Καρούσος: Δεν θα αναβληθούν τα προγραμματιζόμενα έργα


Η πανδημία δεν πρόκειται να αναβάλει τα προγραμματιζόμενα έργα ανάπτυξης, δηλώνει ο υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος. Αναφέρεται στη συμφωνία για το έργο ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας το οποίο θα υπογραφεί τις επόμενες μέρες και τα οφέλη που προκύπτουν από τη μεγαλύτερη, όπως τη χαρακτηρίζει επένδυση που έγινε ποτέ στην Κύπρο.

Ο υπουργός αγγίζει επίσης το θέμα των αεροδρομίων και των σχεδίων δράσης σε σχέση με τα μέτρα για την εξάπλωση της πανδημίας, τονίζοντας ότι μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία γίνεται επεξεργασία του σχεδίου δράσης με στόχο την ενίσχυση της συνδεσιμότητας και την αύξηση της επιβατικής κίνησης σε συνάρτηση με την αύξηση της ασφάλειας του επιβατικού κοινού. Την ίδια ώρα χαρακτηρίζει ως πρόκληση την ανακάλυψη του εμβολίου και της διαχείρισης που θα γίνει σε σχέση με τους εμβολιασμένους και μη επιβάτες που θα ταξιδεύουν από και προς την Κύπρο. Καταγράφει επίσης τα έργα ανάπτυξης που βρίσκονται σε προτεραιότητα για τη νέα χρονιά με πρώτο στη σειρά το νέο Κυπριακό Μουσείο.

- Πώς φτάσαμε στη συμφωνία για την ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας μετά από 16 χρόνια διαβουλεύσεων και τι δεν έγινε τα προηγούμενα χρόνια ; 

- Η επένδυση για την ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας, αποτελεί τη μεγαλύτερη σήμερα επένδυση στη χώρα μας,  αφού πρόκειται για μια επένδυση πέραν του 1δισ. ευρώ, με ετήσια συνεισφορά στο ΑΕΠ της Κύπρου περίπου 120 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για μια επένδυση η οποία έρχεται σε δύσκολους καιρούς, εν μέσω πανδημίας, κάτι που αποδεικνύει την εμπιστοσύνη που έχουν αξιόπιστοι διεθνείς επενδυτές στην Κυπριακή οικονομία. Με την ανάπτυξη αυτή, πλέον θα αναβαθμιστεί και θα επεκταθεί το λιμάνι και η μαρίνα, όπως και οι υπηρεσίες τους, ενώ θα δημιουργηθούν υποδομές για την προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων με τη δημιουργία νέου τερματικού σταθμού για κρουαζιέρες. Σημαντικό είναι το γεγονός, ότι πλέον θα υπάρχει και ανταγωνισμός μεταξύ των λιμανιών μας με όλα τα οφέλη που συνεπάγονται. Η επένδυση, θα συμπεριλαμβάνει οικιστική και τουριστική ανάπτυξη, εκπαιδευτικά και ιατρικά κέντρα, πλατείες, πεζόδρομους και άλλες αναπλάσεις. Σε σχέση με το τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια δεν νομίζω να έχει και πολλή σημασία σήμερα. Αυτό που έχει σημασία για τους πολίτες είναι το γεγονός ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη προχωρεί στην υλοποίηση ακόμη ενός σημαντικού έργου. Ένα έργο το οποίο ο Πρόεδρος είχε ανακοινώσει και το είχε θέσει ως μία από τις προτεραιότητες του. Το υπουργείο Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων με σωστό προγραμματισμό, με σωστές αποφάσεις και μια εξαιρετική διαπραγματευτική επιτροπή πέτυχε τη συμφωνία με τον επενδυτή, η οποία θα πρέπει να αναφερθούμε, υπογράφεται μέσα στα χρονοδιαγράμματα που θέσαμε. 

