Καταγγελία: «Έκοψαν» επίδομα από παιδί με εγκεφαλική παράλυση


Την αποκοπή επιδόματος ,καταγγέλλει η οικογένεια παιδιού που έχει διαγνωστεί με εγκεφαλική παράλυση/αριστερή ημιπληγία μεικτού τύπου, με επιβάρυνση, αδυναμία και παραμόρφωση στο αριστερό άνω άκρο.

Η οικογένεια του 13χροου Στέφανου, σύμφωνα με την καταγγελία, ενώ ήταν, λήπτης επιδομάτων μέχρι το 2017, προχώρησε μετά από υποδείξεις του Υπουργείο Εργασίας σε αίτηση για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα(ΕΕΕ), αίτηση η οποία στη συνέχεια απορρίφθηκε, με αποτέλεσμα να μην λαμβάνει καμία οικονομική βοήθεια.

Μετά από επίμονες προσπάθειες της οικογένειας, η Παγκύπρια Οργάνωση Γονέων και Φίλων Παιδιών με Εγκεφαλικές και Άλλες Παραλύσεις-Ηλιαχτίδα Αγάπης, έστειλαν τον Απρίλιο του 2019 στην τελευταία τους επιστολή προς τη Διευθύντρια του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, γράφοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Αναφερόμαστε στο πιο πάνω θέμα και σας πληροφορούμε ότι το τελευταίο διάστημα λαμβάνουμε σωρεία παραπόνων από μέλη της οργάνωσης μας , τα οποία μετά από αξιολόγηση  της αναπηρίας τους στο τμήμα σας , τερματίστηκε η παροχή σε αυτούς του επιδόματος φροντίδας  που τους καταβαλλόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο παρελθόν {…}Λαμβάνοντας υπόψη ότι η αναπηρία ενός ατόμου ως αποτέλεσμα της εγκεφαλικής παράλυσης συνεπάγεται πολύ σοβαρά εμπόδια σε πολλούς τους τομείς της καθημερινής τους ζωής και διαβίωσης και δεδομένου ότι η αξιολόγηση της κινητικής τους αναπηρίας βασίζεται αυστηρά σε ερμηνεία της φράσης «μηδενική ή σχεδόν μηδενική κίνηση», χωρίς να λαμβάνεται καθόλου υπόψη ότι οι κινήσεις που γίνονται από τα άτομα αυτά δεν συνεπάγονται με οποιοδήποτε τρόπο δραστηριοποίηση και συμμετοχή τους στην κοινότητα σε ίση βάση με τα υπόλοιπα παιδιά, παρακαλούμε όπως τερματίσετε την ιδιαίτερα στενή ερμηνεία της νομοθεσίας λαμβάνοντας υπόψη μόνο τη βλάβη, όπως αυτή μετριέται  από τα εργαλεία αξιολόγησης της λειτουργικότητας που χρησιμοποιούνται στο Τμήμα σα.  Παράκληση μας, συγκεκριμένα, είναι όπως οι αποφάσεις σας σχετικά λαμβάνουν υπόψη και τα σοβαρά εμπόδια που συναντούν τα άτομα αυτά στη συμμετοχή τους σε όλους τους τομείς της ζωής. Αναφερόμαστε στα εμπόδια που υπάρχουν στην προσβασιμότητα, την ενσωμάτωση, την αυτονομία, την εκπαίδευση, την αναψυχή, τη συμμετοχή, τη διακίνηση και πολλά άλλα, σε κάθε δηλαδή τομέα της ζωής των παιδιών με εγκεφαλική παράλυση».

Η πιο πάνω επιστολή, σύμφωνα πάντα με την πρόεδρο της οργάνωσης, Γιούλα Πιτσιάλη, δεν βρήκε καμία ανταπόκριση, από τους αρμόδιους, με αποτέλεσμα η κατάσταση να παραμένει ως έχει.

«Δεν παίρνουμε καμία οικονομική βοήθεια»

Για αδικία η οποία αποτελεί συνέχεια της νομοθεσίας κάνει λόγο, ο πατέρας του 13χρονου Στέφανου, μιλώντας στο sigmalive.
«Δεν παίρνουμε καμία οικονομική βοήθεια  από το 2017 και δεν έχουμε καμία πρόσβαση σε θεραπείες. Ο Στέφανος είναι ημιπληγικός που για να ξεπεράσει τα προβλήματα χρειάζεται θεραπείες. Σταμάτησε το κολύμπι, για παράδειγμα, το οποίο τον βοηθούσε πολύ στην ψυχολογία του», ανέφερε ο πατέρας του Στέφανου.

«Κάναμε πολλές προσπάθειες, αλλά τώρα σκέφτομαι να κινηθώ νομικά».

Αποκόβουν  επιδόματα σε πολλά παιδιά

«Το πρόβλημα μας δημιουργείται μέσω δύο υπουργείων. Πέραν από το Υπουργείο Εργασίας, ετοιμάζουμε επιστολή και προς το Υπουργείο Υγείας, για την μη Κάλυψη Εξόδων θεραπειών αιτούνται για τις ανάγκες των παιδιών με αναπηρία και που δεν προσφέρονται στο δημόσιο τομέα», ανέφερε η πρόεδρος της Ηλιαχτίδας Αγάπης, κ . Γιούλα Πιτσιαλή.

Πρόσθεσε μάλιστα, πως «υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις παιδιών που τους κόβουν το επίδομα , μπορεί η οικογένεια του ΣΓ να είναι περίπτωση από τις παλιές που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε, όμως υπάρχουν και άλλες πιο πρόσφατες.. Υπάρχει κενό στην, νομοθεσία και πρέπει να το δουν. Δεν μπορούν να χωρίζουν την αναπηρία σε ήπια, μέτρια και σοβαρή. Δεν δίνατε να κόβουν επιδόματα σε παιδιά που έχουν σοβαρά νοητικά προβλήματα. Είχαμε και παλαιότερα πάρει διαβεβαιώσεις, τάρα περιμένουμε να πάρουμε ανταπόκριση», εξήγησε η κ. Γιούλα.

Με αφορμή τα πιο πάνω αλλά και τη σωρεία καταγγελιών που δέχονται οι οργανώσεις σήμερα στις 11:00 το πρωί, μέλη τους θα βρεθούν στο Υπουργείο Οικονομικών όπου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της υπουργού Εργασίας, Ζέτας Αιμιλιανίδου, με εθελοντικές οργανώσεις, όπου και θα παραθέσουν επιστολή με το παράπονο τους, για την ανταπόκριση που δεν πήραν ποτέ από τους υπεύθυνος.

*Τα στοιχεία της οικογένειας δεν έχουν δημοσιευτεί για προστασία των προσωπικών δεδομένων