Καρούσος: Αν η Αγία Νάπα συνενωθεί με άλλους Δήμους θα διαλυθεί!


Ενημέρωση για τυχόν συμφωνία με το ΥΠΕΣ σε θέματα που άπτονται της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Ενωσης Δήμων, ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος.
 
Με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ και σχολιάζοντας δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Ενωση Δήμων έχει συμφωνήσει σε αρκετά θέματα για το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το Υπουργείο Εσωτερικών, ο Γιάννης Καρούσος είπε πως ο ίδιος προσωπικά έχει «αρκετές αμφιβολίες κατά πόσον η Ενωση Δήμων έχει διαπραγματευτεί με βάση τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης και εάν έχει θέσει επί τάπητος αρκετά θέματα τα οποία είχαν συζητηθεί».
 
Πρόσθεσε ότι θα ζητήσει «από τον Πρόεδρο της Ενωσης Δήμων να ενημερώσει τους Δημάρχους για το τι έχει συμφωνηθεί με το Υπουργείο Εσωτερικών  και κατά πόσον έχει τεθεί και το θέμα των δημοψηφισμάτων, ζήτημα που ήταν απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε ότι θα ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και αυτοί που συμμετέχουν στην διαπραγματευτική ομάδα και που δυστυχώς, υποσυνείδητα ή και συνειδητά, θέλουν να συνενωθούν με άλλους μικρότερους Δήμους για να γίνουν αυτοκράτορες, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει οπωσδήποτε να τεθεί το ζήτημα των  δημοψηφισμάτων».
 
Σύμφωνα με τον κ. Καρούσο «σε περίπτωση που η Αγία Νάπα συνενωθεί με άλλους Δήμους θα διαλυθεί, για τους λόγους που έχουμε πολλές φορές αναλύσει. Η Αγία Νάπα έχει ετοιμάσει μελέτη από ανεξάρτητο Οργανισμό, στοιχεία της οποίας θα δημοσιευθούν τις επόμενες μέρες» είπε και σημείωσε πως «εάν πειραματιστούμε με την Αγία Νάπα, τη μητρόπολη του κυπριακού τουρισμού, σε σημείο που να μπορεί να μην μπορούμε να αποφασίζουμε για τα του οίκου μας, τότε θα κινδυνεύσει η οικονομία ολόκληρης της Κύπρου».
 
Επομένως συνέχισε «με Δήμους εθνικής σημασίας όπως είναι η Αγία Νάπα, δεν παίζουμε και δεν πειραματιζόμαστε. Εμείς είμαστε υπέρ της μεταρρύθμισης γι’αυτό και έχουμε κάνει, ίσως τις περισσότερες προτάσεις και εισηγήσεις για το θέμα από κάθε άλλο Δήμο της Κύπρου, ωστόσο θέλουμε να υπάρχει βελτίωση και να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στους Δήμους».
 
Ο Δήμαρχος είπε ακόμα ότι «διαφωνούμε κάθετα με τον τρόπο με τον οποίο προωθούνται οι συνενώσεις των Δήμων. Η Αγία Νάπα δεν είναι ένας Δήμος των πέντε χιλιάδων κατοίκων αλλά των 70 χιλιάδων, διαθέτει τον 5ο μεγαλύτερο προϋπολογισμό στη Κύπρο και συνεισφέρει σε ετήσια βάση περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ στην οικονομία του τόπου».
 
Ταυτόχρονα κάλεσε όλους να σκεφτούν «ποιοι κίνδυνοι θα υπάρξουν για την τοπική οικονομία αλλά και για την οικονομία της Κύπρου γενικότερα, σε περίπτωση που ληφθούν λάθος αποφάσεις για το μείζον θέμα της συνένωσης Δήμων και της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».