Κατήγγειλε εργασιακό εκφοβισμό και την έστειλαν σπίτι μέχρι νεοτέρας


Μια σοβαρή καταγγελία που αφορά εργασιακό εκφοβισμό, με θυματοποίηση της καταγγέλλουσας γυναίκας, βρίσκεται από την προηγούμενη εβδομάδα στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας, του Τμήματος Εργασίας και του Υπουργείου Εργασίας. Το περιστατικό, σύμφωνα με τον ισχυρισμό, έλαβε χώρα σε ιδιωτική επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της Υγείας και αφορά υβριστική συμπεριφορά της Γενικής Διευθύντριας προς γυναίκα υπάλληλο της εταιρείας.

Η γυναίκα ενημέρωσε σχετικά τη συντεχνία της ΣΕΚ, η οποία με τη σειρά της προχώρησε σε καταγγελία του περιστατικού στις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ απέστειλε και επιστολή προς τον εργοδότη της καταγγέλλουσας.

Μιλώντας στο philenews η Δέσπω Ησαΐα, Γραμματέας του Τμήματος Εργαζομένων Γυναικών ΣΕΚ, ανέφερε πως η αντίδραση της εργοδοσίας ήταν να ζητήσει από την υπάλληλο που προχώρησε στην καταγγελία, να παραμείνει στο σπίτι έως ότου ολοκληρωθεί η διερεύνηση της υπόθεσης. Η κα. Ησαΐα έκανε λόγο για «θυματοποίηση» της γυναίκας που κατήγγειλε, αφού, όπως εξήγησε, αυτή τη στιγμή η εταιρεία ουσιαστικά «τιμωρεί» το άτομο που τόλμησε να καταγγείλει, ενώ εξακολουθεί να έχει στο χώρο εργασίας το άτομο που καταγγέλθηκε για ανάρμοστη συμπεριφορά.

«Η Πολιτεία οφείλει να βρει τους μηχανισμούς εκείνους που είναι απαραίτητοι για την προστασία ατόμων που καταγγέλλουν είτε σεξουαλική παρενόχληση είτε εργασιακό εκφοβισμό», ανέφερε η κα. Ησαΐα, επισημαίνοντας πως όταν ο εργοδότης αναγκάζει έναν εργαζόμενο να παραμείνει στο σπίτι, στέλνει το λανθασμένο μήνυμα ότι δεν πρέπει να καταγγέλλουμε.

Καταλήγοντας, η κα. Ησαΐα υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης νομοθετικής ρύθμισης, προκειμένου να καταστεί υποχρεωτική η εφαρμογή του Κώδικα πρόληψης και αντιμετώπισης της σεξουαλικής παρενόχλησης και της παρενόχλησης στους χώρους εργασίας. Αναμένεται ότι η πρόταση θα ψηφιστεί το αμέσως επόμενο διάστημα, πριν τη διάλυση της Βουλής ενόψει βουλευτικών εκλογών.

Ρεπορτάζ: Παναγιώτα Χαραλάμπους/Φιλελεύθερος