Καταδίκη πραξικοπήματος...υπό τη σκιά της θαλάσσιας εισβολής


Σαράντα πέντε χρόνια μετά το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, η Κυπριακή Δημοκρατία εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τη συνεχή απειλή της Άγκυρας, τελώντας υπό κατοχή. 

Με τις πληγές να παραμένουν ανοικτές, κόμματα και πολιτική ηγεσία καταδίκασαν τις μαύρες επετείους στέλλοντας παράλληλα τα μηνύματά τους για το Κυπριακό και τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων κατά την οποία η Τουρκία προχωρεί σε μία νέα εισβολή στη θάλασσα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η χθεσινή ειδική συνεδρία της Βουλής για την καταδίκη των μαύρων επετείων του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής άρχισε όπως κάθε χρόνο με την τήρηση μονόλεπτης σιγής εις μνήμην των ηρώων και των μαρτύρων της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας.


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης σημείωσε ότι η Βουλή καταδικάζει «την προδοσία και το έγκλημα και καλεί τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει σθεναρά την τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα, που κορυφώνεται αυτές τις μέρες με τις παράνομες ενέργειές της εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και με τις πρόσφατες δηλώσεις και ενέργειες της τουρκικής πλευράς για εποικισμό της Αμμοχώστου, οι οποίες περιφρονούν πλήρως τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

αίσιο και τις παραμέτρους που ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει θέσει, θα πρέπει να αντιληφθεί και η Τουρκία τον βαθμό ευθύνης της. «Δυστυχώς, όμως, αντί η Τουρκία να λειτουργήσει εποικοδομητικά προασπίζοντας πραγματικά τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων μέσα από μια δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, εισβάλλει στην κυπριακή ΑΟΖ και επιχειρεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα και στην Αμμόχωστο. Αυτή η συμπεριφορά, είναι ασύμβατη με το διεθνές δίκαιο, τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», σημείωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

  Ξεκάθαρο ότι επιδιώκουμε λύση- Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, καταδικάζοντας την προδοσία της Κύπρου υπέδειξε ότι ο Γρίβας και η ΕΟΚΑ Β και τα μέλη της υλοποίησαν τα πραξικοπηματικά τους σχέδια και άνοιξαν τον δρόμο για το ξεπούλημα της Κύπρου. Ο Άντρος Κυπριανού άσκησε κριτική κατά του Προέδρου Αναστασιάδη για τους χειρισμούς του στο Κυπριακό. «Ασφαλώς δεν απαλλάσσουμε την Τουρκία από τη διαχρονική της ευθύνη για τη μη επίλυση του Κυπριακού. Αυτό που λέμε είναι ότι οφείλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει με συνέπεια τη λύση του προβλήματος», δήλωσε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ για να προσθέσει ότι, «δυστυχώς αυτή τη στιγμή κάθε άλλο παρά αυτό συμβαίνει. Όλα αυτά την ώρα που η τουρκική προκλητικότητα κορυφώνεται στην ΑΟΖ μας αλλά και στην Αμμόχωστο, επιχειρώντας νέα τετελεσμένα». Ο Άντρος Κυπριανού σημείωσε ακόμα ότι το ΑΚΕΛ θα αφιερώσει όλες τις δυνάμεις του στη μάχη για τη σωτηρία της Κύπρου.

  Δίκαιο είναι η θέληση για ελευθερία- Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, υπέδειξε ότι η Ειδική Συνεδρία συνέρχεται υπό τη σκιά ενός τρίτου Αττίλα, της εισβολής της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνης της Κύπρου. «Η εισβολή των Τούρκων στις θάλασσές μας, μας υπενθύμισε –αν χρειαζόταν άλλη υπενθύμιση– ότι η εισβολή και κατοχή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ή ανεκτή», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι οι δήθεν «πραγματικότητες», όπως τις προβάλλει η τουρκική προπαγάνδα, δεν μπορούν να αποτελέσουν ένα τετελεσμένο γεγονός πάνω στο οποίο πρέπει να προσαρμοστεί η οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού. «‘’Πραγματικότητες’’ στο έδαφος και στη θάλασσα, που είναι αποτέλεσμα της χρήσης βίας και πολεμικών ενεργειών, ‘’πραγματικότητες’’ που είναι το αποτέλεσμα ενός διεθνούς εγκλήματος, δεν μπορούν να αποτελέσουν το υπόβαθρο της πολιτικής λύσης του Κυπριακού»», δήλωσε, προσθέτοντας ότι το μόνο δίκαιο είναι η ανεξαρτησία, η εδαφική ακεραιότητα, το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η θέληση του λαού για ελευθερία.

