Καρούσος: Αύριο το Υπουργικό αποφασίζει τα κίνητρα για εμβολιασμό

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα που αποκτούμε με το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό που από την 1η Ιουλίου μπήκε στη ζωή μας, είναι ότι θα επιβεβαιώνει την αυθεντικότητα των δεδομένων, γεγονός που θα μειώσει σε τεράστιο βαθμό το ρίσκο στις πύλες εισόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλης της ΕΕ.

Αυτό τόνισε ο Υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, μιλώντας από το αεροδρόμιο Πάφου, μετά την παρουσίαση του νέου προγράμματος πτήσεων της Ryanair για το καλοκαίρι. Ο αρμόδιος υπουργός είπε επίσης ότι για έξι εβδομάδες θα υπάρχει μια μεταβατική περίοδος στη διάρκεια της οποίας ο επιβάτης θα μπορεί να χρησιμοποιεί είτε το νέο ευρωπαικό αυτό πιστοποιητικό, είτε αυτό που λάμβανε από τις αρχές της Δημοκρατίας και χρησιμοποιούσε μέχρι τώρα.

«Μετά την μεταβατική αυτή περίοδο», ξεκαθάρισε, «για να ταξιδέψει κανείς προς την Κύπρο, όσον αφορά στον εμβολιασμό ή ανάρρωση, αυτό θα προϋποθέτει μόνο την χρήση του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού».

Ο Γιάννης Καρούσος ανέφερε ότι σήμερα υπήρχε και μια τηλεδιάσκεψη σε υπηρεσιακό επίπεδο για τα πιστοποιητικά αυτά με τη συμμετοχή λειτουργών των Υπουργείων Μεταφορών Ρωσίας και Κύπρου, προκειμένου να συζητηθεί το ψηφιακό πιστοποιητικό το οποίο εκδίδει η Ρωσία.

«Στόχος είναι να χρησιμοποιείται κατά τα ταξίδια των Ρώσων στην Κύπρο το πιστοποιητικό που εκδίδει η Ρωσική κυβέρνηση και που επιβεβαιώνει την αυθεντικότητα του», τόνισε. «Είμαστε πολύ κοντά να υλοποιήσουμε και αυτή τη συμφωνία».

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση έχει πλάνο για παροχή κινήτρων σε εμβολιασμένους όπως ήδη άρχισε να γίνεται στο εξωτερικό, ο Γιάννης Καρούσος τόνισε ότι οι εμβολιασμοί είναι αποδεδειγμένα η μόνο λύση σήμερα για να επανέλθουμε στην κανονικότητα.

«Είναι γνωστό ότι εξετάζουμε διάφορα κίνητρα και έχει συσταθεί για τον σκοπό αυτό μια διυπουργική επιτροπή που ήδη συζήτησε αρκετές πιθανότητες κινήτρων, τα οποία θα παρουσιάσει το απόγευμα της Παρασκευής ο Υπουργός Υγείας στο Υπουργικό Συμβούλιο που έχει ορισθεί για τον σκοπό αυτό», κατέληξε.