Καταγγέλλει τους δημοσιογράφους του Al Jazeera ο Συλλούρης


Επιστολή στον Αρχηγό Αστυνομίας μέσω του δικηγόρου του απέστειλε ο τέως πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, με την οποία καταγγέλλει τις ενέργειες των δύο δημοσιογράφων του Al Jazeera, που έδρασαν υπό κάλυψη.

Σύμφωνα με  το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», η κίνηση αυτή του κ. Συλλούρη να περάσει δηλαδή στην αντεπίθεση, δεν είναι άσχετη με την εξουδετέρωση του επίμαχου βίντεο από του να μετατραπεί σε μαρτυρία. Στην επιστολή - καταγγελία, ο κ. Συλλούρης ζητά όπως ερευνηθούν οι ενέργειες των δύο δημοσιογράφων του Καταρινού δικτύου, να ηχογραφήσουν και να βιντεογραφήσουν ιδιωτική τους συνομιλία, την οποία στη συνέχεια δημοσιοποίησαν. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι καταπατήθηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματά του. 

Σημειώνεται ότι τόσο ο κ. Συλλούρης, όσο και ο τέως βουλευτής του ΑΚΕΛ που εξαναγκάστηκε σε παραίτηση Χριστάκης Τζιοβάννη, όσο και ο δικηγόρος Ανδρέας Πιττάτζης, είχαν αποστείλει επιστολή στην Αστυνομία με την οποία κατάγγελλαν το γεγονός ότι συνομιλίες τους ηχογραφήθηκαν παράνομα από δημοσιογράφους του Al Jazeera που δρούσαν υπό κάλυψη, πριν ακόμα δημοσιοποιηθεί το βίντεο. Τώρα η κίνηση του κ. Συλλούρη γίνεται μετά που είδε το φως της δημοσιότητας το βίντεο για σκοπούς εξουδετέρωσής του από μαρτυρία. 

Για το θέμα αυτό αλλά και για άλλα στοιχεία που προκύπτουν, εξυπακούεται ότι θα ενημερωθεί σύντομα η Νομική Υπηρεσία, αφού όπως δήλωσε πρόσφατα ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Σάββας Αγγελίδης, Αστυνομία και Εισαγγελία βρίσκονται σε συνεχή επαφή για ενημέρωση και οδηγίες. Καθηκόντως η Αστυνομία θα διερευνήσει και αυτή την καταγγελία.

Στο μεταξύ, οι ανακριτές του ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας που διερευνούν την υπόθεση αυτή συνεχίζουν με εντατικούς ρυθμούς την εξέταση εγγράφων και στοιχείων που προέκυψαν από ηλεκτρονικά τεκμήρια. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ερευνώνται δεκάδες ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mails) που εντοπίστηκαν στους υπολογιστές οι οποίοι κατασχέθηκαν από πέντε πρόσωπα που φαίνονται στο επίμαχο βίντεο ή συνδέονται μέσω εταιρειών, για να διαπιστωθεί κατά πόσον σχετίζονται με τις υπό διερεύνηση υποθέσεις.

Τα e-mails, αντάλλασσαν οι φερόμενοι πρωταγωνιστές του βίντεο ή με άλλα πρόσωπα και εξετάζονται επισταμένα, όπως και έγγραφα που βρέθηκαν στα γραφεία τους ή που παραλήφθηκαν από το ειδικό τμήμα του υπουργείου Εσωτερικών το οποίο χειρίζεται τις πολιτογραφήσεις και εμπλέκονται εταιρείες του κ. Τζιοβάνη ή και άλλων.


Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», μέχρι στιγμής δεν έχουν ανοίξει τηλεπικοινωνιακά δεδομένα των υπό έρευνα προσώπων ούτε και ζητήθηκε η αποκάλυψη των τραπεζικών λογαριασμών τους, κάτι που αναμένεται να γίνει σύντομα. Σημειώνεται ότι και τα πέντε πρόσωπα που ερευνώνται, όταν κλήθηκαν στο Αρχηγείο Αστυνομίας για μια πρώτη ανάκριση, αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις και όλοι ανέφεραν προφανώς κατόπιν συμβουλής δικηγόρου, πως ό,τι έχουν να πουν θα το πουν στο δικαστήριο.