Καρούσος: Να μην τολμήσει κανένας να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά


Κανένας να μην τολμήσει να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο από χώρα του εξωτερικού χωρίς να διαθέτει τα απαραίτητα πιστοποιητικά, προειδοποίησε την Τρίτη ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος.

Σε δηλώσεις απόψε από το Συντονιστικό Κέντρο «Ζήνων» στη Λάρνακα ο Υπουργός Μεταφορών επανέλαβε ότι «θωρακίζουμε περαιτέρω την Κυπριακή Δημοκρατία στη μάχη εναντίον του κορωνοϊού με πιο ακραία μέτρα από αυτά που είχαν ανακοινωθεί. Συγκεκριμένα από τις 3.00 το πρωί της 21ης Μαρτίου και για μια περίοδο 14 ημερών θα απαγορεύονται όλες οι πτήσεις προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου εκτός από αυτά που μεταφέρουν εμπορεύματα, ενώ θα επιτρέπονται κάποιες πτήσεις άνευ επιβατών που θα έρθουν για να μεταφέρουν πρόσωπα που επιθυμούν να αναχωρήσουν από την Κύπρο».

 
Πρόσθεσε ότι «μέχρι να εκδοθούν τα σχετικά διατάγματα και θα τεθούν σε ισχύ από τις 3.00 το πρωί της 21ης Μαρτίου θα ισχύει το νέο διάταγμα που έχει εκδώσει ο Υπουργός Υγείας και θα εξαιρούνται όσα πρόσωπα ουσιαστικά προσκομίζουν το σχετικό πιστοποιητικό εξέτασης ότι είναι αρνητικοί στον κορωνοϊό και κάποιες άλλες εξαιρέσεις, όπως όσοι έχουν μεταβεί σε χώρες του εξωτερικού για ιατρικούς λόγους, όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό για ολιγοήμερη παραμονή για επαγγελματικούς ή υπηρεσιακούς λόγους και άτομα τα οποία δικαιούνται να εισέλθουν στην Δημοκρατία με βάση την Συνθήκη της Βιέννης».

Ο Υπουργός τόνισε ότι αυτό «θα τηρηθεί με κάθε αυστηρότητα» ενώ είπε «να μην τολμήσει κανένας να δοκιμάσει να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο εάν δεν έχει τις απαραίτητες βεβαιώσεις. Οι εξαιρέσεις που έχουν αναφερθεί θα πρέπει να συνοδεύονται από βεβαίωση από τις διπλωματικές αποστολές της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σε λίγο, πρόσθεσε «θα εκδοθεί σχετικό Νόταμ με αυστηρές οδηγίες προς τις αεροπορικές εταιρείες για το τι ακριβώς θα ακολουθείται μέχρι τις 3.00 το πρωί της 21ης Μαρτίου που θα ισχύσουν αυτές οι εξαιρέσεις, κάτι που θα ακολουθηθεί με κάθε αυστηρότητα. Μετά την 21η Μαρτίου θα υπάρχει ουσιαστικά απαγόρευση πτήσεων για 14 ημέρες».

Αφού ανέφερε ότι «τα γεγονότα αλλάζουν καθημερινώς και υπάρχουν αλλαγές καθημερινά» ο Υπουργός Μεταφορών είπε πως αυτά τα εξετάζει η Διυπουργική Επιτροπή, το Υπουργικό Συμβούλιο μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και γίνονται οι απαραίτητες αλλαγές.

Ο κ. Καρούσος έστειλε επίσης το μήνυμα σε όλους ότι «παίρνουμε στα άκρα τα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε με στόχο να θωρακίσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία, να προστατεύσουμε την δημόσια υγεία και ουσιαστικά το δημόσιο συμφέρον».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Υπουργός είπε πως «εάν παραστεί ανάγκη και πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να ναυλώσει κάποιες ειδικές πτήσεις για να επιστρέψουν κάποιοι επιβάτες που αναφέρονται στις εξαιρέσεις που αναφέρθηκαν, θα το πράξουμε. Όλοι όσοι συμπεριλαμβάνονται στις κατηγορίες που αναφέρθηκαν θα περνούν από σχετική καραντίνα, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας».

Επανέλαβε και προειδοποίησε «να μην δοκιμάσει οποιοσδήποτε να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Είναι ξεκάθαρο το τι απαιτείται, δεν υπάρχουν ερωτηματικά, ή θα υπάρχει το σχετικό πιστοποιητικό με την ανάλυση από εγκεκριμένο εργαστήριο όπως αναφέρεται στο διάταγμα του Υπουργού Υγείας, ή εξαιρέσεις με την σφραγίδα – βεβαίωση από τις διπλωματικές αποστολές της Κυπριακής Δημοκρατίας» και προειδοποίησε πως «θα εξαντλήσουμε κάθε αυστηρότητα».

