ΚΕΠΑ: Αυξημένες ανάγκες στο Παραλίμνι τον χειμώνα



Η έννοια του κοινωνικού παντοπωλείου πριν από το κούρεμα του 2013 ήταν άγνωστη για την πλειονότητα των Κυπρίων. Η ανεργία και η φτώχεια εκείνες τις δύσκολες μέρες ανάγκασαν χιλιάδες οικογένειες να σύρουν την αξιοπρέπειά τους μέχρι την πόρτα των 54 κοινωνικών παντοπωλείων που δημιουργήθηκαν από τους δήμους, την Εκκλησία, μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλους φορείς, για να ζητήσουν μια σακούλα τρόφιμα ώστε να μπορέσουν να ζήσουν. Ποιος Κύπριος μέχρι τότε μπορούσε να φανταστεί ότι θα έφτανε σε αυτά τα επίπεδα στέρησης; Κι όμως, η κοινωνική αλληλεγγύη ήταν εκείνη που έθρεψε 14 χιλιάδες οικογένειες, τόσες είχαν ζητήσει υλική βοήθεια στο απόγειο της κρίσης, για να ξεπεράσουν την πείνα και την ανέχεια και να κρατήσουν ζωντανή τη σπίθα της ελπίδας ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες. Και φαίνεται πως για πολλούς ήρθαν καλύτερες μέρες…

Από 14 χιλ. σε 1.500

«Από το 2014 που εφαρμόστηκε το ΕΕΕ υπήρξε μια σταδιακή μείωση των αριθμών και των πραγματικών αναγκών, χωρίς να λέμε ότι ξεπεράστηκαν τα προβλήματα», λέει στον «Π» ο επίτροπος Εθελοντισμού Γιάννης Γιαννάκη, υπό την αιγίδα του οποίου λειτουργούν τα κοινωνικά παντοπωλεία. Τέλη του 2018 οι οικογένειες οι οποίες λάμβαναν υλική βοήθεια από τα 12 κοινωνικά παντοπωλεία που συνέχιζαν τη λειτουργία τους είχαν μειωθεί στις 1.500 και φέτος αναμένεται να μειωθούν ακόμη περισσότερο. Πλέον λειτουργούν ακόμη λιγότερα κοινωνικά παντοπωλεία, τα οποία στηρίζουν ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και γενικά όσους το έχουν ανάγκη. Οι προμήθειες των κοινωνικών παντοπωλείων προέρχονταν –και αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει– από δωρεές πολιτών και επιχειρήσεων.

Ένα κοινωνικό παντοπωλείο που παραμένει σε λειτουργία είναι αυτό της Λάρνακας, το οποίο, όπως λέει στον «Π» ο υπεύθυνός του Γιώργος Γερασίμου, άνοιξε τον Μάρτιο του 2013 και μέχρι την εισαγωγή του ΕΕΕ στήριζε 465 οικογένειες, τροφοδοτώντας 2.984 άτομα. «Με την εισαγωγή του ΕΕΕ ο αριθμός μειώνεται, αλλά ακόμα προσφέρεται βοήθεια σε 70 οικογένειες και στηρίζονται κάπου 200 άτομα», είπε, σημειώνοντας πως κάποιες από τις οικογένειες αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ή είναι μονήρεις.

Ο Ερυθρός Σταυρός

Η μείωση του αριθμού των κοινωνικών παντοπωλείων φαίνεται ωστόσο πως έχει δημιουργήσει αυξημένες ανάγκες στον Ερυθρό Σταυρό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν τον κλάδο του Ερυθρού Σταυρού Λευκωσίας, τα οποία εξασφαλίσαμε από τη γενική διευθύντρια του ανθρωπιστικού οργανισμού Χριστίνα Καπαρτή, το 2017 ο οργανισμός στήριζε σε σταθερή βάση 875 οικογένειες, το 2018 1.170 και το 2019 μέχρι στιγμής 575. Το 2017 είχαν δοθεί στη Λευκωσία 10,5 χιλιάδες τσάντες αγάπης, πρόκειται για τα μηνιαία πακέτα βοήθειας, το 2018 14 χιλιάδες και το 2019 υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τις 15 χιλιάδες. Οι τάσεις είναι αυξητικές, σημείωσε η κ. Καπαρτή, διευκρινίζοντας όμως ότι το 2013 και το 2014 η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη.

Αυξημένες ανάγκες τον χειμώνα στο Παραλίμνι 

Η τάση όσον αφορά τη μείωση του αριθμού όσων έχουν υλικές ανάγκες είναι η ίδια και στην ελεύθερη Αμμόχωστο, ωστόσο η περιοχή παρουσιάζει ανάγκες τον χειμώνα λόγω της εποχικότητας του τουρισμού! Αυτό προκύπτει από όσα ανέφερε στον «Π» ο Θωμάς Αναστασίου, διευθυντής του Κέντρου Προσφοράς και Αγάπης (ΚΕΠΑ) Άγιος Χριστόφορος στο Παραλίμνι . Σύμφωνα με τον κ. Αναστασίου, το κέντρο προμήθευε το 2014 τα εβδομαδιαία ψώνια για 50-70 οικογένειες. Συνολικά 200 οικογένειες τον μήνα. Από το 2015 υπήρξε μια σταδιακή μείωση των αναγκών των οικογενειών που είχαν πληγεί από την κρίση. Σήμερα τα πακέτα αυτά είναι μηνιαία καθώς οι ανάγκες έχουν μειωθεί ακόμη περισσότερο. Μάλιστα, σημειώνει ο κ. Αναστασίου, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που ανοίγει η τουριστική περίοδος το κοινωνικό παντοπωλείο σχεδόν κλείνει. Οι ανάγκες ωστόσο αυξάνονται τους χειμερινούς μήνες, όπως μας εξηγεί, ειδικά από τον Δεκέμβριο μέχρι και τον Μάρτιο λόγω της εποχικότητας του τουρισμού. «Επειδή πολλές οικογένειες ζουν κατά τους χειμερινούς μήνες με το ανεργιακό επίδομα μέχρι να ανοίξει ξανά η τουριστική βιομηχανία, και επειδή το ανεργειακό πολλές φορές καθυστερεί κάπως, υπάρχουν οικογένειες που έχουν ανάγκη υλική. Έτσι απευθύνονται σε εμάς. Πρόκειται για 80 οικογένειες στις οποίες προσφέρουμε ένα καλάθι αγάπης, ένα ολόκληρο ψώνισμα δηλαδή για έναν μήνα. Κατά τους υπόλοιπους μήνες μπορεί να δίνονται 20-30 καλάθια», ενώ σύμφωνα με τον κ. Αναστασίου υπάρχουν και εκείνα που δίνονται απρογραμμάτιστα, τα οποία υπολογίζει πως είναι 10-15 καλάθια τον μήνα. Το ΚΕΠΑ Άγιος Χριστόφορος βοηθά και Ευρωπαίους που έρχονται στην Κύπρο για να εργαστούν, μέχρι να μπορέσουν να βρουν δουλειά και να σταθούν στα πόδια τους.


ΠΗΓΗ:  ΠΟΛΙΤΗΣ