Καταγγελία: Το παιδί μου κινδύνευσε από λάθος διάγνωση

Ένα εντεκάχρονο αγόρι από τη Λευκωσία με εκ γενετής προβλήματα υγείας κόντεψε να χάσει τη ζωή του, όπως καταγγέλλει ο πατέρας του, λόγω λανθασμένης ιατρικής διάγνωσης. Το παιδί το οποίο φέρει βαλβίδα στον εγκέφαλο από προηγούμενη επέμβαση που έγινε στο εξωτερικό, μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας σε κατάσταση βαθιάς υπνηλίας.

Ο εντεκάχρονος πάσχει από μερικού βαθμού εγκεφαλική παράλυση, ημιπάρεση και υδροκέφαλο για το οποίο φέρει βαλβίδα παροχέτευσης από βρεφική ηλικία. Το βράδυ της 10ης Ιουνίου μεταφέρθηκε από τους γονείς τους στις Πρώτες Βοήθειας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας σε κατάσταση βυθιότητας (βαθιάς υπνηλίας) παρουσιάζοντας  έντονους πονοκεφάλους και εμετούς.

Στο παιδί έγινε αξονικός εγκεφάλου και αναλύσεις αίματος και μεταφέρθηκε, όπως καταγγέλλει ο πατέρας του, με ασθενοφόρο στο Μακάρειο Νοσοκομείο μετά από 4 περίπου ώρες αναμονής, όπου υπεβλήθη σε περαιτέρω εξετάσεις. Οι παιδίατροι στο Μακάρειο γνώριζαν το πλήρες ιστορικό του αγοριού από τον ιατρικό του φάκελο.
Το αγόρι είχε υποβληθεί σε επεμβάσεις σε βρεφική ηλικία στην παιδονευροχειρουργική του  Νοσοκομείου Αγία Σοφία στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την καταγγελία της οικογένειας, οι παιδίατροι δεν μπορούσαν να διαγνώσουν ορθά το πρόβλημα, αφού αρχικά έκαναν λόγο για συμπτώματα μηνιγγίτιδας και εγκεφαλίτιδας. Ζήτησαν με παραπεμπτικό τους στις 11 Ιουνίου το απόγευμα την γνώμη νευροχειρουργού από το Γ.Ν.Λ, χωρίς πρώτα να ενημερωθούν οι γονείς, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους.

Ανέλαβαν το ρίσκο της μετακίνησης του

Ο νευροχειρουργός επισκέφθηκε το αγόρι στο Μακάρειο και στην παρουσία της μητέρας και της γιαγιάς του απεφάνθη, όπως ισχυρίζεται η οικογένεια, ότι η βαλβίδα λειτουργούσε κανονικά χωρίς να μελετήσει τον αξονικό. Ακολούθως ζήτησε να ληφθεί άμεσα από τη σπονδυλική στήλη εγκεφαλονωτιαίο υγρό και να γίνει οσφυονωτιαία παρακέντηση, γιατί έπρεπε, όπως ο ίδιος είπε, να αποκλείσει ιογενή εγκεφαλίτιδα. 

Εκφράζοντας αμφιβολίες για την διάγνωση, η μητέρα του παιδιού επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον παιδονευροχειρούργο που εγχείρησε πριν από 11 χρόνια το παιδί της, ο οποίος παρουσιάστηκε κατηγορηματικά εναντίον της προτεινόμενης διαδικασίας.

Συγκεκριμένα, ανέφερε στη μητέρα  «να μην διανοηθούν να πάρουν εγκεφαλονωτιαίο υγρό από την σπονδυλική στήλη καθ’ ότι αυτό, σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να γίνει σε αυτούς που έχουν υδροκέφαλο».  Η μητέρα μετέφερε στον νευροχειρουργό την άποψη του Παιδονευροχειρούργου, ο οποίος εντούτοις την απέρριψε.

Όπως αναφέρει στην καταγγελία της η οικογένεια, τόσο η μητέρα όσο και η γιαγιά του παιδιού ξέσπασαν σε κλάματα και επιχείρησαν να ξυπνήσουν τον 11χρονο, ο οποίος άνοιξε σε κάποια στιγμή τα μάτια του και άρχισε να αντιδρά. Κάτω από αυτές τις συνθήκες ο νευροχειρουργός εγκατέλειψε προσωρινά την προσπάθεια του, εντούτοις επέμενε ότι θα έπρεπε να γίνει αξονικός την επόμενη ημέρα στο Γ.Ν.Λ.

Ο πατέρας του παιδιού, δικηγόρος στο επάγγελμα, ενημερώθηκε για την κατάσταση και οι γονείς αποφάσισαν να ζητήσουν την άμεση μεταφορά του παιδιού τους στο εξωτερικό για να εξεταστεί από Παιδονευροχειρούργο και κατά προτίμηση σε αυτόν που πραγματοποίησε την πρώτη χειρουργική επέμβαση στον 11χρονο, όταν εκείνος ήταν ακόμη βρέφος.

Η μητέρα κοινοποίησε την απόφαση τους στους παιδίατρους, οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεση τους.

Στο μεταξύ με βάση την έκθεση ημερομηνίας 15/6/18 του Παιδονευροχειρουργού στην Αθήνα, σε περίπτωση που οι γιατροί προχωρούσαν σε οσφυονωτιαία παρακέντηση, το παιδί θα πέθαινε ακαριαία εν όψει υδροκεφαλίας και τρομακτικών πιέσεων στον εγκέφαλο.

Να σημειωθεί ότι εάν το παιδί δεν είχε υποβληθεί άμεσα σε χειρουργική επέμβαση θα έπεφτε τις αμέσως επόμενες ημέρες σε κώμα και θα οδηγείτο στην αναπηρία, καθήλωση στο κρεβάτι, λήθαργο και τελικά στο θάνατο.

Οι γονείς του αγοριού μη έχοντας άλλη επιλογή την επόμενη ημέρα, δηλαδή, τα ξημερώματα της 12ης Ιουνίου πήραν το παιδί τους από το Μακάρειο Νοσοκομείο και αναχώρησαν για την Αθήνα, προκειμένου ο 11χρονος να εξεταστεί από Παιδονευροχειρούργο.  Οι ιατροί στο Μακάρειο Νοσοκομείο και ο νευροχειρουργός αρνήθηκαν να υπογράψουν για την μεταφορά του αγοριού, ζητώντας από τους γονείς να αναλάβουν την ευθύνη. Υπογράφοντας το σχετικό έγγραφο για την απόλυση του παιδιού τους από το Μακάρειο ο πατέρας έγραψε χαρακτηριστικά, «με επιφύλαξη καθ’ ότι δεν υπάρχει παιδονευροχερούργος στην Κύπρο».

Άμεσα στο χειρουργείο

Την Τρίτη 12 Ιουνίου το πρωί ο Παιδονευροχειρούργος εξέτασε  κλινικά το παιδί διαβάζοντας τα συμπτώματα και τον αξονικό τομογράφο που έγινε στο Γ.Ν.Λ, από τα οποία διαπίστωσε ότι το παιδί είχε αναπτύξει υδροκεφαλία με υψηλές πιέσεις στον εγκέφαλο, λόγω μη λειτουργίας της βαλβίδας.
Ο Παιδονευροχειρούργος ζήτησε κατ’ επειγόντως να ετοιμαστεί χειρουργείο για επέμβαση αλλαγής του βαλβιδικού μηχανισμού παροχέτευσης και την ίδια ημέρα το μεσημέρι προέβη  σε πολύωρη εγχείρηση διάρκειας περίπου πέντε ωρών. 

Περιμένουν έρευνα από το 2006

Σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρει η οικογένεια του 11χρονου, το Υπουργείο Υγείας δεν προχώρησε ποτέ στην διεξαγωγή έρευνας και εξαγωγή συμπερασμάτων όταν το 2006, το παιδί τους, κάτω από τις ίδιες συνθήκες μεταφέρθηκε από τους γονείς του στο εξωτερικό.

Μετά την επίσημη καταγγελία στην οποία προχώρησαν οι γονείς έλαβαν εκ των υστέρων έγγραφη επιβεβαίωση από το υπουργείο, η οποία έφερε την υπογραφή του Γενικού Διευθυντή  ότι ορθά μετέβηκε στο εξωτερικό για επεμβάσεις καθότι στην Κύπρο δεν υπάρχει Παιδονευροχειρούργος.


Πηγή: philenews.com