Κέντρα Αναψυχής: Προβληματισμός και ανησυχία για τους κανονισμούς


Προβληματισμό και ανησυχία εκφράζει ο γ.γ. του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΠΑΣΙΚΑ), Φάνος Λεβέντης, αναφορικά με τις οδηγίες και τους κανονισμούς που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας για τα απαιτούμενα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται σε εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες και χώρους εστίασης,  στο πλαίσιο επαναλειτουργίας και άρσης των περιοριστικών διαταγμάτων. 


Ρεπορτάζ: Δήμητρα Λάντου/Φιλελεύθερος


Το αγκάθι της συμφωνίας ήταν οι αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών. Ο ΠΑΣΙΚΑ ζητούσε όπως ο μέγιστος αριθμός με βάση το εμβαδό του ανοικτού χώρου, να είναι ένα άτομο ανά 1,5 τετραγωνικό μέτρο και ο μέγιστος αριθμός ατόμων στους εσωτερικούς χώρους να είναι ένα άτομο ανά 2 τετραγωνικά μέτρα. Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε ότι σε εξωτερικούς χώρους θα πρέπει να είναι ένα άτομο ανά 2 τετραγωνικά μέτρα εξαιρουμένων των εργαζομένων, ενώ ο μέγιστος αριθμός ατόμων στους εσωτερικούς χώρους, ένα άτομο ανά 3 τετραγωνικά μέτρα. Μάλιστα, το υπουργείο αναφέρει πως ο μέγιστος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι είναι 10.

«Αυτό θα σημαίνει δραστική μείωση της δυνατότητας φιλοξενούμενων σε κάποιο χώρο εστίασης, με αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων της επιχείρησης», σχολίασε ο κ. Λεβέντης. Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχουν αρκετά μαγαζιά που δεν διαθέτουν εξωτερικό χώρο. «Τι θα γίνει με αυτά τα μαγαζιά;», διερωτήθηκε. «Είχαμε εισηγηθεί όπως τους δοθεί δημόσιος χώρος, αλλά δεν πήραμε απάντηση», τόνισε ο κ. Λεβέντης.  Ο γ.γ. του ΠΑΣΙΚΑ επεσήμανε ότι θα ζητήσουν ξανά συνάντηση με το υπουργείο Υγείας προκειμένου να βρεθούν λύσεις σε κάποια από τα ζητήματα που προκύπτουν. 

ggΣύμφωνα με τις ειδικές οδηγίες, οι επιχειρηματίες πρέπει να τοποθετήσουν ανακοινώσεις στα σημεία εισόδου, με τις οποίες θα ενημερώνουν τους πελάτες για τα απλά μέτρα προστασίας, δηλαδή αποστασιοποίηση 2 μέτρα και ατομική υγιεινή, όπως καλό πλύσιμο και απολύμανση των χεριών, αποφυγή φταρνίσματος και βήχα.


Όπως υπογραμμίζει το υπουργείο Υγείας, πρέπει να αναρτάται στην είσοδο του κάθε υποστατικού έντυπο στο οποίο να αναφέρεται ο μέγιστος αριθμός ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται ταυτόχρονα στον κάθε χώρο, σημειώνοντας πως η ευθύνη τήρησης του μέγιστου αριθμού ατόμων βαραίνει τον υπεύθυνο της επιχείρησης.

 Τέλος, αναφέρει ότι δεν επιτρέπεται η λειτουργία παιδότοπων (εσωτερικών ή εξωτερικών) σε χώρους εστίασης μέχρι την έκδοση Διατάγματος που θα επιτρέπει τη λειτουργία τους, ενώ δεν επιτρέπεται η λειτουργία των μπαρ που είναι μέρος της υπηρεσίας ενός κέντρου αναψυχής και εστίασης (σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους) μέχρι την έκδοση Διατάγματος που θα επιτρέπει τη λειτουργία τους.


Μπείτε στις αγγελίες του Νέα Αμμόχωστος πατώντας ΕΔΩ