Κατεχόμενα: Μεταφέρθηκαν 300 ασθενείς μετά τη φονική πυρκαγιά, ανάμεσα τους και 11 νεογέννητα


Σχεδόν ολοσχερώς καταστράφηκε το αγγειοχειρουργικό τμήμα της καρδιοχειρουργικής μονάδας του «κρατικού» νοσοκομείου Λευκωσίας, όπου αρχικά ξέσπασε η πυρκαγιά νωρίς σήμερα το πρωί, ενώ φέρεται να κάηκε μεγάλη ποσότητα αναλώσιμων υλικών για χειρουργικές επεμβάσεις.

Η φωτιά ξέσπασε στις 06.45 και όπως γράφτηκε σε τ/κ ιστοσελίδες άμεσα έσπευσαν μεγάλες δυνάμεις της «πυροσβεστικής», της «πολιτικής άμυνας», της «αστυνομίας», μονάδες του τουρκικού στρατού και ασθενοφόρα από όλα τα νοσοκομεία στα κατεχόμενα, ιδιωτικά και «κρατικά», όπου μεταφέρθηκαν περίπου 300 ασθενείς από το καρδιοχειρουργικό, την γυναικολογική κλινική και τμήμα νεογνών και την γενική χειρουργική, αλλά και την μονάδα εντατικής παρακολούθησης. Ολόκληρος ο δεύτερος όροφος του νοσοκομείου εκκενώθηκε, καθώς και ο κύριος κορμός του κτιρίου. Το μόνο τμήμα που λειτουργεί και δεν επηρεάστηκε από την πυρκαγιά είναι το ογκολογικό.

Ο διευθυντής του «πανεπιστημιακού» νοσοκομείου εγγύς Ανατολή, όπου καταγράφηκαν οι δύο θάνατοι ασθενών που μεταφέρθηκαν εκεί από την εντατική μονάδα του νοσοκομείου της Λευκωσίας, ανέφερε ότι κοντά τους έχουν μεταφερθεί άλλοι 42 ασθενείς μεταξύ των οποίων 11 νεογέννητα. Η κατάσταση όλων είναι σταθερή, πρόσθεσε. Τους ασθενείς που μεταφέρθηκαν εκεί επισκέφθηκε ο «πρωθυπουργός», Ερσίν Τατάρ, ο οποίος έκανε λόγο για πυρκαγιά που ξέσπασε από υπερθέρμανση καλωδίων. Τα ακριβή αίτια ωστόσο ερευνώνται.

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ - ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ  - ΠΥΡΚΑΓΙΑ

Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο λίγο μετά τις 9 το πρωί και κατασβέστηκε πλήρως λίγο αργότερα, ενώ οι πυκνοί καπνοί φαινόταν από μακριά. Φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν σε διάφορα ΜΜΕ δείχνουν ζημιές κα σε δωμάτια ασθενών, σπασμένα τζάμια και τοίχους που έχουν μαυρίσει από τον καπνό.

 
Επιτόπου έσπευσαν το πρωί ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ο «πρωθυπουργός», Ερσίν Τατάρ, ο «υπουργός υγείας», Αλί Πιλλί, ο «δήμαρχος» Λευκωσίας, Μεχμέτ Χαρμαντζί και ο πρόεδρος του ΡΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν, ενώ αμέσως μετά την κατάσβεση της φωτιάς πραγματοποιήθηκε σύσκεψη διαχείρισης κρίσεων στην παρουσία της «υπουργού εσωτερικών» και άλλων αρμοδίων με τον κ. Τατάρ να δηλώνει αμέσως μετά ότι δόθηκαν εντολές για άμεση επισκευή των ζημιών.

Ο «υπουργός υγείας» ανέφερε ότι έχουν καταγράψει όλους τους ασθενείς που μεταφέρθηκαν και πού πήγαν.

Ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι από αυτή την καταστροφή πρέπει να εξαχθεί ένα μάθημα και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο. Χαιρέτισε δε την ομοψυχία που έδειξαν όλοι και την άμεση παρέμβασή τους ώστε να μεταφερθούν αλλού οι ασθενείς του νοσοκομείου.
 

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ - ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ  - ΠΥΡΚΑΓΙΑ

Με ταχύτητα ενήργησαν όλες οι μονάδες και τα αρμόδια τμήματα, σημείωσε και ο «υπουργός υγείας». Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν που είχε μεταβεί νωρίτερα στο νοσοκομείο, εξέφρασε συγχαρητήρια για την άμεση κινητοποίηση ιατρικού προσωπικού και άλλων τμημάτων για την μεταφορά των ασθενών και τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του 74χρονου που – τότε – ανακοινώθηκε ότι ήταν το πρώτο θύμα.

Ολοι οι Τ/κ πολιτικοί έκαναν λόγο και στην είδηση του θανάτου δεκάδων Τούρκων στρατιωτών στη Συρία, εκφράζοντας λύπη και συλλυπητήρια προς την τουρκική κυβέρνηση.

Να σημειωθεί ότι το «κρατικό» νοσοκομείο Λευκωσίας, Μπουρχάν Ναλμπάντογλου είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο «κρατικό» νοσοκομείο στα κατεχόμενα, με πολλά τμήματα και μονάδες, αρκετά κτιριακά προβλήματα που βλέπουν συχνά το φως της δημοσιότητας και μεγάλη επισκεψιμότητα.

Στο μεταξύ, την προθυμία του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου, για παροχή βοήθειας προς την τ/κ πλευρά, εφόσον ζητηθεί, μετέφερε ο Ε/κ Επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής για την Υγείας Λεωνίδας Φυλακτού, μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το πρωί της Παρασκευής σε νοσοκομείο της κατεχόμενης Λευκωσίας.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Φυλακτού είπε ότι επικοινώνησε μαζί του ο Υπουργός Υγείας και του ζήτησε να μεταφέρει την προθυμία του Υπουργείου του να βοηθήσει για αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης ανάγκης.

Ακολούθως, ο κ. Φυλακτού επικοινώνησε με τον Τ/κ Επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία, Cenk Soydan, στον οποίο μετέφερε το μήνυμα του Υπουργού Υγείας.

Ο κ. Soydan ενημέρωσε τον κ. Φυλακτού για την κατάσταση και ευχαρίστησε για την προσφορά.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Φυλακτού είπε ότι στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει κάποιο αίτημα από την τ/κ πλευρά για μεταφορά ή φιλοξενία ασθενών από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές.