Καταγγελία: Μαθήτρια επηρεάστηκε από τα Θρησκευτικά


Τόσο το περιεχόμενο του βιβλίου των Θρησκευτικών, όσο και τα λεγόμενα της καθηγήτριας του συγκεκριμένου μαθήματος, προκάλεσαν φόβο και σοβαρές αλλαγές στη συμπεριφορά μαθήτριας Α΄ Λυκείου.

Οι γονείς της παρατηρώντας τις αντιδράσεις της και τη στάση της γύρω από το θέμα, καταγγέλλουν δημόσια τη διδασκαλία «παράλογων, ανώφελων  και επικίνδυνων θεμάτων στο σχολείο», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν. Η αλλαγή στη συμπεριφορά της μαθήτριας, σύμφωνα πάντα με τους γονείς, οφειλόταν στο μάθημα που αφορούσε τον σατανά, λέγοντας πως «προσπαθεί με προσευχή και νηστεία να μην τον αφήσει να την ενοχλήσει».

Μεταξύ άλλων, οι γονείς οι οποίοι καταγγέλλουν «ποδοπάτηση της υγιούς ανάπτυξης των παιδιών», αναφέρουν:

«Από τις αρχές Δεκεμβρίου η κόρη μας, μαθήτρια Α’ Λυκείου, άρχισε να εμφανίζει νευρικότητα, να μην κοιμάται κανονικά και να μην τρέφεται όπως ένα παιδί της ηλικίας της. Στο αρχικό στάδιο του προβλήματος αρνιόταν πεισματικά να μιλήσει μαζί μας, κλεινόταν στο δωμάτιό της, έπαψε να συσχετίζεται με φίλες και φίλους της και άφηνε τα μαθήματά της στο περιθώριο, πράγμα εντελώς ασυνήθιστο και πρωτοφανές. Κατόπιν πολλής επιμονής εκμυστηρεύτηκε στον πατέρα της πως πιστεύει στον σατανά και πως προσπαθεί με την προσευχή και τη νηστεία να μην τον αφήσει να την ενοχλήσει! Όταν τη ρώτησε από πού τα έμαθε αυτά, έκπληκτος την άκουσε να του απαντά «από την καθηγήτρια των Θρησκευτικών που μας έκανε μαθήματα για τον σατανά».

Ανοίγοντας το βιβλίο επιβεβαιώσαμε πως αυτά που έμαθε όντως προέρχονταν από το σχολείο. Στο βιβλίο λέγεται μεταξύ άλλων πως «εκτός από τους φωτεινούς αγγέλους υπάρχουν και οι σκοτεινοί, τα πονηρά πνεύματα. Αρχηγός τους είναι ο σατανάς. Ο σατανάς όπως λέει η Αγία Γραφή είναι από την αρχή ανθρωποκτόνος. Έργο του διαβόλου είναι να μας παγιδέψει στην αμαρτία. Τον διάβολο τον πολεμούμε νικηφόρα όχι όταν τον αγνοούμε αλλά όταν ξέρουμε τα τεχνάσματά του…».

Οι γονείς σημειώνουν πως χρειάστηκε να απευθυνθούν σε ψυχολόγο καθώς η κόρη τους παρουσιάζει ανεξέλεγκτες και πολυδιάστατες φοβίες. Παράλληλα, επιρρίπτουν ευθύνες  σε καθηγητές, επιθεωρητές και διευθυντές του υπουργείου Παιδείας που αποφάσισαν «να διδάσκονται αυτά τα θέματα που αφορούν δαίμονες και σατανάδες», ζητώντας και την παρέμβαση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού «για τερματισμό της τερατώδους ποδοπάτησης της υγιούς ανάπτυξης των παιδιών μας».

Η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» επικοινώνησε με τον θεολόγο Θεόδωρο Κυριακού, ζητώντας την άποψή του. Ο κ. Κυριακού επεσήμανε πως πρόκειται για θέματα που εξαρτώνται από το πώς θα τα διδάξει ένας εκπαιδευτικός, πέραν από το περιεχόμενο των βιβλίων. «Εάν τα διδάσκεις με τρόπο που να προκαλεί φοβίες, τότε θα τρομοκρατήσεις μαθητές», ανέφερε ο κ. Κυριακού, τονίζοντας πως το ιδανικό θα ήταν τα ζητήματα αυτά να υπάρχουν σε θεματικές ενότητες παρά σε αυστηρά κεφάλαια βιβλίων, ώστε να συζητούνται με τους μαθητές, χωρίς να προκαλούν φόβο. Στα Θρησκευτικά, ανέφερε ο κ. Κυριακού, δεν είναι ζητούμενο να δίνεις ύλη αλλά να συζητάς και να προβληματίζεις. 


Πηγή:Φιλελεύθερος