- Ενόψει του γεγονότος ότι ο κορωνοϊός δεν θα μας επιτρέπει να επανέλθουμε στην κανονικότητά μας σύντομα, υπάρχουν κάποιες άλλες ενέργειες που μελετά το υπουργείο για την ασφάλεια της επιβατικής κίνησης από και προς τα αεροδρόμιά μας; Εάν κυκλοφορήσει εμβόλιο θα προστεθεί στις υποχρεώσεις των επιβατών που θα εισέρχονται στη χώρα μας;

- Οφείλουμε να λάβουμε τα οποιαδήποτε μέτρα επιβάλλονται, ούτως ώστε να βελτιώσουμε τη συνδεσιμότητα και να αυξήσουμε περαιτέρω την επιβατική κίνηση. Ήδη, με τον καταρτισμό του πρώτου σχεδίου ανοίξαμε με επιτυχία τα αεροδρόμια και πετύχαμε όπως ακόμη μια εταιρεία να δημιουργήσει βάση στο αεροδρόμιο Λάρνακας, η οποία προγραμμάτισε πτήσεις σε προορισμούς και χώρες που είχαμε ανεπαρκή ή καθόλου συνδεσιμότητα, όπως Γαλλία, Ολλανδία, Δανία, Νορβηγία, Γερμανία. Στην παρούσα φάση, λαμβάνονται υπόψη τα νέα δεδομένα που προκύπτουν και το δεύτερο κύμα έξαρσης του κορωνοϊού, αλλά και το ενδεχόμενο σύντομα να υπάρχει εμβόλιο, όπου θα πρέπει να προσαρμοστούμε αναλόγως. Σημαντικός παράγοντας για τη βελτίωση/αύξηση της επιβατικής κίνησης είναι να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη και ασφάλεια, την οποία θα πρέπει να νιώθει ο επιβάτης. Αυτές τις μέρες, μελετούμε μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία, σχετικές αλλαγές στο σχέδιο δράσης των αεροδρομίων μας, με γνώμονα την ασφάλεια των επιβατών, ούτως ώστε να βελτιωθεί η συνδεσιμότητα και να αυξηθεί η επιβατική κίνηση με όλα τα οφέλη που θα έχουν αυτά, όπως είναι η αύξηση του τουρισμού αλλά με τρόπο που τα σύνορά μας να θωρακίζονται από τον κορωνοϊό. Σίγουρα για τους επόμενους μήνες, μια από τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε είναι το εμβόλιο και τους επιβάτες που θα έχουν εμβολιαστεί και πώς θα τους χειριζόμαστε, πώς θα γίνεται η πιστοποίηση του εμβολιασμού και πολλά άλλα. Με έναν σωστό προγραμματισμό, θα προχωρήσουμε με το πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση προκειμένου να αποκτήσουμε πλεονέκτημα έναντι άλλων προορισμών. Όπως ήμασταν η πρώτη χώρα στην ΕΕ η οποία κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος κατάρτισε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης αποκατάστασης της συνδεσιμότητας, έτσι και τώρα με την έναρξη των εμβολιασμών, θα πρέπει να έχουμε έναν ολοκληρωμένο και επικαιροποιημένο σχεδιασμό ο οποίος θα λαμβάνει υπόψιν και τους εμβολιασμούς. 

- Ποια άλλα έργα που άπτονται του υπουργείου σας είναι σε προτεραιότητα; 

- Έχουμε θέσει αρκετά έργα ως προτεραιότητα. Είναι ήδη υπό κατασκευή η Α’ φάση του περιμετρικού Λευκωσίας με προϋπολογισμό €72 εκατ. όπως και ο δρόμος Λεμεσού – Σαϊττά με προϋπολογισμό €31 εκατ. Επίσης υπό κατασκευή είναι και ο παρακαμπτήριος Γερμασόγειας και το γήπεδο Λεμεσού. Το 2021 θα προκηρύξουμε σημαντικά έργα τα οποία έχουμε θέσει ως προτεραιότητα όπως είναι το Νέο Κυπριακό Μουσείο με προϋπολογισμό €111 εκατ, τον αυτοκινητόδρομο Αστρομερίτη – Ευρύχου με €83 εκατ, τον αυτοκινητόδρομο Παλαιχωριού - Ανάγιας  με €72,6 εκατ. 

Σημαντικό έργο για εμάς, αποτελεί και ο δρόμος Πάφου - Πόλης, ένα έργο των 86 εκατ. το οποίο είναι κομβικής σημασίας για την Πάφο που μετά την απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών, βρίσκεται υπό επανεξέταση με στόχο το συντομότερο δυνατόν να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να έχουμε κατακύρωση του έργου. 

Εξίσου σημαντικά έργα είναι και η ολοκλήρωση της προσφοράς για το σύστημα φωτοεπισήμανσης αλλά και η προκήρυξη έργων όπως οι δρόμοι Λάρνακας - Δεκέλειας, Δερύνειας - Σωτήρας και η λεωφόρος Κάππαρη στο Παραλίμνι και τα έργα προστασίας των παραλιών σε Ορόκλινη, Περβόλια και Χλώρακα.

