Καταργείται το sms - Εισάγεται το Coronapass


Καταργούνται από την ερχόμενη Δευτέρα τα sms για διακίνηση, ωστόσο εισάγεται το Coronapass, το οποίο οι πολίτες υποχρεώνονται να προσκομίζουν όπου υπάρχουν μαζικές συναθροίσεις, παρά τις αναφορές του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου για αντισυνταγματικότητα του μέτρου.

Συγκεκριμένα το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι οι θαμώνες χώρων εστίασης θα πρέπει να προσκομίζουν Coronapass. Επίσης Coronapass θα πρέπει να προσκομίζουν όσοι εισέρχονται σε ναούς και σε χώρους λατρείας.

Επιπρόσθετα, γάμοι, βαφτίσεις και κηδείες, θα γίνονται με την προσκόμιση του Coronapass όπως επίσης και η λειτουργία υπαίθριων και κλειστών θεάτρων, κινηματογράφων, αιθουσών θεαμάτων.

Ακόμη το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε πως Coronapass θα χρειάζονται και όσοι εισέρχονται στα εμπορικά κέντρα, καθώς και πολυκαταστημάτων του λιανικού εμπορίου, λόγω του μεγάλου αριθμού πελατών. 

Με τα ίδια δεδομένα θα επαναλειτουργήσουν και τα γυμναστήρια, οι σχολές χορού και άλλα αθλήματα, νοουμένου ότι οι δραστηριότητες γίνονται σε κλειστούς χώρους. 

Επίσης  Coronapass θα χρειάζονται όσοι επισκέπτονται οίκους ευγηρίας και κέντρα φιλοξενίας καθώς και στα ξενοδοχεία.

Επισημαίνεται πως Coronapass δεν θα χρειάζονται όσοι θα επισκέπτονται μικρά καταστήματα λιανικού εμπορίου, κομμωτήρια, αισθητικούς, παραλίες κτλ. 

Οι προϋποθέσεις του Coronapass

- Αρνητικό test (pcr /rapid) ισχύς εντός 72 ωρών

- Εμβολιασμό τουλάχιστον με μια δόση και ολοκλήρωση διαστήματος τουλάχιστον 3 εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό

- Να έχει νοσήσει από την ασθένεια τους τελευταίους 6 μήνες.

Yπενθυμίζεται ότι σε διευκρινίσεις σχετικά με το πότε ένας πολίτης έχει υποχρέωση να επιδεικνύει πιστοποιητικό ότι, έχει εμβολιαστεί ή έχει αρνητικό rapid test ή PCR ή ότι έχει προσβληθεί και αναρρώσει από COVID-19, προχώρησε η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου.

Όπως ανέφερε, τα πιστοποιητικά αυτά αποτελούν δεδομένα υγείας και με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων, πρέπει να τυγχάνουν αυξημένης προστασίας.

Εργοδοτούμενοι που έχουν υποχρέωση να κατέχουν πιστοποιητικά αρνητικού rapid test ή PCR, στα πλαίσια των Διαταγμάτων για τους χώρους εργασίας, ουδεμία υποχρέωση έχουν να τα προσκομίζουν ή να τα επιδεικνύουν στον εργοδότη τους, αλλά να τον ενημερώνουν για το αποτέλεσμα.

Πολίτες που κατέχουν τέτοια πιστοποιητικά, εφόσον τους ζητηθεί, έχουν υποχρέωση να τα επιδεικνύουν σε αρμόδιους Επιθεωρητές ή Αστυνομικούς, στα πλαίσια ελέγχων συμμόρφωσης με τα ισχύοντα Διατάγματα.

Εκτός από τον αρμόδιο Επιθεωρητή ή τον Αστυνομικό, κανένα πρόσωπο δεν δικαιούται να ζητά από πολίτη, οποιοδήποτε πιστοποιητικό, είτε για να του επιτραπεί η είσοδος σε έναν χώρο, είτε για οποιοδήποτε άλλο σκοπό.