Καρούσος για εγκληματικότητα: "Είμαστε μόνοι"!


Ανομία σε πολλά επίπεδα, αγανάκτηση και ανασφάλεια εκ μέρους των δημοτών της Αγίας Νάπας, αποτελούν τα στοιχεία των οποίων το άθροισμα είναι η καταγγελία από 19χρονη Βρετανίδα τουρίστρια για ομαδικό βιασμό της. Τα προβλήματα καλύπτουν πολλά επίπεδα, δηλώνει ο δήμαρχος της Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος, καταγγέλλοντας έλλειψη πολιτικής βούλησης, η οποία θα μπορούσε να έδινε λύσεις νωρίτερα.

Όπως αναφέρει ο κ. Καρούσος στο 24News, ο Ιούλιος είναι κάθε χρόνο ο μήνας κατά τον οποίο παρατηρείται έξαρση σε διάφορες εγκληματικές δραστηριότητες όπως η ηχορρύπανση, η πώληση ναρκωτικών (laughing gas) και αλκοόλ, ακόμα και σε περίπτερα ή υπεραγορές (χωρίς καθορισμένο ωράριο λειτουργίας) και η άγρα πελατών.

Ευθύνες για τα πιο πάνω επιρρίπτει στη Βουλή, λέγοντας ότι εδώ και δύο χρόνια δεν έχει πράξει οτιδήποτε ουσιαστικό για την αντιμετώπιση, τουλάχιστον, της ηχορρύπανσης, ενώ αναφέρει πως ούτε η Αστυνομία διαθέτει τα απαραίτητα εφόδια για να αντιμετωπίσει διάφορα περιστατικά. Το αποτέλεσμα είναι η αίσθηση της ελευθερίας για διάπραξη κάθε είδους παρανομίας από οποιονδήποτε το θελήσει, καθώς δεν υπάρχει ένα καθεστώς επιβολής της έννομης τάξης, σύμφωνα πάντα με τον κ. Καρούσο.

«Νιώθουμε ότι είμαστε μόνοι σε αυτή την προσπάθεια, χωρίς καμιά βοήθεια», λέει, εμφανώς αγανακτισμένος ο κ. Καρούσος, αναφερόμενος στις ενέργειες που γίνονται εκ μέρους του δημοτικού συμβουλίου για αναβάθμιση της Αγίας Νάπας και επανατοποθέτηση του brand name ως τουριστικός προορισμού.

Στην τοποθέτηση καμερών ασφαλείας προχωρά ο δήμος Αγ.Νάπας για καταγραφή κάθε παραβατικού στοιχείου

«Ανεπιθύμητοι νεαροί»

Σε έντονο ύφος ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας έκανε λόγο για ανεπιθύμητους νεαρούς, οι οποίοι έρχονται στην Κύπρο για μια βδομάδα με ελάχιστα λεφτά και καταναλώνουν άφθονο αλκοόλ. Αυτά τα άτομα δεν είναι επιθυμητά στο δήμο, από την στιγμή που καταβάλλονται οι προσπάθειες για αναβάθμιση του τουρισμού της περιοχής.

«Θέλουμε τον ποιοτικό, τον κοσμοπολίτικο τουρισμό και όχι αυτά τα έκτροπα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καρούσος. Οι πολίτες, καθώς και οι τουρίστες οι οποίοι έρχονται για σοβαρό τουρισμό στην Αγία Νάπα, πρόσθεσε, φωνάζουν και νιώθουν ανασφάλεια, καθώς την νύχτα στα σπίτια τους μπαίνουν άτομα υπό την επήρεια αλκοόλ και διατρέχουν κίνδυνο ανά πάσα στιγμή στους δρόμους, αφού καθώς οδηγούν, πάντα παραμονεύει ο κίνδυνος να συγκρουστούν με μια τετράτροχη μοτοσυκλέτα.

Πρωτοβουλίες από το Δήμο

Μέρος της προσπάθειας του Δήμου Αγίας Νάπας για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη καταστολή των παραβατικών συμπεριφορών, είναι η τοποθέτηση καμερών ασφαλείας σε διάφορους χώρους. Ελήφθη η έγκριση από την Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών δεδομένων, ανέφερε ο κ. Καρούσος, με το υλικό το οποίο θα καταγράφεται να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την Αστυνομία, με την ελπίδα αυτό να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για κάθε επίδοξο παραβατικό στοιχείο. Πλέον, αναμένεται μια έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, για να ξεκινήσει η εγκατάστασή τους. Το κόστος θα καλυφθεί κατά 80% περίπου από τον Δήμο Αγίας Νάπας, ενώ θα υπάρξει και μια μικρή κρατική εισφορά.

Ακόμα ένα μέτρο που προωθεί ο Δήμος είναι η αύξηση των τροχονόμων, οι οποίοι θα καταγγέλλουν τροχαίες παραβάσεις. Ωστόσο, δεν αποτελεί αρμοδιότητα του Δήμου και των εργαζομένων σε αυτόν να καταστέλλουν φαινόμενα όπως της παράνομης πώλησης αερίου του γέλιου, αλκοόλ και δυνατής μουσικής σε κέντρα αναψυχής μέχρι τα ξημερώματα, τόνισε ο κ. Καρούσος.

Καταλήγοντας, ο κ. Καρούσος επανέλαβε ότι η υπόθεση της καταγγελίας του ομαδικού βιασμού 19χρονης δεν είναι τίποτε άλλο από το αποτέλεσμα της έλλειψης βούλησης από όλους τους φορείς, μηδενός εξαιρουμένου. Έψεξε, μάλιστα, το γεγονός ότι οι πολιτικοί φορείς δεν ασχολούνται με θέματα καθημερινότητας που απασχολούν τους πολίτες, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να διογκώνονται.


ΠΗΓΗ:ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