Προτεραιότητα αποτελούν επίσης και δράσεις οι οποίες θα αμβλύνουν το κυκλοφοριακό όπως η εγκατάσταση «ευφυούς» συστήματος διαχείρισης της τροχαίας κίνησης στα φώτα τροχαίας των πόλεων Λεμεσού και Λευκωσίας. 

- Η κρίση της πανδημίας και η ανάγκη στήριξης της οικονομίας, πόσο θα επηρεάσουν τελικά τα προγραμματισμένα αναπτυξιακά έργα;

- Η απόφαση της Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Δεν θα ανασταλεί κανένα έργο λόγω της πανδημίας. Όλα τα έργα τα οποία είχαμε στον προγραμματισμό παραμένουν και δεν έχει ανασταλεί κανένα έργο. Αυτό επιβεβαιώνεται από τον προϋπολογισμό που έχουμε καταθέσει στη Βουλή, μέσω του οποίου προγραμματίζουμε έργα για την τριετία 2021-2023 με προϋπολογισμό €433 εκατομμύρια χωρίς να υπολογίζουμε στο ποσό αυτό το μερίδιο μας από το ταμείο συνοχής και το ταμείο ανάκαμψης.  Το υπουργείο Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων ως ένα κατεξοχήν αναπτυξιακό υπουργείο θα βάλει τη δική του σφραγίδα στην επανεκκίνηση της οικονομίας μέσω του αναπτυξιακού του προϋπολογισμού.   

- Η ηλεκτροκίνηση και άλλα ευφυή συστήματα μεταφορών είναι ένα από τα ορόσημα που θέτει το υπουργείο. Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των εναλλακτικών μορφών διακίνησης με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος; 

- Πλέον το βάρος για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της Κύπρου είναι στις μεταφορές αφού είναι υπεύθυνες για το 50% των ρύπων στη χώρα μας, κάτι το οποίο μας δημιουργεί μια μεγάλη περιβαλλοντική ευθύνη και πρόκληση γι’ αυτό και στο υπουργείο, ολοκληρώνουμε σύντομα ένα πλήρες σχέδιο δράσεων με στόχο τη μείωση των ρύπων. 

Το πρώτο βήμα, έχει να κάνει με την ηλεκτροκίνηση. Η υπηρεσία δουλεύει πυρετωδώς για την ολοκλήρωση ενός σχεδίου κινήτρων για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων (αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, ποδήλατα) που στόχο θα έχει την ενίσχυση του αριθμού των ηλεκτρικών  οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους μας κατά τουλάχιστον 1.200  ανά μέσο όρο σε ετήσια βάση. Επίσης έχουμε στον προγραμματισμό μας την αγορά 220 ηλεκτρικών μοτοσυκλετών για τους ταχυδρομικούς διανομείς και πλέον ποσοστό από τις νέες αγορές οχημάτων της κυβέρνησης θα είναι ηλεκτρικά.

Από την άλλη, ετοιμάζουμε και ένα σχέδιο απόσυρσης ρυπογόνων οχημάτων. Επομένως, αφενός από τη μία θα ενισχύουμε την κυκλοφορία οχημάτων μηδενικών ρύπων και αφετέρου, θα αποσύρονται οχήματα τα οποία είναι ρυπογόνα. Έχουμε θέσει ψηλές προσδοκίες για αυτά τα 2 προγράμματα τα οποία θα έχουν σημαντική συνεισφορά στη μείωση των ρύπων. Παράλληλα, το έξυπνο σύστημα διαχείρισης της τροχαίας κίνησης θα έχει και αυτό τη δική του συνεισφορά στη μείωση των ρύπων καθώς με τη μείωση του χρόνου αναμονής μειώνονται και οι ρύποι αφού σύμφωνα με μελέτες σε άλλες χώρες, μετά την εγκατάσταση παρόμοιου συστήματος μειώνονται οι ώρες οδήγησης  ανά έτος  κατά μέσο όρο 23 ώρες ανά αυτοκίνητο.

Την κρίση δεν τη φοβήθηκα…

- Σε λίγες ημέρες κλείνει ένας χρόνος από τον διορισμό σας ως υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. Πώς ήταν αυτός ο χρόνος και τι κρατάτε από τη μέχρι τώρα θητεία σας.

