Κατοικίες στο σφυρί ακόμα και με το Εστία

Αντιμέτωποι με την απειλή των εκποιήσεων θα βρίσκονται όσοι δανειολήπτες ενταχθούν στο Σχέδιο «Εστία» και δεν είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες για όσα έχουν συμφωνήσει τράπεζες και Υπουργείο Οικονομικών, όσοι δανειολήπτες παραλείψουν να καταβάλλουν τις δόσεις για τρεις συνεχόμενους μήνες ή εντός συγκεκριμένης χρονικής περιόδου αποδειχθούν ασυνεπείς, αυτόματα θα ενεργοποιείται ο νόμος για τις εκποιήσεις.

 

Δηλαδή το ακίνητο το οποίο είναι ως εξασφάλιση του δανείου, θα μπαίνει αμέσως σε διαδικασία της εκποίησης. Ως γνωστό οι δανειολήπτες που θα ενταχθούν στο Σχέδιο θα καταβάλλουν τα 2/3 της δόσης του δάνειου τους και το 1/3 η Κυβέρνηση. Αρμόδια πηγή ανέφερε πως το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο δανειολήπτης θα παραλείψει να καταβάλλει τη δόση του θα αποτελεί μία από τις βασικές πρόνοιες του σχετικού μνημονίου που θα υπογράψουν σύντομα τράπεζες και Κυβέρνηση.
  

Ένα άλλο ζήτημα που έχει προκύψει είναι ο τρόπος χειρισμού δανείου σε περίπτωση που ο δανειολήπτης βρει χρήματα και το εξοφλήσει πριν τη λήξη του. Σε αυτή την περίπτωση ο δανειολήπτης ο οποίος θα κερδίσει π.χ. το λαχείο ή ξαφνικά έχει κληρονομήσει μεγάλη περιουσία, θα είναι άτυχος. Κι αυτό γιατί ο ίδιος θα πληρώσει τα 2/3 του δανείου του, το Κράτος όμως θα καταβάλει το 1/3 σε βάθος χρόνου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να είναι ανοικτό το δάνειο και πιθανώς το ακίνητο υποθηκευμένο μέχρι το Κράτος να εξοφλήσει και το τελευταίο σεντ. Για παράδειγμα εάν ένας νεαρός δανειολήπτης κάνει συμφωνία για αποπληρωμή του δανείου στο μέγιστο χρονικό διάστημα, που είναι τα 25 χρόνια, άρα το δάνειό του παρά το γεγονός ότι ο ίδιος το εξόφλησε, θα εκκρεμεί για τα επόμενα χρόνια μέχρι την εξόφλησή του και από το Κράτος.

  

 

Στο μεταξύ διαδικαστικά και νομικά προβλήματα καθυστερούν την ετοιμασία του μνημονίου, το οποίο υπολογίζεται να υπογραφεί εντός Μαρτίου. Ο λόγος της καθυστέρησης οφείλεται στον χειρισμό των χιλιάδων υποθέσεων των δανειοληπτών που θα ενταχθούν στο Σχέδιο «Εστία». Εξαιτίας της αναδιάρθρωσης των δανείων, των εκτιμήσεων και την επεξεργασία των αιτημάτων που θα υποβληθούν από τους δανειολήπτες, καθίσταται δύσκολο και σύνθετο το έργο. Στο μνημόνιο θα καθορίζονται τα κριτήρια επιλεξιμότητας των δικαιούχων, η διαδικασία που θα ακολουθείται, οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η τράπεζα, καθώς και οι υποχρεώσεις του Κράτους και των δανειοληπτών. Τον Μάρτιο αναμένεται να εξαγγελθεί το Σχέδιο για να επιβεβαιώσουν τη συμμετοχή τους οι τράπεζες, ενώ εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους αναμένεται να ανοίξει και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από δανειολήπτες. 


Από την άλλη σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για τη διαμόρφωση της πλατφόρμας μέσω της οποίας θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά και θα αξιολογούνται οι αιτήσεις. Τη διαχείριση του «Εστία» θα έχει το υπουργείο Εργασίας. Στο Σχέδιο αναμένεται να συμμετέχουν η Τράπεζα Κύπρου, η Ελληνική Τράπεζα, η ΚΕΔΙΠΕΣ, η Alpha Bank και η Astro Bank, οι οποίες κατέχουν το 90% αγοράς των στεγαστικών δανείων. Τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια της Τράπεζας Κύπρου, που υπολογίζεται να ενταχθούν στο Σχέδιο, είναι €1 δισ., της ΚΕΔΙΠΕΣ €5 δισ. και της Ελληνικής Τράπεζας €300 εκατ. Ο μέγιστος αριθμός των δικαιούχων είναι 15 χιλ., και η ονομαστική αξία των δανείων που θα περιληφθούν στο Σχέδιο είναι €3,4 δισ.


ΠΗΓΗ:ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