Καρούσος: Οι Δήμαρχοι να μάθουν να σέβονται τα αποτελέσματα!

Επεισοδιακή μπορεί να χαρακτηριστεί η χθεσινή συνεδρία στο κέντρο «Φιλοξενία», όπου πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων, με θέμα  συζήτησης τη Μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 Το παρών τους έδωσαν δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, και η συνεδρία είχε και απρόοπτα, αφού ορισμένοι δήμαρχοι αποχώρησαν ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την όλη διαδικασία, όταν ετέθη σε ψηφοφορία το κατά πόσον θα πρέπει ή μη να διεξαχθούν δημοψηφίσματα τους Δήμους, ώστε να εγκρίνουν οι Δημότες τις προτεινόμενες συγχωνεύσεις.

Μεταξύ των αποχωρησάντων ήταν ο Δήμαρχος Στροβόλου και ο δήμαρχος Έγκωμης Ζαχαρίας Κυριάκου, και ο Δήμαρχος, μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο (24:46), δήλωσε πως ενώ έγινε συζήτηση για 4 ώρες, κατατέθηκαν προτάσεις και έγινε ψηφοφορία διά ανατάσεως των χειρών, το αποτέλεσμα δεν ανακοινώθηκε ποτέ. Μετά εμείς αποχωρήσαμε και έμαθα ότι έκαναν νέα ψηφοφορία όσοι παρέμειναν, που δεν ήταν ούτε το 50 τοις εκατό, με τρίτη πρόταση που προστέθηκε. Αυτά είναι ανεύθυνα πράματα».

Θα ζητήσω γραπτώς η Συνέλευση της Ένωσης Δήμων να συνέλθει άμεσα, να εξετάσουμε αυτό το φιάσκο. «Αν είναι να γίνει δημοψήφισμα, είπε, μεταξύ άλλων, να γίνει Παγκύπρια», και επικαλέστηκε μελέτες που καταδεικνύουν την ανάγκη να γίνει η μεταρρύθμιση.

Σε δική του τοποθέτηση στην Εκπομπή (36:56), ο Δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους είπε πως μετά τη συζήτηση, εντελώς αιφνιδιαστικά στο τέλος υπήρξε πρόταση 6 δημάρχων για δημοψηφίσματα, που έλαβε τη στήριξη του Προεδρείου, με αποτέλεσμα να τορπιλιστούν οι προσπάθειες  μεταρρύθμισης. «Με μεγάλη έκπληξη είδαμε και τον Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων να τοποθετείται θετικά, ενώ τα μισά μέλη έλειπαν από την αίθουσα. Έγινε μια πρώτη ψηφοφορία, όπου περίπου 28-26 ήταν ενάντια στο δημοψήφισμα, μετά δημιουργήθηκε κομφούζιο και πανικός που υπήρχε στις φοιτητικές ενώσεις».

Την δική του πρόταση κατέθεσε χθες και μίλησε στην Πρώτη Εκπομπή ο Δήμαρχος Λευκάρων Σοφοκλής Σοφοκλέους. «Το αποτέλεσμα της συζήτησης ήταν μια τρικυμία εν ποτηρίω. Εδώ και μήνες συζητούμε και ο Υπουργός δεν άνοιξε ποτέ τα χαρτιά του», είπε, υποστηρίζοντας πως η όλη συζήτηση αποσκοπεί στο να εκτεθούν οι δήμαρχοι.

«Χθες πρότεινα να τερματιστεί η συζήτηση, να τοποθετηθούμε ομόγνωμα ότι η γενική συνέλευση υιοθετεί την πρόταση ότι είμαστε υπέρ της μεταρρύθμισης και να απαιτήσουμε από τον Υπουργό εντός εύλογου χρόνου να δώσει σε Ένωση Δήμων και Δημάρχους την τελική του πρόταση ολοκληρωμένη. Εκεί θα έχει δικαίωμα ο κάθε ένας να τοποθετηθεί», είπε, σημειώνοντας πως τα όσα συζητούνται είναι στη βάση διαρροών και πληροφοριών. Ερωτηθείς κατά πόσο υπήρξε αρχική ψηφοφορία η οποία παραλείφθηκε, μίλησε για μπάχαλο στη χθεσινή συνεδρίαση και εικόνα που θυμίζει λαϊκές συνελεύσεις.

Σε παρέμβασή του, ο αντιδήμαρχος Κάτω Πολεμιδίων Μάριος Κουκλής εξέφρασε την αντίθεσή του για την αποχώρηση των Δημάρχων Έγκωμης και Στροβόλου. «Δεν ήταν σοβαρή συμπεριφορά. Είναι δήμαρχοι μεγάλων δήμων και έπρεπε να μείνουν να στηρίξουν την πρότασή τους και όχι να σηκώνονται να φωνασκούν όταν δεν τους βολεύει η απόφαση. Αυτό που είπαν για την πρώτη ψηφοφορία δεν ήταν σωστό», είπε περιγράφοντας την όλη αναστάτωση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. «Οι διαφωνούντες, ενώ ακόμη συζητούσαμε, είχαν και έτοιμη πρόταση. «Εγώ είμαι διατεθειμένος να καθίσουμε και να βρούμε λύση», είπε, εκφράζοντας τη σύμφωνη γνώμη του για τη θέση του Δημάρχου Λευκάρων.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας, Γιάννης Καρούσος, τόνισε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook:

Οι Δήμαρχοι να μάθουν να σέβονται τα αποτελέσματα της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δήμων. Στο θέμα του Δημοψηφίσματος ηταν ξεκάθαρη η μέτρηση και κάποιοι Δήμαρχοι που ηταν εναντίον της πρότασης για δημοψήφισμα αποχώρησαν μόλις καταλαβαν οτι δεν θα περάσει το δικό τους. Σήμερα μαθαίνω οτι ζητούν να ξανατεθεί το θέμα σε αλλη γενικη συνέλευση για το δημοψήφισμα. Τα δικά σας δικάς σας και τα δικά μας πάλι δικά σας. Δεν υπάρχει κανένας σεβασμός , διαπραγματεύονται αρκετοί εκ μέρους μας χωρίς να μας λαμβάνουν υποψη. Το πιο σημαντικό όμως που πρεπει να μας απαντήσουν ειναι γιατι θέλουν οι συνενώσεις να γίνουν με Δικτατορικό τρόπο αντί με Δημοκρατικό και Συνταγματικό τρόπο.


neAmmochostos/sigmalive