  Η ηττοπάθεια είναι καταστροφική- Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, καταδικάζοντας το πραξικόπημα και την προδοσία της Κύπρου και μνημονεύοντας τους ήρωες της αντίστασης, σημείωσε ότι η επιδίωξη είναι μία λύση η οποία να οδηγεί σε ένα κράτος και ένα λαό και θα ενισχύει τη συνεργασία των πολιτών για τη διαμόρφωση του κοινού τους μέλλοντος. «Ο ραγιαδισμός, ο ευσεβοποθισμός και η ηττοπάθεια μόνο σε καταστροφική λύση μπορούν να μας οδηγήσουν. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να είμαστε η τελευταία γενιά Ελλήνων στη μαρτυρική Κύπρο», δήλωσε. Πρόσθεσε ακόμα πως η Κυπριακή Δημοκρατία ιδρύθηκε και διατηρήθηκε με θυσίες και αίμα ηρώων. «Δεν θα επιτρέψουμε να καταλυθεί με υπογραφή πολιτικών. Οφείλουμε να αγωνισθούμε και να την παραδώσουμε στις μελλοντικές γενιές και πάλι ελεύθερη και δημοκρατική», κατέληξε. Η ΕΔΕΚ αποχώρησε την ώρα της ομιλίας του ΕΛΑΜ.

  Να αποφασίσουμε πού πάμε- Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, σημείωσε ότι εκείνο που επιβάλλεται τώρα είναι μια ειλικρινής και αντικειμενική αξιολόγηση της όλης πορείας του Κυπριακού και των νέων δεδομένων που συνθέτουν την περιφερειακή και διεθνή πραγματικότητα «και με συναίσθηση της ευθύνης μας, χωρίς ρεβανσισμούς και αλληλοκριτική, να σχεδιάσουμε μια νέα πορεία». Πρόσθεσε ακόμα ότι θα πρέπει να αναλογιστούμε συλλογικά και με πνεύμα ενότητας, από πού ξεκινήσαμε και πού βρισκόμαστε. «Να αποφασίσουμε πού θέλουμε να πάμε, ποιους στόχους θέλουμε να πετύχουμε και πώς θα τους πετύχουμε. Πώς θα θωρακίσουμε το κράτος μας και θα προσφέρουμε ασφάλεια στον λαό μας», δήλωσε.

  Αδικαίωτη η θυσία- Ο πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, δήλωσε πως η θυσία των υπερασπιστών της Δημοκρατίας και της πατρίδας σαράντα πέντε χρόνια μετά, παραμένει αδικαίωτη. «Και η δικαίωση θα έρθει μόνο όταν καταφέρουμε να πετύχουμε λύση στο κυπριακό πρόβλημα, που να απελευθερώνει την πατρίδα μας από τα δεσμά της κατοχής όπου θα αποκαθίσταται η νομιμότητα και η δημοκρατία σε όλη την Κύπρο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η τελική δικαίωση δεν μπορεί να περιλαμβάνει διχοτομικούς διαχωρισμούς με βάση την εθνική καταγωγή, καταπάτηση ή κούρεμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Για να γίνει η Κυπριακή Δημοκρατία ένα φυσιολογικό κράτος, επιβάλλεται να διασφαλιστεί η ειρήνη και η ενότητα της χώρας και του λαού», κατέληξε.

  Δεν ξεχνούμε την προδοσία- Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα εγκληματικά λάθη και τον αδελφοκτόνο διχασμό που στοίχισε στην πατρίδα, αλλά μπορούμε να διδαχθούμε από τραγικά λάθη του νοσηρού παρελθόντος. Σημείωσε ακόμα ότι μνημονεύοντας σήμερα τα παλικάρια που χάθηκαν μέσα στις φλόγες του πραξικοπήματος και της εισβολή, «τους δίνουμε την υπόσχεση ότι δεν ξεχνούμε την προδοσία και το έγκλημα και θα δικαιώσουμε τη θυσία τους, ότι δεν πρόκειται να υποταχθούμε και να παραδοθούμε όπως δεν υποτάχθηκαν και δεν παραδόθηκαν εκείνοι. Ότι δεν θα αποδεχθούμε διχοτομική λύση που θα εδραιώνει τα τετελεσμένα της εισβολής και θα μετατρέπει την Κύπρο σε προτεκτοράτο της Τουρκίας», κατέληξε.

  Να χαράξουμε νέα πορεία- Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, ανέφερε ότι αυτήν ακριβώς την ώρα ο Αττίλας 3 είναι σε εξέλιξη. «Γεωτρύπανα του τουρκικού ναυτικού παραβιάζουν την κυπριακή ΑΟΖ και προχωρούν σε γεωτρήσεις. Μάλιστα, ο κατοχικός ηγέτης θέτει ζήτημα συνεκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες της Άγκυρας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι απειλές είναι συνεχείς και ασταμάτητες. «Μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις είναι επιτακτική ανάγκη να αφήσουμε πίσω το σύνδρομο του ηττημένου και να χαράξουμε μία νέα πορεία που θα διασφαλίζει την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού στη γη των προγόνων μας», επεσήμανε.