναι τα περισσότερα που έχουν εκποιηθεί σε πρώτο πλειστηριασμό σε τριμηνιαία βάση, από τότε που υπάρχουν στοιχεία. Η κατάσταση το τελευταίο τρίμηνο είναι πολύ διαφορετική από τα προηγούμενα τρίμηνα, με το ποσοστό των εκποιήσεων επί των προειδοποιητικών επιστολών να είναι περίπου τετραπλάσιο από ότι πριν. Από το σύνολο των 9.221 επιστολών για εκποιήσεις που απέστειλαν οι τράπεζες από το 2015 μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2019, μόνο 444 έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία. Ο αριθμός αντιστοιχεί σε ποσοστό μόλις 4,8% ενώ το ποσοστό του τελευταίου τριμήνου είναι 16,6%.
 

Ρεπορτάζ: Θεανώ Θειοπούλου /Φιλελεύθερος