- Σίγουρα δεν περίμενα ότι με την υπουργοποίησή μου, θα βίωνα μιαν από τις μεγαλύτερες κρίσεις μετά το 1974, και ότι θα υπέγραφα διατάγματα για απαγόρευση των πτήσεων. Κρατάω το γεγονός ότι ηγήθηκα ενός σημαντικότατου Υπουργείου στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού με αποτελεσματικό τρόπο, όπου και κλήθηκα να διαχειριστώ σημαντικά και δύσκολα θέματα όπως την απαγόρευση των πτήσεων και το κλείσιμο των αεροδρομίων, τους επαναπατρισμούς και την επικοινωνία με τους επαναπατρισθέντες για τη διοργάνωση της επιστροφής τους, τις μεταφορές στις καραντίνες, τη διοργάνωση ναυλωμένων πτήσεων για τη μεταφορά ιατρικού υλικού και προμηθειών από την Κίνα. Σε αυτή την κρίση, έπρεπε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διατηρήσουμε ουσιώδεις υπηρεσίες για τη λειτουργία του κράτους ανοικτές, όπως τη λειτουργία των λιμένων, των πύργων ελέγχου του FIR μας, των ταχυδρομείων μας και αργότερα την πρωτοβουλία για το άνοιγμα των αεροδρομίων και επαναφορά της συνδεσιμότητας και την ετοιμασία του σχεδίου δράσης. Μέσω αυτής της κρίσης, θεωρώ ότι το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων έχει αναβαθμιστεί στην αντίληψη των πολιτών. 

Την κρίση δεν τη φοβήθηκα, αντίθετα την είδα σαν πρόκληση, τη μεγαλύτερη που είχα ποτέ. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ομάδα που βρισκόταν

Νομικό πλαίσιο για την αυτόνομη οδήγηση

- Τι περιλαμβάνει το μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και πώς προέκυψε αυτή.

- Πρόκειται για ένα μνημόνιο συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος που αφορά μεταξύ άλλων, στην προώθηση κοινών δράσεων, την ενημέρωση και εκπαίδευση τόσο του κοινού όσο και του προσωπικού των δύο μερών καθώς και ενδυνάμωση ακαδημαϊκών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων που διοργανώνονται από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και σχετίζονται με τα θέματα του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου.

Η συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας θα συνεισφέρει σημαντικά στις προγνωστικές δυνατότητες του Υπουργείου, αφού θα επιτρέψει τη δοκιμή διαφορετικών επιχειρησιακών σεναρίων και την επικύρωση των αλλαγών προτού αποφασιστούν ή εφαρμοστούν νέες υποδομές. Οι ερευνητικοί καρποί της συνεργασίας σε αναδυόμενες τεχνολογίες θα αυξήσουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα, ποιότητα και ευελιξία των υπηρεσιών και τεχνολογιών που αφορούν στον τομέα των μεταφορών στην Κύπρο. Ως πρώτο θέμα της συνεργασίας θα είναι η ετοιμασία νομικού πλαισίου για την αυτόνομη οδήγηση, ένας τομέας στον οποίο η Κύπρος μπορεί να πρωτοπορήσει.

Πρότυπο η διαχείριση στα αεροδρόμια

- Την περασμένη βδομάδα, το νοσοκομείο Mediterranean προέβη σε μια σειρά σοβαρών καταγγελιών για τα τεστ στα αεροδρόμια. Πόσο αξιόπιστοι είναι τελικά οι έλεγχοι που γίνονται στα αεροδρόμια; 

- Βεβαίως και είναι αξιόπιστοι, αφού τους ελέγχους αυτούς τους διεξάγουν εργαστήρια που είναι αδειοδοτημένα για την διενέργεια αναλύσεων με τη μέθοδο PCR. Κάθε εργαστήριο για να αδειοδοτηθεί όχι μόνο πρέπει να τηρεί συγκεκριμένα κριτήρια και προδιαγραφές αλλά περνά και από ενδελεχείς ελέγχους ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μάλιστα, όλα τα δεδομένα και οι λεπτομέρειες κάθε εργαστηριακής ανάλυσης είναι διαθέσιμα σε βάση δεδομένων σε ηλεκτρονικό υπολογιστή που τα εργαστήρια πρέπει να παρουσιάζουν για έλεγχο.

