Καρούσος: Στα ίδια επίπεδα με πέρσι θα κινηθεί ο τουρισμός το 2019



Στα ίδια επίπεδα με τα περσινά αναμένεται να κινηθεί ο τουρισμός για το 2019, ανέφερε ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος, προσθέτοντας ότι υπάρχει μεν ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι ωστόσο όλοι καταβάλλουν προσπάθειες για αύξηση του τουριστικού ρεύματος τον επόμενο χρόνο.

 

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Καρούσος, κατά τη διάρκεια των επαφών που είχαν με τον Δήμαρχο Παραλιμνίου την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της Διεθνούς Τουριστικής Εκθεσης ITB (Internationale Tourismus-Börse Berlin), «διαφάνηκε ότι υπάρχει μια ανησυχία γενικότερα για το γεγονός ότι λόγω κλεισίματος της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας Germania αλλά και των πτήσεων που πραγματοποιούσε η εταιρεία Cobalt, έχουν χαθεί δεκάδες χιλιάδες θέσεις, οι οποίες δεν μπορούν να αναπληρωθούν εντός του 2019».

 

Υπάρχει επίσης, συνέχισε, «μεγάλος προβληματισμός για το θέμα της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, δηλαδή το Brexit, με τα Μέσα Ενημέρωσης και τους τουριστικούς πράκτορες να καλούν τον κόσμο να μην κλείσει τις διακοπές του για φέτος, μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το θέμα, εάν δηλαδή τελικά θα αποχωρήσει η χώρα από την Ενωση. Ωστόσο, όλοι θεωρούν πως όταν ξεκαθαρίσει το μείζον αυτό θέμα, η αγορά από τη Βρετανία θα επανέλθει, τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα με πέρσι».

 

Ερωτηθείς τι θα γίνει με τη γερμανική αγορά, ο κ. Καρούσος είπε πως «θα ληφθούν πρωτοβουλίες για να πληρωθεί το κενό που άφησε η Germania και θα γίνει η ανάλογη προώθηση, ωστόσο τα αποτελέσματα θα είναι εμφανή το 2020. Απ΄ό,τι διαφάνηκε κατά τη διάρκεια των επαφών που είχαμε με τουριστικούς πράκτορες από διάφορες ευρωπαϊκές και όχι μόνο χώρες, φέτος θα κινηθούμε σε μια χρονιά με στόχο να φτάσουμε τις περσινές κρατήσεις».

 

Οσον αφορά το 2020, σημείωσε «θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες  τόσο από μέρους του Υφυπουργείου Τουρισμού όσο και από τους Δήμους της ελεύθερης Αμμοχώστου, ώστε να αντικατασταθούν οι χαμένες πτήσεις από τη Γερμανία. Υπάρχει μεν ανησυχία για τις κρατήσεις του επόμενου χρόνου, λαμβάνοντας υπόψη και το Brexit, ωστόσο δεν δικαιολογείται πανικός, αφού όλοι πιστεύουν ότι οι κρατήσεις από τη Βρετανία όχι μόνο θα επανέλθουν αλλά θα σημειωθεί και αύξηση».

 

Για τη ρωσική τουριστική αγορά, ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας είπε ότι «θεωρούμε ότι θα είμαστε στα ίδια επίπεδα με τα περσινά και ευελπιστούμε σε αύξηση τον επόμενο χρόνο».

 

Σε σχετική ερώτηση ο κ. Καρούσος απάντησε πως «οι αγορές που αυξάνονται όσον αφορά το τουριστικό ρεύμα προς την Κύπρο και ειδικότερα στις περιοχές Αγίας Νάπας και Πρωταρά, είναι οι νέες αγορές, όπως η Πολωνία, ο Λίβανος και το Ισραήλ. Κάθε χρόνο πραγματοποιείται εκδήλωση στο Λίβανο όπου στην παρουσία τουριστικών πρακτόρων παρουσιάζουμε το τουριστικό προϊόν της ελεύθερης Αμμοχώστου και αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάθε χρόνο να υπάρχει μια μικρή αύξηση στις κρατήσεις».

 

Ανέφερε ωστόσο πως «οι αφίξεις από τις συγκεκριμένες χώρες στην επαρχία Αμμοχώστου είναι περιορισμένες και δεν επηρεάζουν ουσιαστικά το σύνολο του τουριστικού προϊόντος. Στόχος μας είναι οι μεγάλες αγορές και παρά την ανησυχία που βλέπουμε ότι υπάρχει για φέτος τουλάχιστον, ευελπιστούμε ότι ο επόμενος χρόνος θα είναι πολύ καλύτερος, αφού έχουν γίνει οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις από όλους, οι ξενοδόχοι έκαναν εκπτώσεις, ενώ και οι τουριστικοί πράκτορες έχουν συνεισφέρει με το δικό τους μερίδιο σε ανάκαμψη».