Κατεβαίνει το όριο ταχύτητας στα 30 χλμ σε δρόμους


Μειώνεται ακόμα περισσότερο το όριο ταχύτητας σε ορισμένες οδούς μέσα στις πόλεις, επειδή αυτές εντάχθηκαν στο πρόγραμμα βιώσιμης κινητικότητας.

Το θέμα συζητήθηκε προχθές στο Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας κατά το οποίο αναφέρθηκε ότι συγκεκριμένες οδοί στις πόλεις που έχουν τύχει ανάπλασης με έμφαση τους πεζούς και λιγότερο τα οχήματα, συνεχίζουν να έχουν όριο ταχύτητας τα 50 χιλιόμετρα. Αυτό, όπως τονίστηκε, εγκυμονεί κινδύνους, αφού οι δρόμοι αυτοί είναι πολύ στενοί και στα πεζοδρόμια διακινείται μεγάλη μάζα πεζών, αφού σύμφωνα με τους σχεδιασμούς δίνεται περισσότερη έμφαση στο κοινό αντί στα διερχόμενα οχήματα.

Ως τέτοιοι οδοί είναι η Στασικράτους στη Λευκωσία και η Αγκύρας στη Λεμεσό, η οποία είναι προέκταση της Αγίου Ανδρέου, όπου μετά από ανάπλαση έχουν μεγαλώσει τα πεζοδρόμια και σμικρύνει το οδόστρωμα το οποίο σημειωτέον είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτό των πεζοδρομίων. 

Το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας προτίθεται να αποστείλει επιστολή σε όλους τους Δήμους της Κύπρου για να ρωτούνται κατά πόσον υπάρχουν και άλλες οδοί για τις οποίες ενδείκνυται να μειωθεί το όριο ταχύτητας στα 30 χιλιόμετρα. Σημειώνεται ότι όπως είναι σχεδιασμένες οι νέες οδοί εντός των κέντρων των πόλεων, δεν ενδείκνυται για μεγάλες ταχύτητες αφού εγκυμονούν κινδύνους τόσο για τους πεζούς όσο και για τους οδηγούς. 

Σημειώνεται ότι σήμερα το όριο των 30 χιλιομέτρων ισχύει μόνο έξω από τα σχολεία και σε απόσταση 20 μέτρων από κυκλοφοριακό κόμβο. Σε όλες τις άλλες οδούς εντός των πόλεων παραμένουν τα 50 χιλ. ενώ σε κάποιες λεωφόρους τα 65 χιλ. Για να μειωθεί ή να αυξηθεί το όριο ταχύτητας σε μια οδό ή γενικότερα, θα πρέπει να ληφθεί σχετική απόφαση από το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας. 

Πρόσφατα το Συμβούλιο αποφάσισε όπως μειωθεί το ποσοστό ανοχής για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας από το 20% που ίσχυε στο 10%, έτσι ώστε να μειωθούν οι ταχύτητες στις πόλεις, αφού έχει διαπιστωθεί ότι οι περισσότεροι θάνατοι στην Κύπρο σε οδικά δυστυχήματα συμβαίνουν εντός των πόλεων. Μάλιστα, η χώρα μας είναι μια από τις χειρότερες στην Ευρώπη στο θέμα αυτό. Σύμφωνα με τα στοιχεία για τη χρονιά που πέρασε, μόλις τέσσερα πρόσωπα έχασαν τη ζωή τους στους αυτοκινητόδρομους από τους 48 που σκοτώθηκαν συνολικά. Οι υπόλοιποι έσβησαν είτε στο δευτερεύον οδικό δίκτυο είτε εντός των πόλεων. Αυτό οφείλεται κυρίως στους συχνούς ελέγχους της Τροχαίας στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους, κάτι που δεν συμβαίνει στον ίδιο βαθμό στο δευτερεύον οδικό δίκτυο.

.

Ρεπορτάζ:  Μιχάλης Χατζηβασίλης / Φιλελεύθερος