- Αναφέρθηκε ότι εσείς ζητήσατε να υπάρχουν αποτελέσματα από τα τεστ εντός μιάμισης ώρας, ενώ αυτό δεν μπορεί να γίνει. Είχατε δώσει τέτοια εντολή και γιατί;

- Η διαχείριση των αερολιμένων του τόπου, εν μέσω πανδημίας, δεν ήταν καθόλου εύκολο εγχείρημα ειδικότερα λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των πολιτών σε δημοκρατικά κράτη, όπως η Κυπριακή Δημοκρατία, δύσκολα επιδέχονται περιορισμών, ποσό μάλλον ενός εκ των βασικών δικαιωμάτων, αυτού της διακίνησης. Ωστόσο, είχε αντιμετωπιστεί από όλες τις υπηρεσίες του κράτους με απόλυτη σοβαρότητα και επαγγελματισμό. Με τη διαχείριση αυτή, η οποία αποδεδειγμένα αποτελεί πρότυπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πετύχαμε να θωρακίσουμε την Κύπρο αφού είχαμε θέσει σε λειτουργία ένα πρωτόκολλο πολύ πιο αυστηρό και αποτελεσματικό από αυτό που είχαν εφαρμόσει οι υπόλοιπες χώρες.

Σήμερα, βλέπουμε ότι αρκετές χώρες αλλά και Ευρωπαϊκοί Oργανισμοί όπως ο ECDC υιοθετούν τις τρεις βασικές αρχές του δικού μας πρωτοκόλλου όπως η κατηγοριοποίηση χωρών, οι εργαστηριακοί έλεγχοι στα αεροδρόμια, και η υποχρέωση συμπλήρωσης της κάρτας επιβάτη ( Cyprus Flight Pass). Για εμάς, αποτελεί τιμή να διαπιστώνουμε ότι αναγνωρίζεται η δουλεία μας και τα αποτελέσματα της, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Θέλω να υπενθυμίσω ότι ενώ οι υπόλοιπες χώρες εφάρμοζαν ένα σύστημα χωρίς εργαστηριακές αναλύσεις και το μόνο που απαιτούσαν ήταν απλά 14ημερη καραντίνα εάν ταξίδευες από κάποιες χώρες υψηλού κινδύνου, εμείς διαφοροποιηθήκαμε και ήμασταν η μοναδική χώρα εκείνο το διάστημα που απαιτούσαμε από όλους τους επιβάτες που έφταναν στην χώρα μας, εργαστηριακή ανάλυση είτε πριν είτε κατά την άφιξη. 

Με τη λήξη της καραντίνας και την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και αφού πλέον αποφασίστηκε ότι δεν θα μεταβαίνουν οι επιβάτες σε ξενοδοχεία - καραντίνα, μέχρι τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος, αλλά θα τίθενται σε αυτοπεριορισμό, μετά και από σχετική διευρυμένη σύσκεψη  όλων των συναρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών, αποφασίστηκε ότι θα πρέπει να γίνουν διαδικασίες ούτως ώστε τα αποτελέσματα των αναλύσεων των επιβατών ιδιαίτερα από τις χώρες κατηγορίας Γ’ να τα έχουμε σε μερικές ώρες αντί για 24. 

Είναι για αυτό το λόγο που αποταθήκαμε στα δύο εργαστήρια με ερώτημα εάν μπορούν να έχουν αποτελέσματα μεταξύ 2-3 ωρών. Και τα δύο μας απάντησαν θετικά. Μάλιστα το συγκεκριμένο νοσηλευτήριο μας ανάφερε ότι θα χρειαστεί ακόμα μισή ώρα γιατί τα δείγματα θα έπρεπε να μεταφέρονταν σε άλλη επαρχία κάτι το οποίο αποδεχθήκαμε. Tα στοιχεία αυτά, υπάρχουν γραπτώς και είναι καταγεγραμμένα και σε πρακτικά συσκέψεων στις οποίες συμμετείχαν και τα 2 εργαστήρια και σε σχετική αλληλογραφία που είχαμε μαζί τους στα πλαίσια της επέκτασης της σύμβασης τους. Ένας από τους λόγους της επιτυχίας του πρωτοκόλλου μας ήταν ακριβώς και ο λόγος ότι τα αποτελέσματα ιδιαίτερα για την κατηγορία Γ, τα είχαμε σε μερικές ώρες αντί σε 24 ώρες, κάτι που περιόριζε σημαντικά τη μετάδοση του ιού στην κοινότητα, ιδιαίτερα από άτομα τα οποία πολύ πιθανόν να μην τηρούσαν τα μέτρα του αυτοπεριορισμού και τις οδηγίες.