Ερωτηθείς πόσα άτομα αναμένεται να επιστρέψουν στην Κύπρο ο κ. Καρούσος απάντησε ότι δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό και πρόσθεσε πως «θα γνωρίζουμε λίγες ώρες πριν από κάθε πτήση και αναλόγως των πιστοποιητικών και των στοιχείων που θα έρχονται σε μας. Αύριο υπάρχουν 17 πτήσεις που θα φτάσουν 9.00 στο αεροδρόμιο Λάρνακας και 8.00 στο αεροδρόμιο Πάφου, ωστόσο αναλόγως των εξελίξεων θα υπάρχει η ομάδα του Υπουργείου από το πρωί, στο Συντονιστικό Κέντρο «Ζήνων» για να παρακολουθεί την όλη κατάσταση και στην δική μου παρουσία για να επιβλέπουμε όλα αυτά που έχουν αποφασιστεί».

Ο Υπουργός ανέφερε ακόμα ότι θα εκδοθεί και «σχετική οδηγία Νόταμ προς τις αεροπορικές εταιρείες για το τι θα ισχύσει αύριο, που θα τηρηθεί με αυστηρότητα ενώ ετοιμάζονται και τα σχετικά διατάγματα για αυτό που θα ισχύσει από τις 3.00 το πρωί της 21ης Μαρτίου που ουσιαστικά θα είναι η απαγόρευση των πτήσεων».

Σε άλλη ερώτηση ο Γιάννης Καρούσος απάντησε πως «η εταιρεία που θα παραβεί τη Νόταμ και τα διατάγματα που θα εκδοθούν, θα υποστεί κυρώσεις και σχετικές προειδοποιήσεις. Να μην δοκιμάσει καμία εταιρεία, όχι μόνο κάποιος πολίτης που θέλει να επιβιβαστεί, αλλά και οι εταιρείες, αρκετές από αυτές έχουν δείξει υπευθυνότητα και τήρησαν αυτά που έχουν πει, να μην τολμήσουν να επιβιβάσουν» άτομα στα αεροσκάφη.

Ο Υπουργός ξεκαθάρισε επίσης ότι ακόμα και οι συνεργάτες των αεροπορικών εταιρειών που ασχολούνται με την επιβίβαση και τον τρόπο λειτουργίας των αεροδρομίων «οφείλουν να λάβουν όλα τα μέτρα τα οποία υπάρχουν στη Νόταμ. Εάν δεν τα τηρήσουν υπάρχει το σχετικό διάταγμα που εκδίδει ο Υπουργός Υγείας και προνοεί σχετικά ποινικά αδικήματα σε περίπτωση που δεν την ακολουθήσουν και άλλες ποινές όπως και πρόστιμα ή ακόμα και αδειοδότησης που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Μεταφορών».

Ερωτηθείς για τις κυρώσεις της εταιρείας Easy Jet η οποία μετέφερε επιβάτες από τη Βρετανία χωρίς να κατέχουν το σχετικό ιατρικό πιστοποιητικό, ο Υπουργός απάντησε πως τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι κυρώσεις και πρόσθεσε πως «ήδη έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία, ενημερώθηκε και η Νομική Υπηρεσία και διεξάγεται σχετική έρευνα για το χθεσινό γεγονός. Δεν θα μείνει κανένας ατιμώρητος για το χθεσινό λάθος είτε εταιρείας, είτε εταιρειών, ή ατόμων που δημιούργησαν τις χθεσινές συνθήκες που βιώσαμε».

Κληθείς να αναφέρει εάν η Κυβέρνηση έχει εξεύρει τους χώρους όπου θα μεταφερθούν για περιορισμό για 14 μέρες τα άτομα που έρθουν στην Κύπρο, ο Υπουργός είπε πως «έχουν γίνει αρκετές κινήσεις, έχουν εξευρεθεί οι χώροι καραντίνας ενώ έχει λυθεί και το θέμα της φύλαξης των συγκεκριμένων χώρων με υπηρεσίες του κράτους. Να μην νομίζει ο οποιοσδήποτε ότι καραντίνα σημαίνει ότι θα πάει κάπου για να κάνει διακοπές».

Καραντίνα, εξήγησε «σημαίνει καραντίνα με όποιες δυσκολίες ή μειονεκτήματα υπάρχουν και αυτά τα θέματα επιλύονται με την συνεργασία των Υπουργών και τη βοήθεια που προσφέρει το κάθε Υπουργείο στο άλλο για να λύσουμε αυτά τα θέματα».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον η Κυβέρνηση γνωρίζει την ενέργεια βρετανικών πανεπιστημίων να καλέσουν τους φοιτητές να εγκαταλείψουν τις εστίες όπου διαμένουν σε πέντε μέρες, ο Υπουργός Μεταφορών απάντησε πως «η απόφαση είναι αυτή που έχει ανακοινωθεί σήμερα. Θα εκδοθούν τα σχετικά διατάγματα και αποδεικνύουμε στην πράξη ότι γινόμαστε ακόμα πιο αυστηροί γιατί οφείλουμε να προστατεύσουμε την δημόσια υγεία και να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουμε τους Κύπριους πολίτες».