Αλλαγή ωραρίου σχολείων και Δημοσίου

- Σε σχέση με το πρόβλημα του κυκλοφοριακού που αντιμετωπίζει ιδιαίτερα η πρωτεύουσα, τι προτίθεστε να πράξετε; Ποια έργα προωθείτε; 

- Προωθούμε αρκετά έργα και δράσεις τα οποία θα αμβλύνουν το κυκλοφοριακό. Κατ’ αρχάς ο περιμετρικός Λευκωσίας ο οποίος θα μειώσει τον αριθμό των οχημάτων στην είσοδο της Λευκωσίς κατά 25% είναι υπό κατασκευή. Επίσης, προχωρούμε σύντομα στην προκήρυξη της προσφοράς για τον ανισόπεδο κόμβο στη λεωφόρο Σταυρού. Ένας κόμβος, που θα έχει σημαντική συνεισφορά στη βελτίωση της κυκλοφορίας με την κατάργηση των φώτων τροχαίας του «Καλησπέρα». 

Ωστόσο, το κυκλοφοριακό δεν θα λυθεί μόνο με αυτά τα έργα, αλλά και με άλλες δράσεις όπως είναι η διαχείριση της τροχαίας κίνησης μέσω έξυπνων συστημάτων που θα εγκατασταθούν σε όλα τα σημεία που υπάρχουν φώτα τροχαίας. Το σύστημά αυτό, θα λαμβάνει όλα τα δεδομένα της τροχαίας κίνησης και με τεχνητή νοημοσύνη θα αποφασίζει σε ποια σημεία θα δίδει προτεραιότητα και για πόσο χρονικό διάστημα. Για να κατανοήσουμε όλοι το μέγεθος της βελτίωσης που θα προκύψει, στη Λεμεσό στον κυκλικό κόμβο Αγίας Φύλας η προσομοίωση για το σύστημα το οποίο έχει ξεκινήσει η εγκατάσταση του, έδειξε βελτίωση  στο κυκλοφοριακό κατά 57%. 

Σημαντικές είναι και δύο άλλες πρωτοβουλίες που ξεκινήσαμε και αναμένουμε δυο μελέτες από την επικαιροποίηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) Λευκωσίας, οι οποίες θα παραδοθούν του πρώτους 6 μήνες μετά την υπογραφή του. 

Η πρώτη, αφορά μελέτη για τη δημιουργία λεωφορειολωριδων και δεύτερη αφορά τα ωράρια εργασίας και πώς τυχόν αλλαγές τους, θα βοηθήσουν το κυκλοφοριακό. 

Σε σχέση με τις λεωφορειολωρίδες έχει ληφθεί η πολιτική απόφαση την οποία στηρίζει και ο δήμαρχος Λευκωσίας και προχωρούμε στην υλοποίηση. Με τη δημιουργία τους οι λωρίδες αυτές, θα αποτελούν κίνητρο για τη χρήση του λεωφορείου, αλλά και θα αποτελέσουν τη βάση πάνω στην οποία μετέπειτα θα κυκλοφορεί το Τραμ.

Η δεύτερη μελέτη, έχει σχέση με τα ωράρια εργασίας σχολείων, Δημόσιας Υπηρεσίας, αλλά και του ιδιωτικού τομέα και πώς μπορούν να επηρεάσουν το κυκλοφοριακό. Η προσωπική μου άποψη, είναι ότι με κάποιες αλλαγές στα ωράρια των σχολείων σε συνδυασμό με αλλαγές στα ωράρια εργασίας της δημόσιας υπηρεσίας, θα βελτιώσουν σημαντικά το κυκλοφοριακό και μάλιστα χωρίς να χρειάζεται η κατασκευή πολυδάπανων έργων για άλλα οδικά δίκτυα. Μόλις ετοιμαστεί η μελέτη θα ανοίξουμε δημόσιο διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους αφού θα έχουμε πλέον επιστημονικά και τεκμηριωμένα στατιστικά, για να θέσουμε τη βάση της συζήτησης. 

Όλα τα προαναφερθέντα, σε συνδυασμό και με την αναβάθμιση των δημόσιων επιβατικών μεταφορών όπου πλέον υπάρχει βελτιωμένη υπηρεσία και σύντομα αυξημένα χιλιόμετρα, και συχνότητες κάπου θα έρθουν να δέσουν και θα έχουμε σημαντική βελτίωση. 


ΠΗΓΗ: Φιλελεύθερος